BORÇLANMALAR VE EYT
28 Kasım 2022
Sayın Bakanın Fiili Hizmet Süresi Zammı ve Borçlanmaların başlangıç tarihine etki etmeyeceğinin beyanatından sonra EYT için getirilecek düzenleme de bilinen uygulamaların dışında yenilikler olacağı anlaşılmaktadır.
Kapsam açıklanmadan EYT hakkında yapılacak değerlendirmeler için hala erken olduğunu düşünüyorum.
Ancak bazı borçlanmalarının EYT kapsamında farklı esaslarla kabulünün yararlı olacağını düşünüyorum.
Kısmi zamanlı çalışanların kalan süreleri borçlanma hakkı (5510 md.41/1-i bendi) 6111 değişikliği ile 2011 yılında gelmişti. Kurum uygulamasında 2 tür kısmi zamanlı uygulama yapılmakta bunlar puantajlı çalışmalar 7 kodu ile bildirilir ve yine Kurum uygulamasında bu kişilere bildirim dışı kalan borçlanma hakkı verilmez. Kısmi zamanlı çalışanlarda 6 kodu ile bildirilen için kalan sürelerin borçlanma hakkı verilir.
Ancak şu noktada yeni bir sorun doğabilecektir. Pandemi döneminde ay içi kısmi çalışması olan, kalan sürelerde pandemi yardımlarından yararlananlar ile tümden ücretsiz izinli sayılar için kodlar borçlanmaya imkan verilen türden değildir.
Pandemide çalışılamayan sigorta çıkışı olmaksızın çalışılmayan bildirime konu olmayan sürelerin, ayrıca kısmi zamanlı sürelerin 2011 ve sonrası olanların tamamının borçlanılabilme imkanı getirilmesi sosyal devlet ilkesine uygun olacaktır.
Borçlanma sistemimizde eksik olan bir başka husus ise iş kazası geçiren kişilerin istirahatli kaldığı sürelerdir. Kendi iradesi dışında kaza geçiren aylarca çalışamayan ancak geçici iş göremezlik ödeneği süresinde kendisine prim yatırılmayan kişilere de borçlanma hakkı tanınması yolu EYT kapsamında olmasa bile değiştirilmesi borçlanma hakkı tanınması sosyal devlet ilkesine daha uygun olacaktır.
Kadınların doğum borçlanmalarının, ev kadınlarına bir hak getirilip getirilmeyeceği, eksik günü olup borçlanma hariç hiç bir yöntemle doldurma imkanı olmayanlara bir hak tanınıp tanınmayacağını önümüzdeki günlerde görmüş olacağız.