ALİ TEZEL

Eksik günlerini şimdi değil sonra ödersin—Evlilik şirkettir, kapatılmasına mahkeme karar verir

Eksik günlerini şimdi değil sonra ödersin

 

Ayda 30 günden eksik çalışanlar, 1 Ekim 2008 gününden sonraki 30 günden eksik aylarını, isterlerse her ay isterlerse de tıpkı askerlik borçlanması gibi ilerde diledikleri kadarını borçlanıp ödeyebilirler..

 

 

Ben 21 yaşında üniversite öğrencisiyim. Part-Time olarak çalışıyorum. Haftalık çalışma saatim sabit olarak 20 saattir. Ayın 4 hafta olduğu zamanlar 80 saat üzerinden 11 gün sigorta ödeniyor. Bazı ayların içinde 5 hafta bulunduğu için çalışma saatim o aylarda 100 saat oluyor ve sigortam o ay 14 gün olarak ödeniyor. Geri kalan günleri isteğe bağlı sigorta ödeyerek kapatmak istiyorum. Ancak aylarda değişiklik gösteren sigorta gün sayımı nasıl ayarlamam lazım. 11 gün yazsam 2 ayda bir 3 gün fazla öderim. 14 gün olarak yazsam eksik öderim? Ne yapmam lazım bu sorumun cevabını SGK’dan alamadım. Bana yol gösterin. Emre

 

Emre kardeşim, ayda 30 günden eksik kalan sürelerini dilersen şimdi SGK’ya gidip dilekçe verip, isteğe bağlı (SSK) sigorta kapsamında ay be ay ödeyebilirsin ama SGK hala bu konuda bilgisayar programını tam yazdıramadığı için her ay için 30’ar günlük prim borcu çıkarır. Normalde her ay 30 günden eksik kalan süre kadar borç çıkarması gerektiği halde, program eksikliğinden bu konuyu halledemediler.

 

***ASKERLİK BORÇLANMASI GİBİ İLERDE ÖDEYEBİLİRSİN

1.10.2008 gününden sonraki ayda 30 günden eksik olan sürelerini şimdi ödemesen bile ilerde canın ne zaman isterse, tıpkı askerlik borçlanması gibi ister hepsini istersen de dilediğin kadarını borçlanıp, ödeme hakkın var. Bu sebeple şimdi ödeme ilerde emeklilik yaşın geldiğinde, ne kadar eksik günün varsa hepsini ödersin. Bu arada unutma, ödeme gününü seçebileceğin gibi ödeyeceğin günlük borçlanma rakamını da sen seçeceksin.

 

***PARAN ÇOK OLUNCA ÖDE

Satın alacağın 30 günden eksik günleri, mesela şimdi geriye doğru ödemek istesen günlüğüne en az 10.5 lira, en fazla da 68 lira arasında bir TL rakamını belirleyerek ödeme hakkın var. İlerde emekli olduğunda alacağın emekli aylığı rakamını da bu belli ettiğin günlük borçlanma rakamı belirleyecek.  1.10.2008 gününden sonraki çalışmalarından elde edeceğin, emekli aylığının basitçe formülü ayda kaç para SGK’ya prim ödediysen o kadar emekli aylığıdır. Mesela ayda senin için SGK’ya 400 lira ödeniyorsa, 400 lira emekli aylığın olur. Bu sebeple şimdi ödeme ilerde paran çok olursa yüksek rakamlı ödeme yapıp, iyi bir emekli aylığı alırsın.

 

Evlilik şirkettir, kapatılmasına mahkeme karar verir

 

Şirket kurarken tek imzanızla Ticaret Sicile kayıt olursunuz ama şirketi (anlaşmalı) kapatırken en az bir yıl uğraşmanız gerekir, hele bir de çekişmeli olursa şirket ancak mahkeme kararı ile kapatılabilir. Evlilikte aynen öyledir, evlenirken tek imza (ve evet) yeterken, boşanırken mutlaka mahkemeye gitmek zorundasınız… Mahkemeye gitmeden boşanabilen tek kişi ulu önder Atatürk’tür.

Evlenirken ne güzeldir. Herkes sevinçle düğüne koşar, eğlenir, coşar sonrasında da nikah memuru önünde evlilik sözleşmesine evet dersiniz ve kolayca biter. Artık yüzde 50 ortaklı limited evlilik şirketini kurdunuz. Evlilik süresince kimin çalışıp, kimin yattığına bakılmadan yüzde elli yüzde elli pay ile boşanmak için mahkemeye gitmeniz gerekir. Peki hiç aklınıza geldi mi evlenirken bir tek evet kelimesi yeterken, boşanırken neden hakime, mahkemeye gitmek zorundasınız. Çünkü, evliliğin sona ermesine sadece devlet karar verebilir. Bu arada ülkemizde boşanmak için mahkemeye gitmeyen tek kişi ulu önder Atatürk’tür. TBMM’nin aldığı bir karar ile boşanmasına karar verilmiştir.

 

 

 

 

 

Exit mobile version