18 ocak 2019 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7161 sayılı Torba Kanunun
MADDE 41- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin sekizinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Düzenlemesini getirmiştir.
Kaldırılan hüküm ise ;
5510 md. 81 1.Fıkra (ı) bendi cümle 8 “…Bu fıkrada düzenlenen teşvik, kamu idareleri hariç bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara ilişkin matrah, oran ve esaslar üzerinden 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıkların statülerine tabi personel için de uygulanır.” şeklindedir.
İlgili Fıkrada 5 puanlık prim teşviki olan Hazine düzenlemesi yer almaktadır.
Bu hükme göre artık 506 geçici 20.maddede yer alan Bankalar, sigorta şirketleri,ticaret ve sanayi odaları ve borsalar tarafından kendi personellerinin emeklilikleri için kurulan ve SGK gibi emeklilik hakkı sağlayan ve SGK’ya ileride devredileceği kabul edilen Emeklilik Sandıkları olup, artık bu sandıklara toplanan primlere 5 puanlık hazine teşvikinden yararlanma imkanları kaldırılmıştır.
Kısaca hatırlatmak gerekirse Halbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Akbank gibi bankalar ile Odalar ve Borsalar Birliği kendi sandıkları aracılığı ile halen kendi personelinin Emeklilik Haklarını sağlamaktadırlar. Bankalardan eski sandıklarını SGK’ya devretmiş olanlar ile doğrudan sandık kurmaksızın personelini SGK’ya bildirenler ise yararlanacaktır.
Aslında bir çoğu kamu ağırlıklı olan Banka ve Birliklerin 5 puanlık teşvikten yararlanmaları baştan yanlış olsa da kamu ağırlıklı işyerleri için olması gereken düzenleme geçte olsa isabetlidir. Ancak özel kesim işyerleri bakımından bu haktan ellerinden alınması teşviğin temelinde yatan yatırım ve istihdamı artırmak amacından bu grup için uzaklaşıldığı anlamına gelecektir.
Yeri gelmişken Banka Sandıklarının SGK’ya nazaran daha yüksek emekli aylığı verdiği ortadadır. Ayrıca ek bir kaynaktan (munzam vakıf) emekli aylığının üçte biri kadar ödeme imkanı olan Banka uygulamaları da vardır.
Bu gün için bireysel emeklilik yönlendirmesi ile sağlanmaya çalışılan sosyal güvenliğin basamaklandırılması, ek güvence bankalarda yıllardır sağlanagelmektedir.
Düzenleme bir yönü ile Banka Sandıklarının SGK’ya devir sürecini hızlandıracaktır. Basit gibi gelen bu teşvik aslında tahsil edilen primlerin 1/7 si gibi ciddi bir orana karşılık gelmektedir.
Sandıklardan söz açılmışken Yargı uygulamalarında, sandık mensuplarından 6111 sayılı yasa yürürlük öncesine kadar dava açanlara Sandıkların bağladıkları ilk aylıktan sonra SSK zamlarından az zam yapılamayacağı kabul edilmiş, 6111 sayılı kanun değişikliği sonrası istekte bulunanlarda ise ölçünün 506 geçici 20.madde uygulaması ile sadece aynı hizmet SGK’da geçse ne aylık alırsa ondan az olamayacağı uygulaması getirilmiştir.