KIDEM TAZMİNATI HAKKINIZ
Ali Bey, 10-03-1988 gününden 01-11-2003 gününe kadar aynı işyerinde çalıştım ve emekli oldum. Emekli olduktan sonra da aynı yerde çalışmaya devam ediyorum.
Emekli olduğumda bana kıdem tazminatı vermediler, senin tazminatın bizde saklı işten çıkınca o günün şartlarında sana vereceğiz dediler. Sizin KIDEM TAZMİNATLARI GİDİ- YOR diye bir yazınızı okudum, benim tazminatım güme gider mi? Ben ne yapmalıyım? Senin yönlendirmene göre davranacağım. Sizi televizyondan izliyorum ve BUGÜN gazetesinden de takip ediyorum. Brüt maaşım 716 YTL’dir. Şahabettin ÖNCE
Sayın okurum, kıdem tazminatı uygulaması gereğince emekli olduğunuz 01.11.2003 gününde daha önceki yaklaşık 16 yıllık çalışma sürenizin karşılığı olan kıdem tazminatı size nakit olarak ve bir defada ödenmeliydi, işveren ödememiş. O zaman için alacağınız rakam her çalışma yılınıza göre o tarihte aldığınız brüt ücretin çarpımı kadardır ve ayrıca o günden bugüne kadar da en yüksek banka mevduat faizi kadar da faizi işlemiştir. Ödenmeyen bu sürenin kıdem tazminatını 10 yıl içinde yani 01.11.2013 gününe kadar dava ederek veya isteyerek faizi ile birlikte alabilirsiniz. Emekli olduktan sonraki çalışmanızın karşılığı olan kıdem tazminatını ise genel olarak işverenin sizi işten çıkarması veya sizin haklı sebeple işten çıkmanız halinde alabilirsiniz. Ancak, size kıdem tazminatı ödemeyen işveren kötü niyetli değil de sadece sizi elinden kaçırmak istemeyen birisi ise aranızda anlaşarak da kıdem tazminatlarınızı alabilirsiniz. Aksi halde Çalışma Bakanlığı’na şikâyet etmenizi veya iş mahkemesinde dava açmanızı tavsiye ederim.
EMEKLİLİK PLANLAMASI ÖNEMLİ
1978 ile 1987 yılları arasında aktif olarak SSK sigortalılık sürem 2117 gündür. 1992’de başlayan ve 2003 yılında sona eren aktif Bağ-Kur sigortalılık sürem ise 4081 gündür.
İsteğe bağlı SSK sigortalılık sürem ise 2005 Ocak’tan sonra 90 gün olmak üzere toplam gün sayım 6288 gündür. SSK’lılar 3600 veya 5000 günle üstelik 44 yaşında emekli olurlarken, ben 52 yaşında olmama rağmen hâlâ emekli olamıyorum. Lütfen bana bir yol gösterin şimdiden çok teşekkür ederim. Metin Akyüz
Metin Bey, emeklilik planlaması çok önemli olduğu için sizin sorunuzu da yayınladım. Gerçekten yaştan 3600 günle veya normal olarak 5000 günle SSK’dan emekli olabilecek iken şimdi 6288 günle SSK’dan emekli olamıyorsunuz. Bu nedenle amaç emeklilik ise en erken emekli olma yollarına göre planlama yapılması gerekir. Siz bundan sonra hiçbir yere prim ödemez iseniz son yedi yıllık (2520 günlük) prim ödemelerinizde (boş geçen süreler sayılmaz) en çok Bağ-Kura prim ödemiş olduğunuzdan Bağ-Kur’dan 57 yaşında kısmi aylık ile emekli olursunuz. 2003 yılında kapattığınız Bağ- Kur’dan sonra SSK’ya 1260 gün prim ödemiş hale gelirseniz (yani 1170 gün daha prim öderseniz) bu kere yaşı beklemeden SSK’dan emekli olursunuz.
KISA…KISA…KISA…
– Semih Sancar- Ev hizmetlerinde sürekli çalışanlar da SSK sigortalısıdır ve sigortalı çalıştırılmak zorundadır..
Sigortalılar arasında yaptığı işe göre ayrım yapılmadığından diğer sigortalılar hangi haklara sahiplerse O da aynı haklara sahip olacaktır. Sigortanın akrabalıkla da bir ilgisi yoktur, önemli olan gerçekten çalışmasıdır. 800 YTL. net ücretli bir ev hizmetlisinin brüt ücreti yaklaşık 940 YTL. kadar olup, ödeyeceğiniz SSK ve işsizlik sigortası toplamı 350 YTL. kadardır.
– Erdinç Vatansever- Anneniz, yurtdışı borçlanması yapmaz ise 14.10.1974 Almanya’daki işe başlama tarihi ile Yurtdışı Kısmi Aylığı ile emekli olma hakkı var olduğu gib, 1974-1978 arasındaki Almanya çalışmalarını SSK’nın 8-32 Ek Sayılı Genelgesi gereğince borçlanarak 54 tam aylık ile de emekli olabilir.
– Ali Şükrü Durmuşoğlu- Emekli olmadan 1475 Sayılı Kanun’un 14 üncü maddesinin beşinci bendi gereğince kıdem tazminatı alabilmek için bağlı olduğunuz SSK’ya müracaat edip, kıdem tazminatı alabilir yazısı alıp, işverene vermeniz yeterlidir.