ALİ TEZEL

Bugün Gazetesi-Memurluk mu Yoksa İşçilik mi Daha İyi?–Emekli Aylığınız Değişmez

Memurluk mu Yoksa İşçilik mi Daha İyi?


1970 doğumluyum ve 1987 yılından beri işçi olarak çalışmaktayım. Şu ana kadar prim ödeme gün sayım  5970. KPSS sınavlarına katıldım ve 75 puan almıştım. Halen bir kamu kuruluşunda işçi kadrosundayım. Memur kadrosuna geçmem söz konusu. Bu konuda ne yapmalıyım. İşçi kadrosunda  kalmam mı daha iyi yoksa devlet memurluğuna mı geçmem iyi? Şu anda   1.200 YTL maaş alıyorum, memurluğa geçtiğimde  yaklaşık ne kadar maaş alırım. ( AÖF İşletme Fakültesi 4. sınıfta okuyorum.2 Yıllık Ön lisans diploması almaya hak kazandım.) Memurlukta üniversite mezunu olmanın  avantajı nedir? İşçilikte mi memurlukta mı daha önce emekli  olabilirim? Musa Ay


 


Aldığınız 75 puan çok düşü ve puanla bir kamu kurumuna açıktan memur olarak atanabileceğinizi ummuyorum ama en azında sizin durumunuzda olanlar için işçi-memur farkını birazcık değinelim. Ünvansız 2 yıllık yüksekokul veya dört yıllık yüksek okul mezunu memur olursanız şu an aldığınız ücretin hemen hemen yarısı kadar bir aylık alırsınız eğer çalıştığınız Kurumda ek ödeme-döner sermaye gibi ödemeler varsa aldığınız/alacağınız aylığınızın yarısı kadar da ek ödeme-döner sermaye alabilseniz dahi şu an işçilikte (kamu işçiliğinde) aldığınız ücreti memuriyette göremezsiniz. Buna mukabil memurlar bazı suçlar dışından işten atılamazlar ama kuralda da kalsa bile işçiler her zaman işten çıkarılabilir. Üniversite mezunu memur olarak ilk üç dereceye indiğinizde yeşil pasaportunuz olur, işçilikte olmaz. Erkek memurlar 9000 gün (25 yıl) ile emekli olurlar ki siz bugün memur olsanız var olan 5970 gününüzü 9000 güne çıkarmak şartıyla T.C. Emekli Sandığından 52 yaşında emekli olurdunuz. SSK’ya (işçiliğe) devam ederseniz bu kere 1987 başlangıcıyla 50 yaşında emekli olursunuz. Ünvansız memur olarak alacağınız emekli aylığı ile SSK’dan alacağınız emekli aylığı arasında ise 3-5 lira dışında fark olmaz. Emekli olunurken işçiler son kıdem tazminatı, memurlar da ikramiye alırlar aslında ikisi de aynı şey ama isimleri farklı. Kıdem tazminatı veya ikramiye rakamına, çalışanın son aldığı brüt ücretin çalışma yılı ile çarpılması ile ulaşılır. Memuriyet bir nevi kariyer basamaklarını içerir, ünvansız düz memur olarak başlarsınız ama şube müdürü, daire başkanı, genel müdür ve müsteşarlığa kadar giden bir süreçtir. İşçi ise unvan değiştirmez. Sonuç olarak para önemliyse ayda 1200 YTL. net ücret alan bir işçi olarak haline şükredip, işine iyi sarılmanı tavsiye ederim. Paranın önemi yok kariyer önemli ve çok çalışır basamakları üçer beşer çıkarım diyorsan memur ol.


 


 


Emekli Aylığınız Değişmez


Ben T.C. Emekli Sandığı emeklisiyim ve yine emekli sandığı emeklisi olan bir arkadaşımla ortak kendi üzerimize kayıtlı dükkan açarak esnaflık yapmak istiyoruz.Bu durumda emekli maaşımızda herhangi bir düşme olur mu? Hamza Başaran


 


Beyefendi, ister gerçek gelir vergisi mükellefi olarak ister şirket ortağı olarak işyeri açtığınız da emekli aylığınızda herhangi bir değişiklik olmaz sadece her ay Bağ-Kur’a 63 YTL. bizzat gidip kendiniz sosyal güvenlik destek primi ödemek zorundasınız.


 


 


Kısa Kısa Kısa


Abdurrahman Ay-Yapmanız gereken öncelikle SSK’lı bir işe girmek ve en az 3,5 yıl (1260 gün) SSK’ya prim ödemektir. 1973’den 150 günlük SSK’dan sonraki 2263 günlük Bağ-Kur ve ödeyeceğiniz 1260 günlük daha SSK günü ile toplamda 3673 günle 55 yaşında (2011 yılında) SSK’dan emekli olabilirsiniz. Veya 3673 günü  hem Libya’da hem de Arabistan’da geçen çalışmalarınızdan bir kısmını günlüğü 3,5 dolardan borçlanıp 5000 güne tamamlarsanız da 55 yaşını beklemeden 3,5 yılı tamamlayınca da emekli olabilirsiniz.


Sühail Çokluk-1998 yılından beri devam eden Bağ-Kur’luluğunuzdan önceki yurtdışı sürelerinizi 2007 yılına kadar günlüğüne 3,5 dolar vererek Bağ-Kur’a borçlanabilirsiniz. Bu arada isterseniz askerliği de borçlanabilirsiniz. Bütün yurtdışı çalışmalarınız ve 20 aylık askerliğinizi borçlanırsanız başlangıcınız 16.07.1982 olacak ve 9000 gün (25 tam yıl) ile 47 yaşını tamamlayınca (13.11.2008) günü yurtdışından kesin dönüş yapmak şartıyla Bağ-Kur’dan emekli olursunuz.


M.Zeki Altıgül-Oda kaydınızın olduğu süreler için de Bağ-Kur primleri ödemeniz gerekir.


Zeynep Baran-24.01.1984 sosyal güvenlik başlangıcıyla SSK’dan 5225 gün sayısı ile 48 yaşından sonra emekli olursunuz. Bu arada askerliğinizi yazmamışsınız ama 1984 yılından önce askerlik yaptıysanız mutlaka borçlanın daha erken yaşta emekli olur ve prim ödeme gün sayınızı da artırırsınız.


Adnan Kaneri-44 yaşında yani 18.03.2008 günü SSK’dan emekli olacaksınız.


Orhan Caniklioğlu-Meniere rahatsızlığı nedeniyle çalışanınızın malülen emekli olabileceğiniz zannetmiyorum zira öncelikle bir sağlık kurulundan 2/3 yani yüzde 67 oranında çalışamaz raporu alması gerekir. Ancak, yüzde 67 alamasa dahi eğer yüzde 40’dan fazla oranlı rapor alabilirse defterdarlıktan vergi indirim belgesi alarak 3600 gün sayısı ile hemen emekli olma hakkı var.


İsmail ÇimenBöbrek nakli yapılan eşinizin malülen emekli olabilmesi için 2/3 oranında çalışamaz raporu alması gerekir ama nakil yapılanlara bu raporu vermiyorlar. Eşiniz de 23.06.2005 başlangıcıyla eğer yüzde 40-59 arasında rapor alırsa, 2025 yılında 4400 günle emekli olabilir.


Adnan Acıman-Vergi kaydınız ile ticaret odası kaydınızın olmadığı ama ticaret sicil kaydınızın olduğunu söylediğiniz dönem için Bağ-Kur prim ödeyemezsiniz. Askerliğinizi de ödeyerek 25 tam yılı tamamlayınca Bağ-Kur’dan emekli olabilirsiniz.


Bayram Çelik-17.09.1990 tarihinde SSK sicil numarasını staj süresinde aldığınızdan emeklilik için başlangıcınız ilk normal işe başlama tarihiniz olan 30.04.1993’tür. Yüzde 45 rapor oranıyla vergi indirim belgeniz varsa bu başlangıca göre 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3760 gün sayısı ile SSK’dan emekli olursunuz. Yani vergi indirim belgeniz varsa 30.04.2009 günü emeklisiniz.


 


 


NOT DEFTERİ


Kadın çalışanlar hafif işlerde çalışıyorlarsa doktor raporuyla olmak şartıyla doğuma 3 hafta kalaya kadar çalışabilirler, kullanmadıkları 5 haftayı doğumdan sonra ki 8 haftaya ilave edebilirler.

Exit mobile version