ALİ TEZEL

Aylıkta 5 yıllık zamanaşımı var

Ali Tezel ;
ali.tezel@aksam.com.tr
ali.tezel@superonline.com


Aylıkta 5 yıllık zamanaşımı var

Size daha önce sorular sormuş ve aldığım cevaplar için teşekkür ederim. Şimdi iki sorum daha var cevaplarsanız memnun olurum. Dedem Bağ-Kur emeklisiydi ve 1994 yılında vefat etti, babam ise SSK emeklisiydi ve 1997 yılında vefat etti. Sizin bilgilendirmeniz sayesinde başvurumuz üzerine anneme, 2004 yılı Ağustos ayında SSK’dan aldığı dul aylığının yanında Bağ-Kur’da yetim aylığı bağladı. Fakat geçmiş yılların ödenmeye aylıklarını vermediler sadece müracaat tarihinden sonraki kısmı verdiler. Şimdi 10 yıl kadar sürede birikmiş yetim aylıklarını annemin alma imkanı var mı? İkinci sorum, halen cezaevinde tutukluyum, 20.07.1981’de SSK başlangıcım var. Bu arada 6025 gün Bağ-Kur ve daha sonra 1002 gün SSK günüm var ve SSK’yı 1260 güne tamamlarsam emekli olabileceğim. Fakat burada cezaevi işyurtları yok ve 1080 gün SSK olmadığından isteğe bağlı ödeme de yapamıyorum. Nasıl bir çözüm önerirsiniz?

Mustafa Sözer-Nazilli

Mustafa Bey, annenize Bağ-Kur’dan yetim aylığı bağlanmasına vesile olduğum için ben de mutlu oldum. Ancak, sosyal güvenlik kanunlarında var olan zamanaşımı gereğince aylığa hak edildiği tarihten itibaren 5 (beş) yıl içinde müracaat edilirse tamamı toplu olarak alınabilir beş yıl geçtikten sonra müracaat edilirse bu kere sadece müracaat tarihinden sonra alınabilir. Anneniz ise dedenizden gelen Bağ-Kur yetim aylığına eşinin vefat yılı olan 1997’de hak kazanmış ama beş yıl içinde yani 2002 yılına kadar başvurmadığı için eski süreleri alma imkanını yitirmiş. Sizin durumunuza gelince, 1080 gün SSK’nız olmadığından isteğe bağlı prim ödeyemezsiniz.



——————————————————————————–



Aylık hakkınız yok

Ali Bey, ben halen SSK’dan emekli maaşı almaktayım. Eşimden 2000 yılı Mart ayında ayrıldım. Bu durumumla, bir arkadaşım 1984 yılında kaybettiğim Bağ-Kur emeklisi babam ve aynı yıl kaybettiğim yine Bağ-Kur emeklisi olan annemden yetim maaşı alabileceğimi söyledi. Bunun gerçeklik payı ne kadardır? Yetim aylığı alabileceksem bu eşimden ayrılmış olduğum tarihten itibaren mi olur? Nereye ve nasıl başvurmam gerekir? Zehra Çetin

Hanımefendi, Bağ-Kur’dan yetim aylığı alabilmeniz için 1479 Sayılı Kanun’un 45 inci maddesi gereğince, sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmamak ve bu kanunlar kapsamındaki çalışmalarınızdan dolayı gelir veya aylık almamanız gerekiyor. Siz ise kendi çalışmalarınızdan dolayı SSK’dan emeklisiniz bu nedenle Bağ-Kur’dan yetim aylığı alamazsınız.



——————————————————————————–



Yabancı uyruklu Türk

Sayın Tezel, Türkiye’de 9,5 yıllık T.C. Emekli Sandığı’na bağlı çalıştım ve şimdi Avusturya’dayım ve Avusturya vatandaşı oldum. Hastalığım nedeniyle yakında Türkiye ye dönmek zorundayım. Size sormak istediğim soru, Türkiye’ye dönüp SSK’ya bağlı bir işyerinde çalışıp 5000 iş gününü tamamlayıp, daha sonra da SSK’ya başvurup ‘isteğe bağlı olarak emekli’ olmak istiyorum. Bir Avusturya vatandaşı olarak bu durumda emekli olmam mümkün müdür? Vedat Savaş-Avusturya

Beyefendi, yabancı bir ülke vatandaşı olmanız SSK’dan emekli olmanıza engel değildir ve bahsettiğiniz şekilde SSK’lı bir işe girip en az 1080 gün (3 tam yıl) çalıştıktan sonra SSK’ya isteğe bağlı olarak ödemeye başlayabilirsiniz. İşe başlama tarihinizi belirtmediğinizden emekliliğiniz 5000 gün mü yoksa daha fazla mı gerektiğini hesaplayamadığım gibi doğum tarihinizi de vermediğinizden emekli gününüz de hesaplanamamıştır.



——————————————————————————–



Okurlara Cevaplar

Yılmaz Akdimken-Faksınızdan konuyu tam anlayamadım, isteğe bağlı prim öderken 1 günlük normal SSK primi yatmış ise isteğe bağlınız sona erer ve yeniden başvuru yapmanız gerekir ama her ay düzenli isteğe bağlı primi ödemişseniz SSK bunu isteğe bağlıya devam şeklinde yorumlar.

Ahmet Asan-Havza-Bağ-Kur’da, SSK’da ve T.C. Emekli Sandığı’nda ara boşluğu doldurma imkanı yok. Gönderdiğiniz belgeye göre, 1 yıl, 10 ay sonra 25 tam yılı tamamlayınca Bağ-Kur’dan emekli olacaksınız.

Necdet Güzey-31.12.1999 tarihinde kadar geçerli olan SSK’da aylık hesaplama yönteminde yıl sonuna kadar çalışmalarını tavsiye ediyorduk ama artık sistem 2000 yılından itibaren değişti yıl sonunu beklemenize gerek yok.



——————————————————————————–



Sağlık karnesi tercihi

a-Çocuklara tercih hakkı var

Ali Bey, eşim memur ben ise işçiyim, çocuklarım sağlık karneleri eşimin üzerindeydi ama şimdi emekli oldu ve sağlık karneleri iptal oldu. Çocuklarımın sağlık karnelerini T.C. Emekli Sandığı’ndan çıkarılabilir miyiz? Bu arada benim sigortalılığım halen devam ediyor. +*bMetin Yeşilyurt

Metin Bey, ana ve babası ayrı sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çocuklar konusunda ülkemiz sosyal güvenlik sistemine göre tercih hakkı vardır. Buna göre tercihiniz T.C. Emekli Sandığı ise bunu belirtip, SSK’dan da çocuklarınız için sağlık karnesi almadığınızı belirten bir yazı ile T.C. Emekli Sandığı’ndan sağlık karnesi çıkartabilirsiniz.

b-Çalışan eşe tercih yok

Ali Bey, özel sektörde çalışan SSK’lı biriyim ve 2 ay sonra emekli olacağım. Eşim devlet memuru ve Emekli Sandığı’na tabi. Ben SSK’nın sağlık hizmetlerinden yararlanmayıp eşim üzerinden Emekli Sandığı sağlık karnesi alabilir miyim? Biliyorsunuz SSK’da sağlık hizmetleri tam bir rezalet, sağlam gidip hasta dönüyorsunuz, ayrıca aşağılandığınız cabası. Bu arada sizi SKY Türk TV’de zevkle izliyorduk, ancak uzun zamandır yoksunuz, acaba bu programı aynı kanalda veya bir başka kanalda devam ettirecek misiniz? Programınızın çok izlendiğinden emin olabilirsiniz. Mustafa Özdemir-İzmir

Mustafa Bey, ilk olarak eşiniz halen çalışan bir memur olduğundan sağlık hizmetlerini T.C. Emekli Sandığı’ndan almıyor, çalıştığı resmi dairenin bütçesinden alıyor çünkü T.C. Emekli Sandığı sadece emekli olanlara sağlık hizmeti verir. İkinci olarak, çalışan bir eş olarak bu yönlü bir tercih hakkınız yok, siz SSK’dan sağlık hizmeti alacaksınız ve biliyorsunuz SSK ile Devlet Hastaneleri de birleşiyor. Televizyon konusunda gelince, emeğin karşılığını vermeyene hazır bir TV’de program yapmayı ben de istiyorum ve inşallah öyle bir TV ortaya çıkar.



——————————————————————————–



Ümraniye’nin müdürü

Adı Veysel Tipioğlu, Ümraniye İlçe Emniyet Müdürü bugün köşeme konuk oluş sebebi bakış açısının güzelliği, kendisini gerçekten tüm Ümraniyeli gençlerin babası yerine koyarak hareket ediyor. Bir genç kız veya delikanlının babası neler hissediyorsa, aynı hisleri taşıyor. Beni tanımadığı bir ortamda bir baba ile yaşadığı diyolağa şahit olduktan sonra Tipioğlu gibi polis müdürleri var diye sevindim… Teşekkürler Veysel Bey…



——————————————————————————–



Staj başlangıcı sayılmaz

8 Ekim 1972 doğumlu bayanım. 21.09.1987 tarihinde stajyer olarak hizmete başladımve bugüne kadar toplam ödenen prim sayım 3088 gündür. Halen çalışmaya devam ediyorum ve sigorta numaram 17220720 olup ne zaman emekli olabileceğim. Ayşegül Tunçyiğit Hanımefendi, 21.09.1987 tarihindeki başlangıcınız staj nedeniyle olduğundan emeklilik için başlangıç sayılmaz bu nedenle sizin başlangıcınız ilk normal işe başladığınız tarih olan 21.07.1991 tarihidir. Bu tarihe göre de 48 yaşında en az 5525 gün sayısı ile emekli olabileceksiniz.

Exit mobile version