Emekli Memurların Erkek Çocuklarının Sağlık Yardımı Hakkı
10 Ekim 2013
Emekli Memurların Erkek Çocuklarının Sağlık Yardımı Hakkı
Soru: Erkek çocuklar emekli memur babasından dolayı sağlık yardımından kaç yaşına kadar ve hangi şartlarda faydalanabilir? Ö.B.
Cevap: 2012 yılı başında Zorunlu Genel Sağlık Sigortasının yürürlüğe girmesiyle bakmakla yükümlü olunan kişi olma özelliği ayrı bir değer kazandı. Zira yeni sistem Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızı ya çalışan ya emekli olma veya çalışan veya emeklinin bakmakla yükümlü olduğu kişi olma durumunda GSS’den ücretsiz yararlandırıyor, aksi halde geç de olsa GSS primi talep ediyor. Bu konuda özellikle erkek çocuk ailelerine bildirimler gitmeye başladı.
Sorunuz vesilesiyle önce memurların erkek çocuklarının farklı özelliğine vurgu yapmakta yarar var. Memurlar genel sağlık sigortasına geçirildiği tarih olan 15.01.2010’dan önce 657 sayılı Yasa kapsamında kendi kurumları aracılığıyla tedavi yardımından faydalanıyorlardı. 657 sayılı Kanun da memurları bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerini tedavi yardımından yararlandırma bakımından farklı bir ölçüt uyguluyordu. Memurlara ödenmekte olan aile ve çocuk yardımına müstehak olan aile bireylerine tedavi yardımı da sağlanıyordu. Çalışan veya emekli eş için aile yardımı alınamıyor, çocuk yardımı da okul hayatı devam ediyor olsun veya olmasın çalışmayan konumunda olan erkek çocuklar için çocuk yardımın ödeniyor ve buna paralel olarak da 25 yaşına kadar tedavi yardımından faydalandırılıyorlardı.
Buna mukabil 5510 sayılı Kanun birçok hüküm gibi çalışan veya emeklilerin eş ve çocuklarının sağlıktan yararlanmaları bakımından önemli olan “Bakmakla yükümlü olma” koşullarını değiştirmişti. Değişiklik 18 yaşına kadar olan çocukların haklarını değiştirmiyor, buna mukabil 18 yaş üstü erkek çocukların sağlık yardımı alma haklarını değiştirmişti.
İşte memurların GSS kapsamına geçirildiği 15.01.2010 tarihinden sonra memurların erkek çocukları şayet çalışmıyorlarsa okul hayatları sona ermiş bile olsa 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabilmektedirler. Erkek çocuğun kısa bir süre işe girip çıkmış olması halinde 657 sayılı Kanuna bağlı olan kazanılmış hakkını artık kaybedip yeni 5510 sayılı Kanuna tabi hale gelmekte olduklarından, bu durumda şayet üniversite öğrenimleri de devam etmiyorsa 20-25 yaş arasında anne babalarından dolayı sağlık yardımı alamamaktadırlar.
Burada sorunuza dönecek olursak memuriyetten de olsa emekli olmak zaten 01.10.2008’den önce emekli olsun sonra emekli olsun, artık o kişi için tedavi yardımı hakkının 657 sayılı Kanun çerçevesinden alınıp 5510 sayılı Kanun kapsamına geçirilmeye bir neden oluşturacaktır. Hatta çocuğun durumunda değişiklik olmasa bile şayet 15.01.2010’dan sonra ve çocuk 25 yaşını doldurmadan önce memur baba emekli olsa SGK bu durumu çocuğun durumunda değişiklik saymakta ve 657 sayılı Kanundan gelen hakkını sona erdirmektedir.
Soru: 2010 yılında ücretli doğum iznim sırasında maaşımı düzenli olarak aldım. Aynı zamanda sgk dan da analık hakkı ödeneğimi almış bulunmaktayım. Bu durum işverenin inisiyatifinde bağlı diye düşünüyordum. Fakat şu anda aradan üç yıl geçmiş olmasına rağmen yeni müdür ve muhasebe yetkilisi benim SGK’dan aldığım parayı faiziyle birlikte geri istemektedir. Ne yapmam lazım? A.A.
Cevap: Çalışanlar hastalık veya analık nedeniyle çalışamadıkları sürelerde geçici işgöremezlik ödeneği (Rapor parası) alırlar. Bu dönem için işverenin ücret ödemesi gerekmez. Ancak kimi işverenler çalışanına atıfet kabilinden bu dönemdeki ücretini tam olarak ödemekte, kimi işverenler çalışanının hastalık nedeniyle ücretinde bir eksilme olmasın düşüncesiyle ücreti aynen ödemekte ancak buna karşılık daha düşük kalan geçici işgöremezlik ödeneğini istemektedirler. Daha çok işveren ise ücret ödememektedir. Sizin işvereniniz de fiilen çalışamadığınız bu süre için ücretinizi ödemiş, üç yıl sonra da bu cömertliğinde bir tenzilat yaparak rapor parasını istemiş. Rapor parasını istemeye hakları olsa bile temerrüdün söz konusu olmadığı bu durumda faiz istemeye hakları bulunmuyor.