EMEKLİ AYLIĞINDAN KISMİ SÜRELİ SGDP KESİLİR Mİ?

17 Mayıs 2012

EMEKLİ AYLIĞINDAN KISMİ SÜRELİ SGDP KESİLİR Mİ?


YazılarınızıAli Tezel com sayfasından takip ediyorum.


 İki gün önce okuduğum sosyal güvenlik yazısında kafama takılanları sizinle paylaşmakistiyorum.


Okursorusunda  yazara şunları soruyor;


Emekli Sandığı’ndan emekli olduktan sonra kendine ait bir işyeri açmış. Emekli maaşından sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Başka bir işyerinde haftada iki gün noter sözleşmesiyle  mesul müdürlük teklifi alıyor. Emekli aylığından sosyalgüvenlik destek primi kesintisi duracak mı?  diye soruyor.


Yazarın cevabı  ise;


 4/akapsamındaki çalışmanız kısmi süreli olacağı için, iki günlük destek primini işvereniniz öder, 28 günlük destek primi de aylığınızdan kesilir olarakverilmiştir.


Bu sorunun doğru yanıtı nasıl olacaktır?MERAKLI OKUR


SosyalGüvenlik Destek Primi Uygulaması Sosyal Güvenlik Dünyasında İki Şekli İleKarşımıza Çıkar:


1.)Emekli Sandığı,SSK ,Bağ-Kur,Banka,Borsa Sandık emeklisi kendiad ve namından dolayı bir işyeri açar ,şirket ortağı yada  vergi mükellefi olur ise  %15oranında SGDP primi emekli aylığından kesilir.Bu prim miktarı da 4/1-(b) kapsamındakilere ödenen en yüksek yaşlılık aylığındanalınabilecek sosyal güvenlik destekpriminden fazla  olmayacaktır.


2.)1/10/2008tarihinden önce Sosyal Güvenlik Kurumlarından sigorta girişi olanlar Kamu Kurumları hariç olmak üzere Özel Sektöre ait işyerlerinde çalışmaya başladıklarında SSK kapsamında 4-1(a) olarak sigortalı olurlar . İşçi maaşından %7,5 işverenden %22,5 oranında aynızamanda  %1 ile 6,5 oranında Kısa Vadeli Sigorta Kollarından SGDP  Primi  Kesilir.


 


Okur ise bir işyeri sahibi ,kendisine bir iş teklifi yapılmış.Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışacaktır.


Dolayısıyla Kısmi süreli sigortalılar için belirlenen esaslar dahilinde  SGDP primini işveren  tavan ve taban kapsamında ödeyecektir.


Haftada 2  gün üzerinden ayda 8 gün  Kısmi Süreli Çalışma Sözleşmesi yapılmış ise 8 günlük 4-1(a) kapsamında SGDP ödemesi yapılacaktır.


Emekli sandığı kapsamından aldığı  emekli maaşından hiçbir kesinti olmadan almaya devam edecektir.


Emekli aylıklarından  Kısmi Süreli olsa da SGDPKesintisi yapılamaz.


Bununla ilgili düzenleme de 2011/36 sayılı Genelgede örnek ile açıklanmıştır.


Hizmet çakışmalarında sosyal güvenlik destek primi uygulaması:


4. maddeninbirinci fıkrasının (a-SSK) ve (b-Bağ-Kur) bentlerine tabi hizmet çakışmalarındasosyal güvenlik destek primine tabi sigortalılar hakkında 01.03.2011 tarihindenitibaren (a-SSK) bendi kapsamındaki sigortalılık esas alınarak işlemyapılacaktır.


 


Örnek:


01.03.2003tarihinden itibaren 4. maddenin birinci fıkrasının (b-Bağ-Kur) bendi kapsamındayaşlılık aylığı alan sigortalının esnaf sigortalılığının devam etmesi nedeniyleaylığından sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. Sigortalının 03.06.2011tarihinde 4. maddenin birinci fıkrasının (a-SSK) bendi kapsamında çalışmaya başlaması nedeniyle aylıklarından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi 2.06.2011 tarihi itibariyle kaldırılacaktır.


 


 ALİ TEZEL üstad’ın yazısı ile son veriyoruz.(23/11/2011 HaberTürk)


Emekliler SGDP’den kurtulmak için 1 gün SSK’lı olun


Torba Kanun kurtulma yolunu açtı


6111 sayılı Torba Kanun ile 5510 sayılı Kanun’un 53 üncü maddesinde çokönemli değişiklik yapıldı bu değişikliğe göre, bir kişi birden çok sosyalgüvenlik çeşidine tabi çalışıyorsa SSK’ya Bağ-Kur’a göre öncelik verildi.Mesela, bir kişi vergi mükellefi olup Bağ-Kur’lu iken gidip bir başka işyerindebir gün dahi olsa SSK’lı işe girerse Bağ-Kur’a prim ödeme yükümlülüğü sona ermeye başladı. Bu uygulamanın başlangıcı da 1 Mart 2011 günüdür. Yani artık SSK ve Bağ-Kur çakışmaları 1 Mart 2011 gününden sonra bitti.


Emekliler için de geçerli


Aynı uygulama emekliler için de geçerli. Yani, şu anda nereden emekli olursa olsun emekli maaşlarından yüzde 15 oranında SGDP kesintisi olan bir emekli, gidip bir işyerinde ayda en az 1 gün SSK’lı olursa maaşından tek kuruş SGDP kesintisi olmayacaktır.


GÜNÜN SÖZÜ


“Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” – ZİYA PAŞA


 


VEDAT İLKİ


[email protected]