Bugün-Özürlü Babasıyım Haklarım Neler?-İki Kez Çeyiz Parası Olmaz

12 Temmuz 2006

            Özürlü Babasıyım Haklarım Neler?


            Ali bey, kusura bakma seni başka konularla da rahatsız ettim ve size ulaştım cevabı aldım, çok teşekkür ederim.  Bu sorum bu yazıyla olacak benim 14 yaşında yüzde 100 özürlü tam teşekküllü hastaneden raporlu bir tane oğlum var. Ben de özel bir şirkette SSK’lı olarak ücretle çalışmaktayım bana bir faydası olur mu? Bekir Altıntaş


 


            Bekir bey, özürlü olmak zor ama özürlü yakını olmak daha da zor bu nedenle size Allah (cc) kolaylık versin. Bu arada, yüzde 100 rapor oranı olan 14 yaşındaki oğlunuz nedeniyle 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun  31 ve 89’uncu maddelerinde özürlü hizmet erbabı ve serbest meslek erbabı ile bunların bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişilere sakatlık indiriminden yararlanma hakkı verilmiş olup, bu hakkın kullanımına ilişkin olarak Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik çıkarılmış ve 222 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğiyle ayrıntılar belirtilmiştir. Sizin de halen çalıştığınız işyerinden aldığınız ücretin ilk 530 YTL. sinden gelir vergisi alınmayacaktır. Bu durumda mesela asgari ücret olan 531 YTL. aylık ücretiniz varsa sizin 530 YTL.lik kazancınız vergi dışı kalacak ve sadece 1 YTL’lik kazancınızdan 15 kuruş vergi alınacaktır. Normal şartlarda asgari ücretten 67.70 YTL. gelir vergisi alındığına göre aylık 67.55 YTL. daha fazla geliriniz olacaktır. Bu işlem için 222 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ekindeki dilekçeyi vermeniz gerekiyor.


            Ayrıca, ilerde işsiz kalırsanız bu kere de 2022 Sayılı Kanun gereğince her üç ayda bir T.C. Emekli Sandığı’ndan aylık alma hakkınız da var.


 


 


            İki Kez Çeyiz Parası Olmaz


            Ben 1990 yılında evlendim. 1996 yılında boşandım. Boşandığım yıldan bu yana


babamdan yetim maaşı almaktayım. Son iki yıldan bu yana eşim çocuklarım


adına evime gelmekte ve zaman zaman evde kalmaktadır. Ancak ikameti ayrı


yerde. Benim bu koşullarda maaş almamda sakınca var mı? Bir de çocuklarım


ısrarla evlenmemizi istiyor. Evlendiğimde yani nikah yaparsam iki yıllık


maaşı peşin almam söz konusu olabilir mi. Yani nikah parası iki kez


alınabiliniyor mu? Çünkü eşimin bize destek olacağını sanmıyorum. M. Hilal Çubukçu


           


            506 Sayılı Kanun’un ek 12 inci maddesi gereğince, Sigortalının ölümünden dolayı aylık ve gelir almakta olan hak sahibi kız çocuklarına evlenmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı evlenme yardımı olarak verilir. İki yıl içerisinde meydana gelen boşanma veya dul kalma halinde bu süre için tekrar aylık veya gelir ödenmez.”


      Madde metninden de görüleceği üzere çeyiz parası bir kez ödenebilmektedir. Bu nedenle ikinci kere evlendiğinizde SSK’dan çeyiz parası alamazsınız. Bu arada, 01.01.2007 günü yürürlüğe girecek olan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 56 ıncı maddesi gereğince,”…Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96 ncı madde hükümlerine göre geri alınır. “ haberiniz olsun.


 


 


Kısa kısa kısa


Ersin Sarıcı-Yetim aylığı almaya başlarken doldurup SSK’ya verdiğiniz taahhütname gereğince, okulunuz (öğrenciliğiniz) bittiğinde SSK’ya bildirmeniz ve yetim aylığınızı kestirmeniz gerekirdi. SSK size gereksiz yere ödediği aylıkları geri ister ama sizin aylığınızın kesilmesi sonra fark kardeşiniz ile kızkardeşinize bağlanacak farkı onlar istemezse cebinizden para çıkmaz.


Emine Toplu-Ölüm (dul-yetim) aylığı şartı 2007 ocakta 900 güne düşüyor ama başvurunuzu 01.01.2007 gününden sonra yapabilirsiniz.


Aslıhan Arıman-Halen T.C. Emekli Sandığı’na bağlı çalışan bir memur olarak müteveffa babanız nereye bağlı (SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı) olursa olsun yetim aylığı alamazsınız. Alıyorsanız ya çalıştığınızı gizlemişsinizdir yada bildirdiğiniz halde hata ederek aylık bağlamışlardır. Birinci halde ödediklerini faiziyle geri alırlar.


Murat Kılınç-Babanızın günü yetmediği için toptan ödeme olarak geri aldığınız primleri 2007’de geri ödeyip üstüne bir de askerlik borçlanması yaparak en az 900 günle annenize dul aylığı bağlatabilirsiniz. Staj süresi sigortası için SSK’ya (emeklilik) prim ödenmiş ise başlangıcınız sayılır aksi halde sayılmaz. SSK web sayfasında o günler için prim ödeme günü görünüyor mu ona bakın.


Hüseyin Cilasun-Boş geçen süreleri ödeme imkanınız yok erken emeklilik için en geç 48 yaşında SSK’ya geçip, geçtikten sonra SSK’ya 1260 gün prim ödeyerek SSK’dan 52 yaşında en az 5525 günle emekli olursunuz. Bağ-Kur’dan ise 9000 gün sayısı ile 55 yaşında.


Melek Bilgin-Sizin SSK başlangıcınız 04.12.1989 olup bu başlangıca göre 46 yaşında en az 5375 gün sayısı ile emekli olursunuz.


Bilal Dikici-Vefat eden enişteniz nedeniyle 2007 yılında ablanıza ve çocuklarına dul-yetim aylığı bağlanacak.