BİR ÇIRAK ÖLÜRSE İŞVERENİ NELER BEKLER?

13 Aralık 2018

BİR ÇIRAK ÖLÜRSE İŞVERENİ NELER BEKLER?

Ulusal basında ölümlü haberler bir kaç manşetle duyurulur,sonra unutulur.Özellikle tamirhane dediğimiz işyerlerinde ölümlü kazalarda çırakların araba altında kalarak feci ölümleri bu yazıyı yazmaya mecbur bıraktı.

 

Rot Balans ayarı yapılan yerde çırağın ölmesi bundan yaklaşık iki ay önce kimsenin dikkatini çekmedi.

 

Ardından bundan iki gün önce bir çırakta arabanın altında kalan takım anahtarlarını alırken ihmal ve dikkatsizlik zincirinde genç beden kara toprakla kavuştu.

 

İster kader denilsin,ister alın yazısı….

 

Sözün bittiği yer ateş düştüğü ocağı kavurur gider…

 

AYDIN'ın Nazilli ilçesinde, çalıştığı tamirhanede bakımı yapılan hafriyat kamyonunun altında kalarak yaşamını yitiren çıraklık eğitim okulu 2'nci sınıf öğrencisi Efekan Aslan (15), gözyaşları arasında toprağa verildi.

 

Olay, dün saat 10.00 sıralarında, Karaçay Mahallesi Yeni Sanayi Sitesi D-16 blokta bulunan tamirhanenin önünde meydana geldi. Eski sigorta hastanesinin yıkım işinde kullanılan hafriyat kamyonunun şoförü E.T., hidrolik sistemindeki arızanın bakımını yaptırmak için 34 JF 0735 plakalı araçla tamirhaneye geldi. 6 aydır iş yerinde çalışan ve çıraklık eğitim okulu 2'nci sınıf öğrencisi olan Efekan Aslan, bakımı tamamlanan kamyonun altında kalan anahtarları toplamak için aracın altına girdi. Aslan'ın kamyonun altına girdiğini fark etmeyen sürücü E.T, viteste unuttuğu aracı test etmek için çalıştırdı. Bu sırada hareket eden kamyonun tekerleği, Efekan Aslan'ın başını ezdi. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde, Efekan Aslan'ın öldüğü belirlendi. Ailesinin 3 çocuğundan biri olan Aslan'ın cansız bedeni, polis ve savcının olay yerindeki incelemelerinin ardınan Nazilli Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken, gözaltına alınan kamyon şoförü E.T., tutuklandı.(Basın)

 

Yukarıdaki olay bence Hukuk Fakültelerinde soru olabilir.

 

Sosyal Güvenlik konusunda yüksek lisans tez olarak da kullanılır.

 

Görev de yükselme sınavında çıkabilir.

 

Gerçek şu…….

 

Çırak/Stajyer de olsa 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ciddiyete alınmadıkça bu ölümler son bulmaz.

 

Özellikle Sanayi sitelerine yada dışında kurulu tüm atölyelere bağlı oldukları odalarca 6331 sayılı Kanunun esasları/Yönetmelikler doğrultusunda uyarıcı eğitimler yapılmalıdır.

 

2019 Yılında Çok Tehlikeli işyerlerine verilecek cüzi teşvikler yanında, tehlikeli sınıftaki işyerlerine de küçük ölçekli (işyerleri) bu kapsamda kişisel görüşüm koruyucu malzeme ve eğitim yönünden teşvik edilmelidir.

 

Özellikle bundan sonra Çırak/Stajyer denetleyen MEB bağlı koordinatör öğretmenler işi ciddiye almalı,her türlü risk değerlendirmesini yaparak çalışan öğrenci/çırakları koruyacak tedbirle yola çıkmalıdır.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa muhalefet eden işyerlerinde,çırak/stajyer çalışmalarına müsade edilmemesi gerekir.

 

Yukarıdaki çırak ihmaller sonucu hayatını kaybetmiştir.

 

Olay yeri inceleme ve savcılık ile ihmal/kusuru olanlar elbette ceza alacaktır.

 

6331 sayılı  Kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır denilmiştir.

 

 İş Kazası derhal kolluğa bildirilir,işveren tarafından kaza sonrası 3 işgünü içinde SGK bildirilecektir.

 

 Kişi çırak dahi olsa Kısa Vadeli Sigorta Kollarından hakları da yerine getirilecek,aile ayrıca sorumlular hakkında maddi /manevi tazminat davaları açabilecektir.

 

 SGK kusurlular hakkın da rucu davası açma hakkı olduğunu burada söylemek isterim.

 

Görülüyor ki yasalar olsa da,bizler yasaları uygulamadıkça,ikincil mevzuatları görmezden geldikçe,ihmal zincirlerine halkalar ekledikçe bu ölümler son bulmaz.

Burada asıl görev toplum olarak her aşamasında İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünü önemsememiz gerekecektir.

VEDAT İLKİ

[email protected]

05415161962 whatsapp