Doğum izni 24 aya kesin çıkıyor ama işçi-memur ayrımı devam ediyor…

23 Şubat 2013

Doğum izni 24 aya kesin çıkıyor ama işçi-memur ayrımı devam ediyor…

 

Hem kadınların istihdam da daha fazla yer alması hem de analık duygularını tatmasını amaçlayan Türkiye, çocuk doğurana çeşitli teşvikler getirme hazırlığında, bu arada ilk başta da çalışan kadına doğum izni 24 haftaya çıkıyor. Diğer teşvikler konusunda da tam yol çalışma devam ediyor… Bana göre ise ilk yapılması gereken erkek işçilere doğum iznidir…

 

 

Kadınların istihdama daha fazla katılması için, çalışan kadınının doğum izninin 16 haftadan 24 haftaya çıkarılması 2012 Aralık ayında, Üreme Sağlığı ve Çocuk İstismarı Kanun Tasarısı”na girmişti. Daha TBMM’ye ulaşmadı ama gündemde yerini koruyor. Üstelik analık izninin artırılması AB Parlementerler’i tarafında tüm AB ülkelerine tavsiye edildi. Mesela Hollanda buna ilk karşı çıkan ülke olmuş 16 haftadan 24 haftaya çıkarılmasının, kadın istihdamını azaltacağını da belirtmişlerdi.

 

***İŞTE YENİ GELECEK DOĞUM TEŞVİKLERİ

24 haftalık analık izninin tasarıya girmesinden sonra, şimdi Bakan Faruk Çelik tarafından geçen hafta kamuoyu gündemine getirilen;

-Memurların ücretsiz doğum iznindeki süreleri derece kademe hesaplarına katılabilmesi,

-Çocuk yardımlarının artırılması,

-Kreş zorunluluğu getirilmesi,

-Doğum borçlanmasının sayısının artırılması, şartlarının değiştirilmesi,

-Doğum sonrası çalışmak isteyen kadın için işe alınma zorunluluğu getirilmesi,

-Çocuk sayısına göre kadınlar açısından emeklilik yaşının aşağı çekilmesi,

-Yarı ve kısmi zamanlı ya da öğlene kadar çalışma diğer konular gündemde…

 

***Erkek işçiye doğum izni yok

Kadınlara doğum yapmaları teşvik edilmek istenirken aynı zamanda da daha çok çalışma hayatına girmeleri ve istihdama katılmaları da istenmektedir. Yani “çocuk da yaparım kariyer de” diyen kadın sayısında artış isteniyor. Ancak, her ne hikmetse eşi doğum yapan erkek işçiye TEK BİR GÜN bile doğum izni yok. Bu arada doğum izin ve hakları konusunda çalışanlar arasında memur, işçi ayrımı had safhada, öncelikle bunun giderilmesi şart.

 

***MEMUR-İŞÇİ AYRIMI GİDERİLMELİ

Memurların durumu daha iyi;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince;

-Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ayrıca, Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.

 

-Kadın İşçilere de 4857 sayılı Kanun gereğince aynı izin süresi var. Annenin ölümü halinde işçi babaya bu izin süresi verilmiyor.

 

-Memur babaya 10 gün izin var, işçi babaya izin yok;

657 sayılı Kanuna göre, Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni verilir.

Erkek (işçi) babaya ise yasal olarak hiç izin yok

 

***Süt izni memurun çok işçinin az;

Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.

Kadın işçi ise sadece günde 1,5 saat süt izni kullanabilir.

 

***Ücretsiz izinde de memur önde

Kadın Memura, doğum izinlerinin bitiminden itibaren dilerse 24 ay ücretsiz izin verilir. Erkek eşe de aynı şekilde, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.

Kadın işçiye sadece altı ay olan ücretsiz izin süresi, erkek eşine ise hiç verilmemektedir.

 

***Evlat edinen memur-işçi

Memur, Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşlerine, çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren, istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir. Evlat edinen her iki eşin memur olması durumunda bu süre, eşlerin talebi üzerine yirmidört aylık süreyi geçmeyecek şekilde, birbirini izleyen iki bölüm halinde eşlere kullandırılabilir.

Kadın-erkek işçiye ise evlat edinirse hiçbir şekilde izin yok.

 

***Doğum parası memura var işçiye yok

Doğum yapan memura şimdiki rakamlarla işvereni devlet tarafından bir kerelik, 2500 X (0,073737)=184 lira doğum yapma bonusu verilirken, kadın işçilere işvereni tek bir kuruş ödeme yoktur.

Ayrıca, memurlara her bir çocuk için ayda 18,46  TL ödeme yapılırken, işçilere işverenleri bu rakamı vermek zorunda değil, dilerse verir, dilerse vermez.