ALİ TEZEL

Emeklilikte Bir Artı Bir İki Etmez

Emeklilikte Bir Artı Bir İki Etmez
Soru: Kasım 1962 doğumluyum. Şubat 1984’te SSK’lı olarak çalışmaya başladım. SSK (4319 gün), özel banka sandığı (1507 gün), Bağ-Kur (1732 gün) ve T.C. Emekli Sandığı (468 gün) kapsamında geçen toplam 8 bin 26 günüm var ve bu hizmetlerimin son 2 bin 520 günü içinde sırasıyla 246 gün özel banka sandığı, 1732 gün Bağ-Kur, 542 gün SSK günü var. En fazla sigortalılık kuralına göre SSK sigortalılığından emekli olabilir miyim? H.BUGÜNER

Cevap: SSK sigortalılığından emeklilik bakımından gerekli olan 48 yaş, 5 bin 225 gün ve 25 yıl sigortalılık şartlarını sağlamışsınız. Buna rağmen emekli olamamanızın nedeni SSK sigortalılığından değil Bağ-Kur sigortalılığından emekliliğe tabi durumda bulunuşunuzdur. Zira Bağ-Kur sigortalılığından emeklilik için gerekli 9 bin güne veya yaştan emeklilik için gerekli 58 yaşa ulaşmış değilsiniz. Yapmanız gereken hizmet birleştirme işlemini ret amacıyla dava açmanızdır. Bu durumun getirileri ve götürülerini de tam olarak belirtmek isterdim. Ancak SSK ve özel banka primlerinizin matrahlarını, Bağ-Kur basamak intibak tarihlerinizi, hangi basamaktan ne kadar prim ödemiş olduğunuz hakkında bilgi vermediğiniz için kar/zarar tablonuz ile önerdiğim yöntemin net faydasını size gösteremiyorum.
Hizmet birleştirilmese emekli olacak iken hizmetleriniz birleştirildiği için emekli olamıyorsunuz. Bu duruma düşmemek elinizdeydi, ancak zamanında ve doğru bilgi sahibi olmadığınız için bu duruma düştünüz.
Maalesef sizin durumunuzdan da görüldüğü üzere sosyal güvenlik hizmet hesaplamalarında 1 ile 1 toplamı 2’ye eşit olmayabiliyor. Bunun nedeni sosyal güvenlik sistemimizdeki 1 Ekim 2008 tarihi öncesinde uygulanan ve hala etkisini devam ettiren önceki farklı mevzuatların meydana getirdiği kargaşavari durumdur. Yine bu durum, farkında olmayan, bir bilenden danışmanlık da almayan onbinlerce vatandaşın başına gelen rastgele sosyal güvenlik sağlamanın doğal sonucu olmaktadır. Sosyal güvenlik planlaması, durumunun bir kez olsun gözden geçirilmesi küçümsenecek bir ihtiyaç olmamanın yanında, yapılmaması binlerce TL de zarar edilmesine neden olmaktadır.
Bu konu üzerlerine farz olmasa bile biraz da mükelleflerin baskısıyla mali müşavir veya muhasebeciler tarafından üstlenilmek zorunda kalınarak yerine getirilebilecek bir işlem değildir. Bu işlem bir 1+1’in kesinlikle 2 yaptığı bir muhasebe işlemi değildir. İşte bu gerçeği yaşayarak öğrenmenin bedeli de ağır olmaktadır.

Soru: Kadın sigortalıyım ve dışarıdan primlerimi ödemekteyim. Yaş haricindeki şartlarımı 15.11.2013 tarihinde dolduruyorum. 15.11.2013 tarihinde prim ödemeyi kesmem gerekiyor mu? Yoksa yaşımı doldurduğum tarih olan 15.7.2015 tarihine kadar primlerimi ödemeye devam etmemin bana maaş yönünden faydası olur mu? E.OTUZ

Cevap: Emeklilik için gerekli gün sayısını doldurmanıza rağmen prim ödemeye devam etmenizin bağlanacak aylığa etkisi iki yönlü olacaktır. Şayet 3 bin TL matrahın üzerindeki bir matrahtan prim ödemeye devam ederseniz bağlanacak aylığınız olumlu etkilenerek artar, buna karşın daha düşük bir matrah üzerinden ödüyorsanız gününüz artarken bağlanacak aylığınız olumsuz etkilenerek düşüşe uğrar. Hangi sigortalılıktan yaşınızı dolduracağınızı ve hangi tarihten beri isteğe bağlı prim ödediğinizi belirtmemişsiniz. Şayet SSK sigortalılığından emekliliği umarak ve 01.10.2008’den sonraki zaman diliminde en az 3,5 yıldır isteğe bağlı prim ödüyorsanız farkında olmadan Bağ-Kur emekliliğine geçmiş olabilirsiniz. Bence durumunuzu tam olarak görmek, mümkün ve muhtemel riskleri bertaraf edebilmek için yapılabilecek yasal ve hukuki işlemleri öğrenerek emeklilik hedefinizi optimize etmek amacıyla profesyonel destek alın.

Exit mobile version