Bugün-Emekliliği Bekleme Süresinde İş Kurulursa-Sevkli Giden Emekliye Yol Parası

4 Temmuz 2006

            Emekliliği Bekleme Süresinde İş Kurulursa


            Benim 01.07. 2006 itibariyle 20 yılımı doldurup, kıdem tazminatımı alarak SSK’ya bağlı çalıştığım işimden ayrılıyorum fakat emekli maaşım 4 yıl sonra bağlanacak bu arada kendime bir iş kurarak ticaret yapmak istiyorum. Bu durumda Bağ-Kur’a kayıt olup, prim ödemem gerekiyor mu yoksa günümü bekleyip SSK’dan mı emekli olacağım? İş yeri sahibi olunca herhangi bir sigorta primi ödemem gerekiyor mu? Bu arada eşimde, 08.11.1985’te başlayıp, SSK’ya bağlı 113 gün, askerlik sonrası 23.10.1987 tarihinden itibaren 18 yıl, 6 ay özel bir bankanın  sandığına bağlı olarak çalıştıktan sonra tazminat alarak işten çıkarıldı, kuracağımız işyerinde onu sigortalı gösterebilir miyim veya bu işyerinde şirket müdürü göstererek  kalan primlerini eski sandığına ödemek suretiyle sigortasız çalışabilir mi?


Özel  banka sandıklarından işten ayrılış tarihinden itibaren ne kadar süre içinde başvurarak prim ödemeye devam edebiliriz? Bu şirketi eşimle ortak kurarsak (limited şirket) her ikimizde Bağ-Kur’a prim ödememiz gerekiyor mu? Bağ-Kur primleri ne kadar ödenmesi gerekir?


Eşim Bağ-Kur’a prim ödedikten sonra nereden emekli olabilir, bankanın sandığından mı, Bağ-Kur’dan mı? Vasfiye Ünlüsoy


           


            Hanımefendi, emekliliğinize dört yıl kaldığı halde yaş hariç diğer emeklilik şartlarını tamamladığınız için 1475 Sayılı Kanun’un 14 üncü maddesi gereğince işyerinizden kıdem tazminatınızı alarak ayrıldığınızda normalde evinizde emeklilik yaşını beklemeniz gerekir. Çünkü, kanun gereğince diyorsunuz ki, “ben artık çalışmayacağım emeklilik günümü evimde bekleyeceğim” bunu dedikten sonra çalışmanız yasak mı? Yasak değil ama işçi olarak çalışırsanız SSK’ya, işyeri açarak çalışırsanız Bağ-Kura prim ödemek zorundasınız. İşyeri açıp Bağ-Kura prim ödemeye başladığınızda son yedi yıllık sürede en çok Bağ-Kura (3,5 yıl) prim ödemiş olursanız SSK’dan emeklilik hakkınız da sıkıntıya girer ve SSK sizi emekli de etmez. Bağ-Kur’dan ise 7200 günü tamamlayınca emekli olursunuz. Özel banka sandığından sizin gibi tazminatını alarak emeklilik için yaşını bekleyen eşiniz de şirket ortağı olursa Bağ-Kura prim ödemek zorundadır ve Bağ-Kurda 3,5 yılı tamamlarsa özel banka sandığından değil 9000 günle Bağ-Kur’dan emekli olmak zorundadır. Şirket ortağı olmadan işyerinizde çalışırsa bu kere SSK’lı olmak zorundadır ama kaçak çalışırsa durumu bilemem. İşyerinde kaçak çalış sonra da git özel banka sandığına isteğe bağlı prim öde dememi benden beklemeyin.


 


           


            Sevkli Giden Emekliye Yol Parası


            Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum, size bir sorum olacak. SSK emeklisinin hasta sevk evrağında, kendi isteğiyle falan yere sevki uygundur yazısı üzerine, yol ücreti ödenir mi? Ödenirse hangi kanuna göre olur?  İsmi Mahfuz


            506 Sayılı Kanun’un 102 inci maddesi ile bu maddeye göre düzenlenen, “Yol Paraları İle Zaruri Masraf Karşılıklarına İlişkin Yönetmelik” gereğince, emekliler de zorunlu nedenlerle bir başka yere sevk edildiklerinde yol parası ve zaruri masraf karşılıklarını alırlar. Ancak, kendi isteğiyle sevk ibaresi geçiyorsa bu paraların alınma imkanı bana göre yoktur.


 


Kısa kısa kısa


Selin Köseoğlu-04.10.2000 gününden beri prim ödediğiniz Bağ-Kuru kapatıp SSK’ya geçmeli ve geçtikten sonra SSK’ya en az 1260 gün prim ödemelisiniz ki, 04.04.1984 başlangıcıyla 48 yaşında( 01.02.2013) en az 5225 günle emekli olabilirsiniz.


Recep Nurdoğdu-Bağ-Kura devam ederseniz daha önceki SSK günleri ve Tarım Bağ-Kur süresi ile öderseniz askerlik süresi toplamında 9000 gün (25 tam yıl) ile emekli olursunuz. Bağ-Kuru kapatıp SSK’ya geçerseniz ve geçtikten sonra en az 1260 gün (3,5 yıl) prim öderseniz bu kere SSK’dan 3,5 yılı tamamladığınız gün emekli olursunuz.


Necati Özkan-02.04.1984 olan sigorta başlangıcınız askerlik borçlanmanızla 540 gün geriye gelerek 02.10.1982 olmuş ve bu başlangıçla 47 yaşında (11.01.2008) en az 5150 günle emekli olursunuz.


Hikmet Yıldırım-Bağ-Kur’dan 25 yılı (9000 günü) tamamlayınca emekli olursunuz bu nedenle askerliğinizi de borçlanın ama emekli olacağınız yaş 46’dır.