DEĞİŞEN VE NETLEŞEN YARGI UYGULAMALARI- İÇERİĞİ DEĞİŞEN İKİ YAZIMIZ

17 Mart 2015

14.03.2015 tarihinde 6552 sayılı Kanun değişikliklerinin anlatıldığı Ankara Barosunun düzenlediği seminerde konuşmacılar Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu ve Prof.Dr.Talat Canbolat, oturum Başkanı da Yargıtay 21.HD.Başkanı sn. Mesut Balcı idi.

Sayın Mesut Balcı daire uygulamalarında 3600 gün ile SSK emekliliğinde kadınlarda 1981, erkeklerde1976 yılı öncesi borçlanmalarda kadınların 50 erkeklerin 55 yaşı ve sonrasında hak kazanabileceklerini, en son uygulamalarının bu şekilde olduğunu beyan etmekle 09.02.2015 tarihli yazımıza konu içtihat artık değişmiş oldu, gerçekten o tarihten sonraki kararlarda  sn.Başkanın açıkladığı yönde kararların bulunduğunu da görmüş bulunmaktayım.  Bu şekilde o yazımız konusuz kalmıştır.

Bir diğer yazım olan 07.01.2015 tarihli yazı içindeki bölümlerden biri SSK (bir gün) başlangıç tespit davalarında eski uygulamanın sürüp sürmeyeceğinin bilinmeyişi ne olacağının merakı idi.

Sn. Yargıtay 21.HD. Başkanı Yargıtay 10. ve 21. Hukuk Dairelerinin görüşlerinin eski uygulamanın devamı şeklinde olduğu, yine yalnızca SGK’nın hasım tutulacağını işverenin hasım tutulması gerekmediğini vurgulamış olmakla 07.01.2015 tarihli yazımın bu kısmı da konusuz kalmış oldu.

Konuşmacı hocalarımızın da 6552 sayılı kanuna yönelik çok önemli açıklamaları bulunmakla birlikte en önemli gördüğüm birkaç hususu aktarmak isterim.

Prof.Dr.Talat Canbolat’ın sunumunda;  6552 ile değişiklik sonucu 8 Şubat 2015 tarihli  resmi gazetede “ Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Kapsamında İstihdam Edilen İşçilerin Kıdem Tazminatlarının Ödenmesi Hakkında Yönetmelik” ile 6 Şubat 2015 tarihli resmi gazetede ““Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Uygun Görüş Alınması, Görevlilerin Sorumlulukları ile Yaptırımlar Hakkında Yönetmelik” hükümleri ve Kanun uygulamalarına dikkat çekilmiş oldu.

 Bunlardan bazıları;

 -Kamunun 6552 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonraki (14 Eylül 2014) kıdem tazminatı doğuran sebeplerle geçmiş tüm sürelerden sorumlu olacağı belirtilmiş oldu (Kanun öncesi Yargı uygulamaları ile devam eden kamunun sorumlu tutulmasına dair uygulamaların ne olacağı, bu kanundan sonra değişme ihtimali üzerinde durulmadı ve soru olarak da gelmedi).

-6 Şubat tarihli yönetmelikte uygun olmayan ihale ve ihale konusu dışı işçi çalıştırmadan tüm zarardan görevlilerin sorumlu olacakları ve bir aylık net ödemenin 5 katı tutarındaki ceza uygulanacağı,

-Sürekli ve Asli işlerin alt işveren verilmeyeceği (belediye kanunu ve bazı istisnalar hariç),

-Kamunun ödememesi halinde işveren ve kamunun birlikte sorumluluğunun devam ettiği

-Kamunun ödediği tutarları alt işverene rücu edemeyeceğini, Alt işverenin ödediği kıdem tazminatını işverene rücu edebileceğini,

-Belge yoksa SGK Hizmet Dökümlerinin esas alınarak Kamuda geçen sürelerin belirleneceği,

Prof.Dr. Nurşen Caniklioğlu’nun açıklamalarından ise aktarmak istediğim,

-Genel Sağlık Sigortalısı olmak bakımından kız çocuklarının yaşla sınırlanmadığı, geçici 12.madde yer alan kurallar ile kız çocukları için genel sağlık sigortası sorunu oluşmayacağı,

 (5510 geçici Md.12 ilgili fıkra) İlgili kanunları gereği tedavi yardımları karşılanan kişiler, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte herhangi bir işleme gerek kalmaksızın, bu Kanun açısından genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılır. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ilgili kanunları gereği bakmakla yükümlü olunan kız çocukları bu Kanun gereğince de bakmakla yükümlü olunan kişi sayılır. Ancak durumlarında değişiklik olduğunda sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları bu Kanun hükümlerine göre yeniden belirlenir. (Ek cümle: 13/2/2011-6111/49 md.) Kız çocuklarının durum değişikliklerinin ortadan kalkması halinde, bu kişiler tekrar ilgili kanunlarına göre bakmakla yükümlü olunan kişi sayılır. Bu kişilerin sigortalı ve sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilere ilişkin bilgileri ilgili kurumlar tarafından bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren en geç üç ay içinde Kuruma bildirilir.)

  -SGK’ya karşı tespit davaları dışında başvuru ve 60 gün bekleme koşulunun başkaca bir istisnasının bulunmadığı, her halükarda başvurunun yararlı olduğu, aylıktan kesme işleminde dahi kurumun işlem tesis edebileceği,

 – Soma benzeri uygulamalarda az gün ile ölüm aylığı bağlanmasının, eşitlik ilkesini zedeler olduğu,

Belirtilmiştir.

 Etkinlik ve bilgilenme sebebi ile Sayın Başkan ve Hocalara, Ankara Barosuna teşekkür ederim.