Bugün Gazetesi–Üç Ay Ödeme Olmayınca İsteğe Bağlı Bağ-Kur Biter–Doğumdan Öncesinde 120 Günü Yeter
22 Mart 2007
Üç Ay Ödeme Olmayınca İsteğe Bağlı Bağ-Kur Biter
Ali bey, 01.01.1949 doğumlu babam Halil Ağırcan için yardım talep ediyorum. 0780201479 Bağ-No’lu baban, 27.06.1990 günü Bağ-Kur’lu olmuş ve 24.12.1990 günü 5ay, 27gün ile terk etmiş. Daha sonra da 30.06.1997 günü isteğe bağlı Bağ-Kur’lu olarak prim ödemeye başlamış ve en son 07.11.2006 günü prim ödemişiz. Bu tarihten sonra 20.03.2007’ye kadar ödeme yapamadık ve bu tarihte üç-dört ay süre ile ödeme yapamadığımız için 900 YTL. toptan prim yatırdık. Ancak karşımıza çıktı ki sistem bizi otomatik olarak terk ettirmiş gösteriyor. Şu an hesapta 1.235-YTL. görünmesine rağmen kabul etmiyor parayı. Bu arada, babam 2003 yılının nisan ayında beyin kanamasından felç oldu ve hala düzelmiş değil, babam felç olduğu tarihten 1 ay kadar sonra tedavi gördüğü devlet hastanesinden malüliyet raporu aldık ve dosyasını malüliyet emekliliği için Ankara’ya gönderdik ve 7-8 ay sonra cevap geldi, bizim daha başka üniversite hastanesinden yeni bir daha detaylı bir rapor çıkarmamızı istediler ve bizimde inancımız kalmadığı için hiç başvurmadık. Babam hala çalışamaz durumda ben yardım etmesem prim ödemesinin de imkanı yoktu. Bu durumda bize ne tavsiye edersiniz. Mehmet Ağırcan
Mehmet kardeşim, 1479 Sayılı Bağ-Kur Kanunu’nun 79 uncu maddesi gereğince; “İsteğe bağlı sigortalılık, sigortalılık tescil talebinin Kuruma intikal ettiği tarih itibariyle başlar ve terk talebinin Kuruma intikal ettiği tarihte veya diğer sosyal güvenlik kanunlarına tabi olarak çalışmaya başladığı tarihten bir gün önce veya sigortalının toplam borcunun üç aylık prim ve ceza tutarından fazla olması halinde sigortalının daha önce ödediği primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle sona erer…” Görüldüğü üzere, üç ay üst üste isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödenmediği anda isteğe bağlı Bağ-Kur biter. Yeniden başlatmak için dilekçe vermeniz ise yeterlidir ama arada boş geçen süreleri ödeme imkanınız olmaz. Olmaz diyorum aslında bana göre buna gerek de yok. Madem babanız 2003 yılında felç geçirmiş ve siz de malülen emeklilik için müracaat etmişsiniz ve halen bu müracaat açıkta bekliyor. Buna devam edin istedikleri gibi üniversite hastanesinden bir rapor alıp gönderin, gönderin diyorum ama merak etmeyin babanız bir parmağını bile kıpırdatamayacak gibi dahi olsa malüliyet talebiniz reddedilecektir. İşte bu red yazısı gelince bulunduğunuz yerde iş mahkemesinde Bağ-Kur’u dava edin.
Doğumdan Öncesinde 120 Günü Yeter
Ali bey, yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Hamileyim, yalnız hamileliğim problemli olduğu için son 2 aydır raporluyum ve doktorumuzun belirttiğine göre bu raporlar daha da devam edecek. Bu yıl ki primi ödenmiş günlerimin az oluşu annelik haklarımı etkiler mi? Bir sorum daha olacak. 01.07.2007’ye ertelenen bir reform kanunu vardı.1125 YTL. süt parası verilmesiyle ilgili ola ki yürürlüğe girerse bundan kimler yararlanır? O tarihten itibaren doğum yapanlar mı? Dale Arda
Hanımefendi, 506 Sayılı Kanun’un 49 uncu maddesi gereğince, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün priminiz varsa doğumdan önceki 8 ve sonraki 8 haftanın analık paralarını alırsınız. Ayrıca, halen istirahatli olduğunuzu ifade ediyorsunuz ilk istirahata gününüzden geriye doğru bir yıl içinde 120 gününüz de varsa bu sürelerinde geçici işgöremezlik ödeneklerini alabilirsiniz. Süt parası ise şu an 50 YTL olup bir defa verilmektedir. Şayet siz doğum yapmadan sosyal güvenlik reformu yürürlüğe girerse altı ay boyunca her ay için 56,50 YTL. süt parası alacaksınız.
Kısa Kısa Kısa
Nevin Korkmaz-Hanımefendi, 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14 üncü maddesi halen yürürlüktedir ve kıdem tazminatları da bu madde gereğince ödenir. 506 Sayılı Kanun’un geçici 81 inci maddesinin ( C) bendi gereğince de 15 yılı ve 3600 günü tamamlayanlar SSK’dan kıdem tazminatı yazısı alarak işyerlerinden ayrılabilirler. Bu madde gereğince dava açanlar da kazanmış olup örnek yargı kararlarını da daha önce bu köşeden yayınladığım gibi web sayfamdan da görebilirsiniz.
M.Tayfun Keskin-17.08.1962 doğum tarihiniz, 01.04.1985 sigorta başlangıcınız ve var olan 5560 gün sayısı ile SSK’dan 48 yaşında (17.08.2010 günü) emekli olursunuz. Ancak askerliğimi yedeksubay olarak yaptım diyorsunuz ama ne zaman yaptığınızı yazmamışsınız yedeksubay nasbedildiğiniz gün T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi (sigortalısı) sayılırsınız ve askerliğinizi SSK’lı olmadan önce yaptıysanız emeklilik yaşınız değişir. Sonra yaptıysanız değişmez.