EMEKLİ SANDIĞI SİGORTASINDAN EMEKLİ OLMADAN AYRILANLAR EMEKLİ SANDIĞINDAN EMEKLİLİK HAKLARINI NASIL KORUYABİLİR

3 Ekim 2016

Memur veya sözleşmeli personelden 1.10.2008 öncesi göreve başlamış olanlara eski memur denilmektedir.

Emekli sandığından aylık almayı cazipleştiren  dört durumu açıklamak gerekirse;

1- Emekli Sandığının asgari aylıkları SSK ve BAĞ-KUR asgari aylıklarından yüksektir.

2-SSK veya BAĞ-KUR'dan emeklilikte Emekli Sandığı hizmetlerinin SSK veya BAĞ-KUR'a gitmesi halinde bağlanacak aylıklar daha düşük tutarlı olmaktadır. 2.500 TL yerine örneğin 1.400 TL SSK aylığı bağlanması gibi,

3- Ölen Emekli Aylığı alan kişilerin aylıklarının memur olmayan, evli olmayan ancak SSK,BAĞ-KUR  çalışması veya emekliliği olsada kız çocuklarına geçmesi veya, birden fazla ödeme yapılan dosyalarda emekli sandığı aylığının dosya mukayesesine girmemesi adeta yok sayılmasından doğan haklar.

4-Polis-Asker gibi fiili hizmet süresi zammından yararlanan kişilerin Emekli Sandığında örnek 48 yaşında emekli olabilmelerine rağmen Fiili Hizmet Zamlarının toplamlarının  SSK-BAĞ-KUR emekli yaşından indirilmemesi nedeni ile örneğin 53 yaşında emekli olmalarından kaynaklanan zaman kayıpları,

        Emekli Sandığı Aylığı Nasıl Korunur.

   1- Yeterli hizmet var ise hiç bir SSK,BAĞ-KUR'lu çalışma yapılmaz. Örneğin şirket ortağı olmayan eşiniz şahıs işletmesi olarak emlakçı, eczane gibi bir işyeri açarsa orada eşinin ücretsiz çalışması eşe sigortalı olma hakkı vermez. Bu şekilde çalışma yaşamında kalınabilir.Yeterli hizmet yok ise en fazla 1.259 gün SSK veya BAĞ-KUR çalışması ile hak kazanılıyor ise çalışma sorun çıkarmaz. Ancak Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR hizmetleri karışır ise hesap 1259 gün değil yani son yedi yılda 3,5 sene en fazla olan kurum aylık bağlar kuralı son yedi yılda en çok günü olan kurumun aylık bağlamasına dönüşür. Örneğin 2,5 yıl 1 gün  SSK, 2  yıl BAĞ-KUR, 2,5 yıl Emekli Sandığı bir anda sizi SSK emeklisi yapar. (Bu hesap manuel ve uzmanınca yapılmalıdır).

 

2- Yeterli hizmet yoksa;

      10 yıldan fazla hizmeti olan ve ihraç edilmemiş olanlar emekli sandığına isteğe bağlı sigortalı olabilirler.

      İsteğe bağlı emekli sandığı koşulları sağlanamaz ve yeniden kamu görevine dönme imkanı yok ise memurluktan sonra SSK lı ve BAĞ-KUR'lu çalışmamış olanlar tüm kalan süresi kadınlar çalışmadan erkekler çalışarak yurtdışında geçirdikleri takdirde yurtdışı hizmet borçlanması ile tamamlayabileceklerdir.

     İşlemlerinizi bir uzman nezaretinden yaptırmanız basit gibi görünen emekli hak kayıplarından koruacaktır.

    Ancak emekliliğine örneğin 15 yıl kalmış ve yüksek ücretle özel sektörde iş bulabilen kişilerin SSK lı çalışmaları tüm emekli sandığı kayıplarını telafi edip daha yüksek aylık imkanı verebilecektir.

   Uzun çalışma yıllarında SSK veya BAĞ-KUR sigortasından yüksek kazançla çalışma veya yüksek prim ödeme Emekli Sandığından daha yüksek aylık verebileceğinden SSK veya BAĞ-KUR  seçilebilecektir.

   Özellikle BAĞ-KUR lulara getirilen % 5 sigorta prim teşvikleri nedeni ile prim maliyetleri artık % 16 daha ucuz olduğundan  bundan sonra 4 b- BAĞ-KUR sigortası cazip hale gelebilecektir.

   Bu söylenenler normal emeklilik içindir. İkramiye değerlendirmesi yapılmamıştır. Ölüm ve malüllük halinde son kurum mevzuatı uygulanır.

    Bir başka güzel yön ise SSK ve BAĞ-KUR aylıkları her zaman çalışarak kestirilip yüksek prim ödeyerek artırılabilabilir. Ve yeninden yeniden emekli olunabilir.

    Gerçekte iyi aylık her zaman nereden aylık aldığınla ilgili değildir. Daha çok ve genel olarak ne kadar günün ve ne kadar yüksek kazanc üzerinden prim yatırıldığı ile ilgilidir.

     Benzer bir çok uygulama geliştirilebilir. Örneğin 4 b sigortalısı olmak zorunda kalanların hiç prim ödememeleri ve ileride yapılacak yasal düzenlemeler ile borçlarının silinmesi halinde tüm hizmetlerin silinmesi ile sanki hiç 4b sigortalısı olmama ihtimali olabilecektir. (Örneğin en son 6645 sayılı kanun değişikliğinden 2015 yılında yaşanmıştır)