DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

3 Aralık 2018

DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Bugün Dünya Engelliler gününde ,sağlıklı bireylerin toplum içinde her zaman engelli adayı olduğunu hatırlatmamız gerekir.

Günlük hayatımızda engellilerle yaşamımızı paylaşıyoruz.Sağlıklı bireyler olarak engelli bireylerin sıkıntılarını görmezden gelemeyiz.

Konuyla ilgili son yıllarda Kamu/Özel sektörde bir çok projeler üretilmiş ve hayata geçirilmiştir.

Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde kurulan Genel Müdürlük işbirliği ile ortak projeler üretiliyor.

Öncelik üretim içinde yer alan engelliler,bakıma muhtaç engelliler,2022 sayılı Kanun Kapsamında engelli aylığı verilen engelliler ile uluslararası standartlarda politikalar üretiliyor.

Kamu işyerlerinde 12.500 Kişi,Özel Sektör İşyerlerinde 92.140 Kişi çalışıyor.

İşyerlerinde Engelliler İçin Çalışma Hayatını Kolaylaştırıcı Önlemlerin Alınması Gerekli

Engellilerin üreten bireyler olarak topluma kazandırılmalarını sağlamanın en önemli ve vazgeçilmez yolu, onların istihdam edilebilirliğini artırarak çalışma hayatında yer almalarının sağlanmasıdır. Bu şekilde engelliler;  Başkalarına ekonomik yönden bağımlı olmak yerine, kendilerine yetebilecek bir gelir elde edebilecektir.  Ayrıca; kendilerini üretken, verimli, topluma ve ekonomiye katkısı olan kişiler olarak algılayıp değerlendireceklerdir.

Bir işyerinde engellilerle ilgili düzenlemeler; binanın modifikasyonu (işyerinin erişilebilir olması için gerekli tadilatlar), işin yürütülme sürecinde (saatler ve sorumluluklar) değişiklikler ve engelli çalışanların işini beklenen performans standartlarında yerine getirmelerini sağlayacak yardımcı teknolojileri kapsamalıdır.

ENGELLİ KELİMESİ ATILMALI

Engelliler için yapılmış düzenlemelerde “engelli asansörü”, “engelli tuvaleti” gibi ifadelerin yerine “erişilebilir asansör”, “erişilebilir tuvalet” gibi ifadeler kullanılmalıdır.

Her engelli bireyin kendine özgü özellikleri vardır ve yapılacak uyarlamalarda bunların da göz önünde bulundurulması gereklidir.

Engelliler de tüm diğer insanlar gibi birbirlerinden farklıdırlar ve herkes kadar ilgiye ve saygıya layıktır. Bu nedenle tüm iletişimlerimizde olması gereken aktif biçimde dinleme, her insanın farklılıklarına saygı duyarak yaklaşma ve temel olarak insan ortak paydasından hareket etmek iletişimi güçlendirecektir.

İşletmelerinizde Fiziksel,Zihinsel ve Ruhsal durumdan engelli kişileri istihdam ederken,onları da sağlıklı bireylerden ayırt etmeden ayrımcılık politikası uygulamadan çalışma hayatında istihdam etmemiz gerekir.

Çalışma koşullarında ,yasal mevzuat ne emrediyorsa engelliler için de onlar uygulanacaktır.

İşyerlerimiz tefriş ederken engellinin çalışabileceği düzeni almakla yükümlüyüz,biz buna erişebilirlik demeliyiz.

İşyerlerinin sadece engellilerin çalıştığı alanlar değil, çalışanların kullanımına açık tüm sosyal ve kültürel alanlarda ve idari bölümlerde de erişilebilirlik sağlanmalıdır.

Bazen çok basit düzenlemeler hiçbir maliyet gerektirmeden engellinin çalışmasını kolaylaştıracaktır. Ancak, bazen de belli bir maliyeti gerektirecektir.

İşyerinizin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verebilecek düzenlemeler için konuyu engelli bireyle birlikte ele almaya çalışmalıyız.

VEDAT İLKİ

 

[email protected]