BUGÜNDEN İTİBAREN AVUÇ İÇİ DAMAR İZİ UYGULAMASI VE E-REÇETE BAŞLADI
1 Temmuz 2012
BUGÜNDEN İTİBAREN AVUÇ İÇİ DAMAR İZİ UYGULAMASI VE E-REÇETE BAŞLADI
Kimlik tespiti ve doğrulamanın yanında ikinci bir emniyet ventili olarak Biyometrik kimlik doğrulama işlemine başvurulacaktır.
SUT Kimlik Tespiti Esasları:
Sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlar Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin müracaatı aşamasında (acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra)
1.)Nüfus cüzdanı,
2.)Sürücü belgesi,
3.)Evlenme cüzdanı,
4.)Pasaport veya verilmiş ise Kurum sağlık kartı belgelerinden biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapmaları zorunludur.
Ücretsiz Yararlananlarda Uygulama Esası:
2828 sayılı Kanunla sağlanan yardımlardan ücretsiz faydalananlardan çocuk, özürlü, kadın ve yaşlıların sağlık kurum ve kuruluşlarına birinci fıkrada belirtilen belgeleri ibraz edememeleri halinde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kapsamında bulunduklarını gösterir belgeye göre gerekli işlemler yürütülerek sonrasında söz konusu belgelerin ibrazı anılan Kurumdan istenecektir.
SGK Zarara Uğratan Sonucuna Katlanır:
Kimlik tespiti, biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle SGK’nun zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık hizmeti sunucularından ödenen tutar geri alınır.
Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunulur:
Sağlık Kapsamındaki kişilerin kendi adına bir başkasının sağlık hizmeti almasını veya SGK’undan haksız bir menfaat temin etmesini sağlaması yasaktır.
Bu suçları işleyenlerden SGK’nun uğradığı zararın iki katı kanunî faiziyle birlikte müştereken ve müteselsilen tahsil edilir ve bu suçları işleyenler hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri doğrultusunda suç duyurusunda bulunulur.
Biyometrik Kimlik Doğrulamanın Adımları:
SGK sağlık yardımlarından yararlandırılan kişinin sağlık hizmeti sunucusuna müracaatı sırasında ;
1.)İlk biyometrik verinin SGK’nun veri tabanına kayıt işlemi,
2.)Sağlık hizmeti sunucusu tarafından yapılacaktır.
Beyan ve Taahhüt Belgesi İmzalayacağız:
Sağlık hizmeti sunucusu, ilk biyometrik verinin SGK’nun veri tabanına kayıt işleminde SGK sağlık yardımlarından yararlandırılan kişiden beyan ve taahhüt belgesi almak zorundadır.
Uygulama ilk aşamada Konya ilinde başlatılacaktır.Eylül ayına kadar en az 20 il yıl sonuna doğru Türkiye geneline yayılacaktır.
Engelli vatandaşlar için uygulamanın nasıl olacağı belirsizliğini koruyor.
Elektronik Reçete Uygulaması:
1) E-reçete uygulamasında; e-reçetelerin SGK’u tarafından belirlenen yöntem ve standartlarla (elektronik imza, şifre) imzalanması şarttır.
2) Sağlık kurum yada kuruluşları tarafından düzenlenecek reçeteler 1/7/2012 tarihi itibariyle SGK’nun web uygulaması üzerinden alınan hekim kullanıcı adı ve şifreler ile düzenlenecektir. SGK’u tarafından gerekli düzenlemeler sonrasında ise reçeteler SGK’u tarafından belirlenecek tarihten itibaren elektronik imza ile imzalanacaktır.
Elle Reçete Düzenleme Esasları:
SGK tarafından gerekli düzenlenmeler tamamlanıncaya kadar manuel olarak düzenlenmeye devam edilecek olan reçeteler;
a) Yabancı ülkelerle yapılan “Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri” kapsamında SGK tarafından sağlık hizmeti verilen kişiler için düzenlenecek reçeteler,
b) Majistral ilaçlara ait reçeteler,
c) İthal ilaç grubuna giren kişiye özel yurt dışından getirtilen ilaçlar için yazılan reçeteler,
d) Resmi ve özel sağlık kuruluşlarından;
1- Birinci Basamak Resmi Sağlık Kuruluşlarından; Kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezi 112 acil sağlık hizmeti birimi, üniversitelerin medikososyal birimleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci basamak sağlık üniteleri, belediyelere ait poliklinikler tarafından oluşturulmuş reçeteler,
2- Birinci Basamak Özel Sağlık Kuruluşlarından; İşyeri hekimleri tarafından düzenlenen reçeteler,
3- İkinci Basamak Resmi Sağlık Kurumlarından; Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2 nci basamak hastaneleri tarafından oluşturulan reçeteler,
4- Üçüncü Basamak Resmi Sağlık Kurumlarından; Türk Silahlı Kuvvetlerinin 3 üncü basamak hastaneleri tarafından oluşturulan reçeteler.
5- Yukarıda belirtilen resmi ve özel sağlık kuruluşlarının MEDULA hastane sistemini kullanmaya başlamaları veya teknik alt yapılarını oluşturmaları halinde e-reçete uygulamasına geçmeleri zorunludur.
4) Sağlık Bakanlığı tarafından özel mevzuatı düzenlenmiş olan kırmızı, mor, turuncu ve yeşil reçeteler elektronik reçete olarak düzenlenmesi halinde ayrıca SGK’na ibraz edilmeyecektir.
5) MEDULA sisteminin yada sağlık hizmet sunucusuna ait sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçetenin düzenlenememesi halinde reçete manuel olarak düzenlenecek ve hekimin kaşe-ıslak imzası ile imzalanacaktır. Bu şekilde oluşturulmuş reçeteler eczane tarafından MEDULA eczane sistemine kaydedilerek karşılanabilecektir.
6) SUT’un “6. İlaç Temini Ödeme Esasları” başlıklı bölümü ve bu bölüm ile ilgili SUT eklerinde, bazı ilaçların kullanımı için düzenlenecek reçetelerin ekinde ibrazı istenilen belgelerde aranan bilgiler, e-reçete uygulamasında e-reçete içinde belirtilecek olup ayrıca belge istenmeyecektir.
7) Endikasyon dışı ilaç kullanım yazısının tarih ve sayı ile geçerlik süresi, güvenlik izlem formunun ilgili mevzuat hükümlerine göre uygun olarak hasta adına düzenlendiği ibaresi ve sürekli görevle yurtdışına gönderilenlerin yurt dışı görevine dair resmi belgenin tarih ve sayısının e-reçetede belirtilmesi zorunludur.
8) Yatan hastalara düzenlenen e-reçetelerde “ECZANEMİZDE YOKTUR, YATAN HASTA” ibaresi aranmaksızın sadece elektronik ortamda başhekimlik tarafından onaylanması yeterli olacaktır.”
Şu ana kadar 60Bin dolayında hekim şifre almıştır.
Bu uygulama ile mükerer ve sahte reçete ile savaş ilan edilmiş.Aşırı ilaç sarfiyatına karşı savaş başlatılmıştır. 2008 öncesi bu işlemi Bağ-Kur reçetelerde miatlı ilaç uygulaması ile başlatmıştı.Bir ilaç bitmeden diğer muadili ilaç verilmiyordu.
Şu anda bir müddet daha manuel ortamda elle reçete yazımı devam edecektir.Bu uygulama gereksiz kağıt ve arşivi ortadan kaldıracaktır.
Uygulamada ilk günlerde aksaklıklar olacaktır.
Bundan böyle ilaçlar reçete edilirken etken maddeleri yazılacak hastalar aynı etken maddeye tabi pahallı ilaç isterse aradaki farkı kendi ceplerinden ödeyeceklerdir.
Böylece sağlık harcamalarını kontrol altına tutmak için başlatılan ‘’Hastaneni seç, doktoruna ulaş ”sloganından sonra damar içi kimlik doğrulama ve e-reçete ile sistem disiplin altına alınmaya çalışılıyor.
VEDAT İLKİ