Bugün Gazetesi-Oğlumun Sosyal Güvencesi İçin Ne Yapmalıyım?
23 Kasım 2006
Oğlumun Sosyal Güvencesi İçin Ne Yapmalıyım?
Sayın Ali Tezel, son derece açık, net ve herkesin anlayabileceği sadelikle cevapladığınız sorular bizler için bulunmaz bir nimet diye düşünüyorum. Benim öğrenmek istediğim konu şu; oğlum 1983 doğumlu ve üniversite öğrencisi. Henüz birinci sınıfta okuyor ve benim sağlık imkanımdan yararlanıyor. Ben halen T.C. Emekli Sandığına bağlı memur olarak görev yapıyorum. Bildiğim kadarıyla oğlum 25 yaşını doldurduktan sonra sağlık güvencemden yararlanamayacak. Karşıma çıkan iki yol var. Ya iki yıl bekledikten sonra ( çünkü bu süreçte öğrenciliği devam edeceğinden sağlık güvencesi olacak) ya da 2007’ye girmeden sigortalı olmasını sağlamalıyım. Yakınlarda emekli olmayı ve bir şirket kurmayı planlıyorum. Acaba şirketi şimdiden onun adına (şahıs şirketi) kurarak, sigortalı olmasını sağlamam avantajlı olur mu? O takdirde Bağ-Kur’lu olacak ve primlerini ödemeye başlayacağım. Veyahutta, yakınlarımdan birinin yanında sigortalı göstererek primini ödeyeceğim. Bir başka yol da sanırım isteğe bağlı sigortalılık. Hangi yolun bizim için avantajlı olacağını bilmiyorum. Bu konu ile ilgili aydınlatıcı bir cevap ve bilgiye hiçbir yerde ulaşamadım. Yüksel Demirel
Sayın okurum, siz halen kamu görevlisi olduğunuz için hem sizin hem de bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin sağlık yardımları çalıştığınız kurumun bütçesinden ödenmektedir, emekli olunca da T.C. Emekli Sandığı (2007’den sonra SGK) üstlenecektir. 1983 doğum çocuğunuza gelince sizin de ifade ettiğiniz üzere 25 yaşına kadar sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilir ki 2008 yılına kadar alabilecek demektir. 01.01.2007 günü uygulamaya girecek olan Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince de, çalışanların ve emeklilerin “18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 05/06/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını,” kendileri üzerinden sağlık yardımı aldırma hakları olacak. Ayrıca, 2007 yılından sonra isteğe bağlı sigortalı olanlara mecburi olarak sağlık primi ödeme ve sağlık yardımı alma hakkı da getirildiğinden tavsiyem 25 yaşından sonra isteğe bağlı sigortalı yapmanızdır.
Kısa Kısa Kısa
Orhan Yılmaz- Tümü kamuda geçen hizmetleriniz için en son kurumdan kıdem tazminatı alabilmek için daha önceki kamu işyerlerinden kendi isteğiniz ile daha doğrusu kıdem tazminatına hak kazanmayacak şekilde ayrılmamış olmanız gerekiyor.
Kazım Şahin-1977 SSK