ALİ TEZEL

Bugün Gazetesi-Sosyal Güvenlik Reformu Bir Başka Bahara –SSK’nın Dul ve Yetimlerine Müjde

Sosyal Güvenlik Reformu Bir Başka Bahara


SSK, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı ile 20’den fazla bana ve borsanın sosyal güvenlik uygulamalarını kapsayan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile eşitliklikçi uygulamalar getiriyordu. Kanun ile çalışanlar arasındaki farklı uygulamaları ortadan kaldırılıyor, bilinen adıyla norm ve standart farklılılıkları yok ediliyordu. Hatta uygulaması cesaret isteyen Genel Sağlık Sigortasını getiriyor ve ülke nüfusunun tamamını sağlık güvencesi altına alıyordu. 18 yaşın altındaki her çocuk sorgusuz sualsiz sağlık yardımı alacak, yeni doğan bebekler için altı ay boyunca bir milyardan fazla süt parası verilecektir. Yetim kızlar ile dulların evlenmesi halinde çeyiz parası verilecekti. Anayasa Mahkemesi kendisine Cumhurbaşkanı ve 118 CHP milletvekilinin yaptığı başvuru sonrasında aldığı kararla 22 maddeyi kısmen iptal etti. Aslında kısmen iptal yerine bu 22 maddeyi tamamen iptal etse belki sorun olmayacaktı ama bu maddelerin çoğunluğunda memurları yani kamu görevlilerini ayırdı. Ancak, 5510 Sayılı Kanun’un ana omurgasını oluşturan ortadan kaldırdı. Kamu görevlilerinin işçilerle, marabalarla, esnafla, tüccarla aynı kefeye konulamayacağına kara verdi. Kamu görevlileri ki içinde hakimler, savcılar, memurlar, askerler vardı ve onlar elit bir tabaka olarak, her zaman farklı uygulamalara, ayrıcalıklı emekli aylıklarına muhatap olmalıydılar, yetim kızları çalışsalar da, emekli olsalar da babalarının, analarının emekli aylıklarını alabilmeliydiler. İşçi gibi elinde yağ izi, esnaf gibi üstünde önlük olmazdı. Bugüne kadar iptal ettiği bir çok madde de “Anayasanın eşitlik ilkesinden” dem vuran Yüce Mahkeme bu kere işçi-esnaf-memur eşit olamaz memurlar daha eşit olmalıdır kararını verdi. Bu karardan yani 5510 Sayılı Kanunun çıkarılma esprisi olan eşitlik ortadan kalktıktan sonra uygulamasına da gerek yoktur. Yürürlük maddesi en az bir yıl ötelenmelidir. Zaten bir yıla kadar yapılacak olan genel seçimler sonrasında iktidara gelecek hükümete uygulama kararı devredilmelidir.


 


SSK’nın Dul ve Yetimlerine Müjde


Kütahya milletvekili Abdullah Erdem Cantimur’un verdiği kanun değişikliği teklifi sonrasında TBMM’nin 12.12.2006 günü kabul ettiği 5561 Sayılı Kanun, 16.12.2006 günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, bu yıl veya önceki yıllarda vefat eden SSK sigortalılarından 1800 günü olmayanların geride bıraktıkları eşi ve çocuklarına dul ve yetim aylığı verilmemekteydi. Yeni kanun ile 1800 gün şartı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.”5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinde en az 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş durumda,” olanların eş ve çocuklarına dul aylığı verilecektir. Bu değişiklik sadece normal SSK’lılar değil Tarım SSK’lıları da ilgilendirmektedir. Ayrıca, 900 günü olmadan vefat edenlerin eş ve çocukları da askerlik veya yurtdışı borçlanması yaparak da 900 günü tamamlayıp kendilerine aylık bağlatabilirler.


 


Kısa Kısa Kısa


Meral Saytekin- Bekar bir hanım olarak, memuriyet hariç ister SSK’lı ister Bağ-Kur’lu çalışmalarınız da olsa babanız üzerinden T.C. Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alırsınız. 5510 Sayılı Kanun bu durumunuzu değiştirmiyor. İki ablanızın yetim aylığından düşmesi sizin ve annenizin aldığı aylıkların artmasına neden olmaz.


 


Cemil Özkan-01.10.1978 ile başlama tarihi ve var olan 5300 gün sayısı ile 44 yaşından sonra dilediğiniz zaman SSK’dan emekli olursunuz. 19914-2000 yılları arasındaki 3000 günlük çalışmalarınızı yurtdışı borçlanması usulüyle borçlanmanızı tavsiye etmem.


Remzi Ünal-01.09.1992 başlangıcıyla 53 yaşında en az 5600 gün sayısı ile emekli oluyorsunuz, sigortalı olmadan (1992) önce ifa ettiğiniz askerlik süresi borçlanırsanız bu kere 52 yaşında en az  5525 günle emekli olursunuz.


 

Exit mobile version