Emekliliğin Tarihinin Dışında da Merak Edilecek Yönleri Vardır

11 Şubat 2013

Emekliliğin Tarihinin Dışında da Merak Edilecek Yönleri Vardır
Soru: 08.01.1973 doğumluyum. Ocak 1990’da başladığım SSK sigortalılığında halen 5 bin 800 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Aliye T.
Cevap: 24.05.1989-23.05.1990 arasındaki sigorta başlangıcınıza göre SSK’lılıktan emeklilik bakımından 46 yaş ve 5 bin 375 güne tabisiniz. Bu nedenle artık çalışmasanız bile 08.01.2019 tarihinde emekli olabilirsiniz. Tecrübelerime dayanarak belirtmeliyim ki emeklilik, değeri bilhassa ileri yaşlarda daha iyi anlaşılan önemli bir kavramdır. Sadece tarihi önemli değildir, bugün emekli olan birçok kişi bağlanan aylık karşısında şoke olabilmektedir. Hatta düşük primden çalışmaya veya isteğe bağlı prim ödemeye devam ederek aylığının yükseleceğini uman, ama bu cebinden çıkan para veya emekleri ile kendi emekliliklerine zarar verdiklerinden bihaber çok sigortalımız bulunmaktadır. Kimi askerlik borçlanması veya doğum borçlanması yapar, aylığı yükselir, kimi yapar aylığı düşer. Bunları değiştiren sosyal güvenlikteki üç büyük dönemden kaynaklanan dönemsel farklardır. Kimi gurbetçi için dolarla borçlanma daha faydalıdır, kimisi için TL ile borçlanma daha faydalıdır. Bu nedenlerle emekliliğin tarihinin dışında emekli aylığının niteliğine de bir ışık tutmak, bu konuda yapılacak bir şey varsa yapmak, yapılmayacak şeylerden de kaçınmak, ama bunları muhakkak ve muhakkak zamanında gerekiyor. Aksi takdirde iş işten geçmiş oluyor.

Soru: 01.01.1964 doğumluyum. 06.11.1989 yılında Maliye Bakanlığı bünyesinde işe başladım. 15.08.2012 tarihinde memuriyetime son verildi. Mahkemem ise devam etmektedir. Mahkeme sonucu aleyhime çıkarsa emekli ikramiyesi alabilir miyim? Askerliği de saydırdım. Ne zaman emekli olabilirim? K.ASLAN
Cevap: İlgili yasal düzenlemeye göre hizmet sürelerinin tamamı 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir.
Birinci fıkra kapsamına girmemekle birlikte, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ve/veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamında hizmeti bulunanlardan birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı bağlananlara ise; bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerine tabi olarak bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda geçen çalışmalarının, 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartıyla emekli ikramiyesi ödenir.
Şimdi eğer mahkemeyi kazanırsanız zaten sorun yok. Kaybederseniz memuriyete devam edememenin yanında isteğe bağlı İştirakçi de olamayacağınızdan kalan süreyi diğer sigortalılık kapsamında yani SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak 25 fiili hizmet yılını yani 9 bin günü tamamlayıp ancak bu şekilde en kısa yoldan emekli olabilirsiniz. Edineceğiniz diğer sigortalılık sürelerini de birleştirerip totalde 9 bin günü tamamlamak şartıyla, borçlandığınız askerliğiniz memuriyetten önce ve 18 ay ise 01.01.2014’te, 18 aydan az ise veya 1989’dan sonra yapmışsanız 01.01.2015’te Emekli Sandığı emeklisi olabilirsiniz.
Tabii bu durumda görevden ayrılış şeklinize bağlı olarak ikramiye alamazsınız. İkramiye alarak ayrılmanız için artık SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalışmadan 01.01.2025 tarihini beklemeli ve o tarihte sadece Emekli Sandığı hizmetleriyle yaştan emekli olmalısınız.
-Belirtmemişsiniz ama- Mahkeme konusunda şayet zimmet gibi bir borcunuz doğacaksa zaten ikramiyenize el konulacaktır.