ALİ TEZEL

Çalışanlara Verilecek İş Güvenliği Eğitimi Nasıl Olmalı? (2)

Çalışanlara Verilecek İş Güvenliği Eğitimi Nasıl Olmalı? (2)
İlgili yeni Yönetmeliğin ışığında bugün de aktüel bir konu olan iş güvenliği eğitimi hususundaki önemli noktalara değinmeye devam ediyoruz.

İş güvenliği eğitiminde ilkeler
Öncelikle işverenin kendi belirleyeceği bir yöntem ile bireysel seviye tespiti yapılarak çalışanların eğitim öncesi seviyesi ve standart konular dışında almaları gereken eğitimlerin belirlenmesi gerekir.
Eğitimin, o işyerinde çalışanların ihtiyacı olan konuları kapsayacak biçimde çalışanların kolayca anlayabileceği şekilde teorik ve uygulamalı olarak düzenlenmesi gerekiyor.
Eğitimler çalışanlara bireysel ya da gruplar halinde uygulanabileceği gibi çalışanların, iş sağlığı ve güvenliği konusunda sahip olması gereken bilgi, beceri, davranış ve tutumlarının ayrı ayrı ve ölçülebilir bir biçimde ortaya konması şart bulunuyor.
Eğitimlerde amaç çalışanlarda iş sağlığı ve güvenliğine yönelik pozitif yönde davranış değişikliği sağlamayı ve eğitimlerde aktarılan bilgilerin öneminin çalışanlarca kavranması olmalı.
Bu bakımdan verilen eğitimin sonunda ölçme ve değerlendirme yapılarak, değerlendirme sonuçlarına göre eğitimin etkin olup olmadığı belirlenmeli, şayet ihtiyaç duyuluyorsa eğitim programında veya eğiticilerde değişiklik yapılmalı veya eğitim tekrarlanmalıdır.
Çalışanlara işe başlamadan önce verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri hariç olmak üzere, standart genel konuların işverence gerekli ve yeterli sistemin kurulması halinde uzaktan eğitim şeklinde verilmesi mümkün bulunuyor.

Eğitim süreleri
Çalışanlara verilecek eğitimlerin, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince belirlenen periyotlar içinde;
a) Az tehlikeli işyerleri için en az sekiz saat,
b) Tehlikeli işyerleri için en az on iki saat,
c) Çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saat
olarak her çalışan için düzenlenmesi gerekiyor.

İş güvenliği eğitimlerini kimler verecek?
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri;
a) İşyerinde görevli iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri tarafından,
b) İşçi, işveren ve kamu görevlileri kuruluşları veya bu kuruluşlarca kurulan eğitim vakıfları ve ortaklaşa oluşturdukları eğitim merkezleri, üniversiteler, kamu kurumlarının eğitim birimleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumları ve ortak sağlık ve güvenlik birimleri tarafından,
eğiticilerin Ek-1’deki eğitim programında yer alan konulara göre uzmanlık alanları dikkate alınarak belirlenmesi kaydıyla verilir.

Eğitim verilecek mekân nasıl olmalı?
Eğitimler, uygulamaların da yapılmasına imkân verecek uygun ve yeterli bir mekânda yapılır. Eğitim mekânlarında, uygun termal konfor şartları ve yeterli aydınlatma sağlanır. Eğitimde kullanılacak araç ve gereçlerin, günün teknolojisine uygun olması sağlanır.

Eğitimlerin belgelendirilmesi şart
Düzenlenen eğitimler belgelendirilir ve bu belgeler çalışanların özlük dosyalarında saklanır. Eğitim sonrası düzenlenecek belgede, eğitime katılan kişinin adı, soyadı, görev unvanı, eğitimin konusu, süresi, eğitimi verenin adı, soyadı, görev unvanı, imzası ve eğitimin tarihi yer alır.
Eğitimlerin işyeri dışındaki bir kurum tarafından verilmesi durumunda bu kurumun unvanının da düzenlenen sertifikada yer alması gerekiyor.

Soru: 2013 yılında bireysel emekliliğimi başlattım. İşyerimde 7 ayda vergi dilimine girdiğim için haliyle maaşım düşüyor öğrenmek istediğim bireysel emeklilik için ödediğim her ay 100 TL’nin vergi diliminin düşmesinde bir katkısı var mı? Vergi diliminin etkisi var mı? Bu eğer var ise işverene ne söylemeliyim? E.KURT


Cevap: Bireysel emekliliğe girdiğiniz 2013 yılı aynı zamanda ödenen primlerin vergiden indirilme uygulamasının sona erdiği yıldır. Vergi indirimi hakkınız artık bulunmuyor. Bunun yerine ileride sistemde kalış ve bekleme biçiminize göre devlet katkısından yararlanacaksınız.

Exit mobile version