Binlerce engelli bir gecede nasıl iyileşti?

19 Şubat 2015

Hükümet rakamlarla oynamayı alışkanlık haline getirdi. Örneğin resmi özürlü tanımı son 9 yılda 2 kere değiştirildi. Mesela polio sekeli daha önce yüzde 40 özür olarak kabul edilirken yapılan değişikler sonrasında özür oranı yüzde 20'ye düşürüldü. Tek gözün yüzde 100 görmemesi yüzde 40 engel kabul edilirken bu oran yüzde 21'e indirildi. Bu düzenlemelerle birçok vatandaşımız gerçekten engelli olmasına rağmen devletimiz sayesinde artık özürlü sayılmıyor.

1998 yılından bu yana geçerli olan, ‘Özürlü Ölçütleri’ 2006 yılı temmuz ayında değiştirilmiş gece yatmadan önce özürlü sayılanlar, sabah uyandıklarında özürlü sayılmadıklarını öğrenmişti. Bu da yetmedi.16 Aralık 2010 günü yeni bir özürlülük ölçütleri yönetmeliği daha yayınlandı ve ölçütler bir kez daha değiştirildi. Özürlü sayımız bir kez daha düşürüldü.

AL SANA ÖRNEK!

Konuyu somut bir örnekle ele alalım. Okurumuz Ayşe Diri’den gelen mektubu gelin hep birlikte okuyalım.“Ali bey, elimde 1996 yılında hastaneden alınmış yüzde 40 engelli raporum var. Çocuk felci geçirdim. Vergi indirim belgesi almak üzere başvurdum ve bu raporumu da dilekçe ekine ekledim. Beni yeniden hastaneye gönderdiler. Hastane 2014 yılında bana yüzde 20 engelli olduğum söyledi. Bu yüzden vergi indirim talebim reddedildi. İşe girmek istiyorum ‘sağlam değilsin’ diyorlar. Özürlü olduğumu kabul edin diyorum. ‘Özürlü değilsin’ diyorlar.”

Onları sokaklarda göremiyorsunuz ve sayıları az zannediyorsunuz ama sayıları tam olarak bilinmese de eski özürlülük ölçütlerine göre; Türkiye’de nüfusun yüzde 12.29’u yani 8.5 milyon kişi engelli Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45 olarak açıklanıyor ama elimizde sağlıklı bir veri maalesef yok.

ÖZÜRLÜ SAYISI BELİRSİZ!

16 Temmuz 2006 günü o güne kadar yürürlükte olan, “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” değiştirildi.

Amaç engelli-özürlü kriterini değiştirip sayısını bir gecede düşürmekti. Yine aynı gün Resmi Gazetede (16/07/2006) “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” yürürlüğe girdi. Bu değişiklik sonrasında 2006 Temmuz ayına kadar özürlü sayılanlar bir gece sonra özürsüz sayıldılar.

Siz ise durumu ancak yargıya taşıyarak özürlü raporu ve vergi indirim belgesi alabilirsiniz.

2010'DA BİR DAHA DEĞİŞTİRİLDİ

16 Aralık 2010 günlü Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan, “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” aynı gün hemen yürürlüğe de girdi.

Yönetmeliği “Kazanılmış haklar” başlıklı 18’inci maddesine göre;

“MADDE 18 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.

(2) Ancak süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir” denilmektedir.