ALİ TEZEL

Bugün Gazetesi-Sol Ayak ve Araç Muafiyeti–Çıraklık Süresine Kıdem Tazminatı Olmaz

Sol Ayak ve Araç Muafiyeti


Ali Bey, sizi TV’deki proğramlarınızdan da tanıyorum. Kaç kez proğramlara bağlanmak istediysem olmadı öğrenmek istediğim konularda bana gazetem aracılığıyla yardımcı olursanız memnun olacağım. 1969 doğumlu ve  çocuk felcinden dolayı sol ayak ortopedi özürlüyüm. 10.08.1987 de ilk defa sigortalı olarak işe başladım ve halen çalışmaktayım şu ana kadarki ödenmiş toplam prim günüm 6100 gündür. Eylül 2005 tarihinde yüzde 40 sakatlık raporu alarak vergi indiriminden faydalanmaya başladım.Ne zaman emekli olabilirim? Bu arada, sol ayak özürlülere otomatik vitesli araçlarda ÖTV muafiyeti uygulanmıyormuş gerçekliği var mı? Cevabınızı dört gözle bekliyorum, çünkü Adana gibi bir yerde hiçbir yetkiliden tatmin edici cevap alamadım. Mesut ?


 


            Mesut kardeşim, var olan vergi indirim belgesi ve 10.08.1987 başlangıcınızla dilediğiniz zaman SSK’dan emekli olabilirsiniz. Araç muafiyetine gelince, 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 167 inci maddesi ile Bakanlar Kurulu’nun 2004/7889 Sayılı Kararı gereğince senin gibi aracı kendisi kullanacaklar için, yurtdışından getirtilen silindir hacmi 1600 (cc)’ye kadar olan araçlardan gümrük vergisi hiç alınmamaktadır. Bunun için, özür durumu sağlık kuruluşları tarafından onaylanmış rapor ve H sınıfı ehliyete sahip olmaları halinde yurtdışından otomobil yada minibüs ithal edip kullanabilirler. Engelliler için sağlanan avantaj vergi muafiyeti şeklinde değerlendirildiğinden ,bir aracın özürlü aracı kapsamına girmesi için özüre uygun özel tertibatlı olması yanında lüks tanıma girmemesi de gerekmektedir. Burada önemli olan sağlık kurulu raporudur ki, rapor, Fizik ve Rehabilitasyon merkezince onaylı olmalı, raporda; ilgilinin sakatlığı ile bunun derecesinin ve haline göre kullanabileceği taşıt özelliğinin belirtilmesi gerekir. özrün sağ veya sol ayakta olmasının önemi yoktur.


 


 


Çıraklık Süresine Kıdem Tazminatı Olmaz


            Ali bey, bir bayan işçimiz var. 01.11.1982 doğumlu ve 01.08.1997 tarihinde yani 15 yaşında sigortalı olmuş. 01.11.1999 – 04.02.2003 tarihleri arasında çırak statüsünde sigortalı olmuş ve halen sigortalılığı devam etmektedir. Şimdi evlendi ve işten ayrılıyor. Bayan işçimizin kıdem tazminatını hesaplarken 18 yaş ve üstünü mü dikkate alacağız yoksa hem on sekiz yaş altını hem de çırak işçilik dönemindeki kıdemini vermemiz gerekir mi? İsmi Mahfuz


            Sayın okurum, kıdem tazminatı 4857 (eski 1475) Sayılı İş Kanunu’na tabi olarak geçen süreler için hesaplanacağından bu kanuna göre gerçekleştirilen çalışmaların 18 yaşında altında veya üstünde olmasının önemi yoktur. Çıraklık süresi ise 3308 Sayılı Çıraklık ve Mesleki Teknik Eğitim Kanunu’na tabi olarak geçen ve İŞÇİ OLUNMAYAN süre olduğu için çırak olarak SSK’ya bildirildiği 1999-2003 dönemi için kıdem tazminatı hesaplayamazsınız.


 


Kısa Kısa Kısa


M. Dedeoğlu-05.09.1988 de işe girişiniz olduğu halde gün görünmemesi nedeniyle iki seçeneğiniz var ya şimdiden en az bir günlük hizmet tesbit davası açacaksınız yada 05.09.1998 girişinize göre diğer yaş ve gün şartını tamamlayıp SSK’ya emeklilik müracaatı yapacak, SSK reddedince de tek dava ile hem hizmet tesbiti hem de emeklilik işlemini mahkemeye götüreceksiniz. Bu arada 1988 den önce yaptığınız askerliği ve yurtdışı çalışmalarınızı borçlanmanızı tavsiye ederim. Çalıştığınız ülke ile Türkiye arasında sosyal güvenlik anlaşması varsa borçlanma yapmadan-yurda kesin dönüş yapmadan yurtdışı kısmi emekli aylığı alma hakkınız da olur.


 


Cemil Bayrakdar-Bağ-Kur emekli aylığı hesabı karmaşık zira 1999 ve 2002  yıllarında değişiklikler oldu bu sütundan cevaplamam imkansız konu hakkında bir kitap bile yazılabilir.


 


Kadriye Pehlivan-1947 doğumlu olan anneniz, 10 yıl, 8 aylık Bağ-Kur’dan sonra başladığı SSK’ya ödediği 2,5 yılı 3,5 yıla (1260 güne) tamamladığı gün SSK’dan emekli olur. Var olan 13 yıllık prim ödeme süresi ile Bağ-Kur’dan da SSK’dan da emekli olamaz ama hastalığı ağır ise sağlık kurulu raporuyla son prim ödediği SSK’dan malülen emekli olabilir.


 


Jale Tanören-Bağ-Kura devam ederseniz daha öncekiler ve SSK günleri ile birlikte (20 yıl) 7200 gün sayısı ile 55 yaşında veya 5400 gün (15 tam yıl) ile 56 yaşında emekli olursunuz. Bundan sonra SSK’ya geçerseniz bu kere 5000 gün sayısını tamamlayınca emekli olursunuz.


 


Feridun Kaya-İsteğe bağlı sigortalılık herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna zorunlu olarak prim ödenmemesi gereken dönem için geçerlidir ve çakışma halinde zorunlu sigortalılık isteğe bağlı sigortalılığı hemen sona erdirir. SSK isteğe bağlısı iken çiftçilik faaliyeti yapan kişi hemen 2926 Sayılı Kanun gereğince Tarım Bağ-Kur’lu olmalıdır. Kendi üzerine tapulu olmayan tarım arazisi olan kişinin arazilerini icara vermesi tanımlamanızı ise tam anlayamadım ama tarlası olmadan, tarla icar geliri var diye Tarım Bağ-Kur’lu olunmaz. Bu arada, Yıllık tarımsal faaliyet gelirlerinden bu faaliyete ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın aylık ortalamasının, 16 yaşından büyükler için tespit edilen asgari ücret tutarından az olduğunu beyan eden veya belgeleyenler Tarım Bağ-Kur’lu yapılamaz.


 


 


NOT DEFTERİ


Malülen emeklilik ile çok karıştırılan yüzde 40 ile engelli emekliliği için halen vergi indirim belgesi şarttır, 2007 yılında bu şart ortadan kalkacak.


 


 

Exit mobile version