ALİ TEZEL

Bugün–Bu kitap alınır?–Bulgaristan Göçmeni ve Askerlik Borçlanması


            Bu kitap alınır?


            Uzun yıllar aynı odayı paylaştığım, birlikte kitap kaleme aldığım kıymetli dostum, meslektaşım SSK Başkanlığı Sigorta Müfettişi Resul KURT bir önceki “İş Hukuku ve Sosyal Sigorta Mevzuatında Usul ve Esaslar” isimli kitabından sonra şimdi de “İş Hukuku Mevzuatında Usul ve Esaslar” isimli yeni bir kitabını daha çıkarmış hem de bir önceki gibi yine İSMMMO’nun katkılarıyla.


Tamamen uygulamacıların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde hazırlanmış 1000 sayfadan oluşan ve 1. hamur “İş Hukuku Mevzuatında Usul ve Esaslar, Uygulamalar, Sorunlar, Çözümler, Yargı Kararları” adlı kitabı edinmek isteyen okuyucular İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) Kurtuluş Cd. No: 152 Kurtuluş/İstanbul adresinden 25.-YTL karşılığında bizzat temin edebileceği gibi, İSMMMO İktisadi İşletmesinin Türkiye İş Bankası Kabataş Şubesi’ndeki 361429 nolu hesabına kitabın bedeli olan 25 milyon TL’yi yatırarak faturanın kesileceği kişi veya kurumun adı, unvanı, adresi, vergi dairesi ve vergi numarası ile telefon numarasını (gerçek kişiler de fatura kesilebilmesi için vergi dairesi ve vergi hesap nosu bildirecektir) İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın; ismmmo@ismmmo.org.tr e-mail adresine veya 0-212-343 47 80 nolu faksa göndermeleri halinde kitap kargo ile gönderilmektedir. Ayrıntılı bilgi için İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın 0-212-315 84 00 nolu telefonu aranabilir.


İşte kitaptan bazı başlıklar,


İş Hukuku’nda İşveren Yükümlülükleri,


İş Hukuku’nda Fazla Çalışma, Genel Tatil Günlerinde Çalışma,


İş Hukuku’nda İş Sözleşmesi Türleri ve İş Sözleşmesi Örnekleri,


İşletmelerde İş Güvencesi Uygulaması ve Güncel Yargı Kararları,


İş Kanunu’nda İdari Para Cezası Uygulanması Ve İdari Para Cezalarına İtiraz,


Yabancı İşçi Çalıştırılmasına İlişkin Uygulamalar,


Özürlü Ve Eski Hükümlü, Terör Mağduru İle İşyeri Hekimi Çalıştırma Zorunluluğu


● İhbar Ve Kıdem Tazminatı Uygulamalarında Usul Ve Esaslar İle Vergilendirilmesi


Yıllık Ücretli İzin Uygulamasının Usul Ve Esasları,


● İş Hukuku’nda Ücretsiz İzin, Part-Time Çalışma (Kısmi Çalışma),


● İşletmelerde İş Sağlığı Ve Güvenliği Uygulamaları,


Deniz İş Kanunu Uygulamaları,


● Basın İş Kanunu Uygulamaları,


 


            Bulgaristan Göçmeni ve Askerlik Borçlanması


            1989 yılı Bulgaristan göçmeniyim, işe başlama ve sigortamın başlangıç tarihi, 30.11.1989 olup bu tarihten itibaren devamlı İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışmaktayım. Bulgaristan’da ifa ettiğim askerlik süremi borçlanabilir miyim. Sorduklarım, Bulgaristan’la aramızda anlaşma yok olmaz diyorlar. Şayet borçlanabilseydim bana ne gibi faydaları olurdu? Ahmet Kahraman


            Sayın okurum baştan hemen söyleyeyim, Bulgaristan’da ifa ettiğiniz askerlik süresini Türkiye’de borçlanma hakkınız var dilediğiniz zaman, dilediğiniz kadarını borçlanabilirsiniz. Bulgaristan’la aramızda sosyal güvenlik anlaşması olmadığı doğrudur ama bunun askerlik borçlanmasıyla alakası yoktur. SSK uygulamasına göre herhangi bir belge getirmezseniz 2 yıllık askerlik borçlanması yapabilirsiniz, şayet Bulgar makamlarından 2 yıldan daha fazla süre askerlik yaptığınıza dair belge getirebilirseniz bu kere 2 yıldan fazla süre borçlanabilirsiniz. Askerlik borçlanması ile 30.11.1989 olan sigorta başlangıcınız borçlanıp ödeyeceğiniz askerlik süresi kadar geriye gidecektir, mesela 2 yıl borçlanırsanız başlangıcınız 30.11.1987 olacaktır. Ayrıca prim ödeme gününüz de askerlik süresi kadar artacaktır. Yaşınızı veya doğum tarihinizi yazmadığınızdan yaşlılıktan emekliliğinizi hesaplayamam ama normal şartlarda 1989 başlangıcıyla 30.11.2014 gününden ve 52 yaşından sonra olmak kaydıyla en az 5525 gün sayısı ile emekli olurken, 2 yıllık askerlik süresiyle bu kere 50 yaşından ve 30.11.2012 gününden sonra en az 5375 gün sayısı ile emekli olursunuz.


 


Kısa Kısa Kısa


Yakup Aytan-19.12.1983 başlangıcıyla 19.12.2008 gününden ve 48 yaşından sonra SSK’dan emekli olursunuz. Şayet, borçlanıp ödediğiniz 600 günlük askerliğinizi sigortalı olmadan (1983 yılından) önce yaptıysanız bu kere başlangıcınız 20 ay geriye gidecek ve 19.04.1982 olacaktır ki bu durumda, 19.04.2007 gününden ve 46 yaşından sonra emekli olursunuz.


Özay Cebeci-Siirt-Askerde iken vergi mükellefi olup Bağ-Kura prim ödemiş olduğunuzdan aynı süreleri tekrar sosyal güvenlik kapsamına aldıramazsınız. Polis memuru olarak her yıla 90 gün fiili hizmet zammı aldığınız doğru olup, polis olmayıp memur olsaydınız normalde T.C. Emekli Sandığı’ndan 49 yaşından sonra olmak kaydıyla (Bağ-Kur süreniz dahil) en az 9000 gün (25 tam yıl) ile emekli olurdunuz. Polis olduğunuzdan, (daha önceki Bağ-Kur süreniz dahil) 25 yılı (9000 günü) 16 yıllık polislik çalışmasıyla yani mart 2007’de tamamlıyorsunuz. 16 yıllık polisliğe karşın da 4 yıllık fiili hizmet zammıyla da 43 yaşında (25.12.2010 günü) T.C. Emekli Sandığı’ndan aylık alma hakkına kavuşursunuz. Yani isterseniz mart 2007’de işinizden ayrılıp, emekli aylığı ile ikramiyenizi alacağınız aralık 2010’u bekleyebilirsiniz. İsterseniz de çalışmaya devam edip her polislik yılı için aralık 2010’u üç ay önce çekebilirsiniz.


Süleyman Ünal-Var olan yüzde 40’lık rapor oranınız ve aldığınız vergi indirim belgesi ile SSK’dan dilediğiniz zaman emekli olursunuz. Yeni çıkan kanun sizi ilgilendirmiyor.


Bünyamin Tekin-Kız kardeşiniz kendi çalışmalarından dolayı T.C. Emekli Sandığından emeklilik aylığı alabileceği gibi aynı zamanda müteveffa eşi nedeniyle de dul aylığı da alabilir. Ancak, müteveffa babası üzerinden, SSK’dan yetim aylığı alamaz. Zira, çalışanlara ve kendi çalışmasından dolayı emekli olanlara hem çalışırken hem de emekli iken SSK yetim aylığı bağlamaz.


 


 


 

Exit mobile version