AVUSTURYA İLK İŞE GİRİŞ TARİHİNİZ BAŞLANGIÇ SAYILMASI İÇİN DAVA AÇILMASI GEREKİR/KONUŞAN ELLER PROJESİNE ÇAĞRI VAR!

13 Mart 2013

AVUSTURYA İLK İŞE GİRİŞ TARİHİNİZ BAŞLANGIÇ SAYILMASI İÇİN DAVA AÇILMASI GEREKİR/KONUŞAN ELLER PROJESİNE ÇAĞRI VAR!

Vedat bey  Avusturya’da işçi olarak çalışmaktayım. Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumlarına tabi çalışmam bulunmamaktadır. Türk Vatandaşıyım. Borçlanma yapacağım. Borçlanmalarım Bağ-Kur sayılacağı söyleniyor. Ben ise SSK statüsünden emekli olmak istiyorum. Bu konuda bana yol göstermenizi rica edeceğim. Gurbetçi Mehmet

 

Sayın Okurum,

Yurt Dışı borçlanmasında 4 ana kriter vardır:

a) Türk vatandaşı olmak,

b) Belirli nitelikte yurtdışı süreleri bulunmak,

c) Hizmetleri belgelendirmek,

d) Yazılı istekte bulunmak,

şartları aranacaktır.

 

Türkiye ile Avusturya arasında geçerli olan karşılıklı olarak Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanmıştır.

Burada çalışan vatandaşlarımız Avusturya’da geçen çalışma sürelerine ait belgeleri neler olacaktır?

Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmiş ülkelerde geçen sigortalılık veya işsizlik sürelerinin borçlanılabilmesi için talep sahiplerinin aşağıdaki maddelerde açıklanan belgelerden durumlarına uygun olan bir belgeyi Kuruma ibraz etmeleri gerekmektedir.

1) Islak mühür ve imza olup olmadığına bakılmaksızın, çalışılan ülkede bağlı bulunulan sosyal sigorta kurumundan alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları.

2) Sigortalıların çalıştıkları işyerlerinin resmi kuruluşlara ait olması veya resmi kuruluşlarca ya da kamu kurumu olarak kabul edilen kuruluşlarca düzenlenmesi halinde, belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın, çalışılan ülkede işyerinin ait olduğu belediyelerce düzenlenmiş hizmet belgeleri, vergi dairelerince çalışılan sürelere ilişkin düzenlenmiş belgeler, iş bulma kurumlarınca işsizlikte geçen sürelere ilişkin verilen belgeler, ilgili meslek kuruluşları veya birliklerince veya diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgeleri.

3) Yurtdışında kendi adına ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliklerince verilen hizmet belgesi.

4) Bulunulan ülkelerdeki Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri.

 

Türkiye’de en son çalıştığınız bir Sosyal Güvenlik Kurumu olmaması halinde borçlanmalarınız Bağ-Kur’a  sayılır.

Ülkemizde 4-1(a) sigortalı olmanız halinde en son çalışmanız 4-1(a) statüsünden olacağından dolayı yurtdışı borçlanmanız SSK sayılacaktır.

Burada handikap borçlanma süreniz kadar geriye gidilerek sigortalılık süreniz, prim ödeme gününüz ve yaşınız dikkate alınarak emekli aylığı bağlanacaktır.

Ekonomik olarak borçlanma yapacaksınız.

Örneğin:

Günlüğü 10,42 Borçlanmanız halinde 9000 gün karşılığın da 93.780 TL. ödeyeceksiniz.

Oysa Avusturya’dan ilk işe giriş tarihinizi İş Mahkemesinde dava açarak, Avusturya’da ilk defa  işe giriş tarihiniz  ile en az 5000 gün ile emekli olabilir.

Daha yüksek emekli maaşı bağlatabilirsiniz.

Bu işlemleri yapmadan önce Sosyal Güvenlik Müşavirlerinden destek almanızı tavsiye ederim.

VEDAT İLKİ

[email protected]

****

ENGELLİ DOSTLARIN ÇAĞRISI VAR DİKKATE ALALIM

"Konuşan Eller" Projesine Katılımcılarımızı Bekliyoruz.

SAYIN İLGİLİ,

Genç Gönüllüler Derneği (GGD), 1 Nisan 2004 tarihinde gençler ve toplum arasında fırsat eşitliği sağlamak amacıyla kurulmuştur. İstanbul’da çalışmalarına başlayan derneğimiz, İstanbul başta olmak üzere bir çok şehir ve ülkede faaliyetler yürütmektedir.

GGD, çeşitli illerden bir araya gelecek olan ve kamuda çalışan müdür, doktor, hemşire, öğretmen, hakim, savcı, avukat, polis gibi katılımcılarla Türkiye’de ilk defa sualtında işaret dili eğitimi düzenlenecektir. Kamu personelinin işitme engelliler için "empati" yapmaları sağlanacak, bu sayede geleceğin "duyarlı" yöneticilerinin yetiştirilmeleri sağlanacaktır. GGD, İşitme Engellier ve Aileleri Derneği (İED) ile birlikte işitme engellilerin dünyası, işaret dili eğitimi, sulaltında işaret dili ile duygular aktarılacak, işitme engellilerin yaşadığı güçlüklere ilişkin simülasyonlar ve, "görevimiz tehlike" gibi özel programlarla kamu kurumlarında işitme engellilerin yaşadıkları sorunları tespit edilecektir.

Türkiye’nin Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında işaret dili tercümanı olması zorunluluğu gelmektedir. Bu sebeple önce Almanya’da bir fizibilite ziyareti gerçekleştirerek örnekleri Türkiye’ye getirilecek. Sonrasında İstanbul’da işaret diline ilişkin geniş çaplı bir buluşma düzenlenecektir.

“İşitme engelli vatandaşlarımızla empati yapmak, özellikle kamu kurumlarında çalışan genç avukatlar, emniyet mensupları, doktorlar, hemşireler, savcılar ve kaymakamların işitme engelli vatandaşlarımızla daha rahat iletişim kurmalarını sağlamak, engellilerin hizmete erişimini kolay kılmak ve böylelikle dezavantajlı gruba giren engelli bireylerin de istek ve ihtiyaçlarının daha doğru ve yerinde karşılanmasına katkıda bulunmak üzere eğitim program gerçekleştiriyoruz.. Dünyada ilk defa bir işaret dili eğitimi sınavı, sözlü iletişimin mümkün olmadığı su altında (Turkuazoo Akvaryumunda) gerçekleştirilecektir. Türkiye genelinden 50 kişi bu programdan yararlanacaktır. 7 gün sürecek olan program için konaklama, yemek, şehirlerarası ulaşım gibi masrafların tamamı derneğimiz tarafından karşılanmaktadır. Katılımcılara belge verilecektir. Kurumunuzdan 18-30 yaş arasında yer alan kamu personelinin bu programa katılabilmesi için hassasiyetinizi bekler, gereğinin yapılması hususunu,

Bilgilerinize arz ederiz.

Program Tarihleri ve Yeri

23-30 Mart 2013 – Hotel Bostancı Prenses /İstanbul

Başvuru formunu indirmek için lütfen aşağıdaki adrese tıklayınız:

http://www.ied.org.tr/dosyalar/konusanel…asvuru.doc