Engelli annelerine SGk’dan büyük müjde

27 Ocak 2015

Millet okurlarının sayısı her geçen gün artıyor. 25 Ocak’ta “Engelli annelerine SGK Şoku” başlıklı yazımızda otistik ve down sendromlu çocuğu olan annelerin erken emeklilikte yaşadıkları sıkıntıları dile getirmiştik.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

SGK Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkan Vekili Hüseyin Vural Bey, bize ulaştı. Sorunun çözüldüğü müjdesini verdi. Ben de bu güzel haberi hiç dokunmadan sizlerle paylaşmak istedim.

“Sayın Ali Tezel, Millet Gazetesi’nde yayınlanan “Engelli annelerine SGK Şoku” başlıklı yazı ile ilgili olarak bilgi vererek bu anneleri sevindirmek isteriz. "

10 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 sayılı Kanunun 41’inci maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 28’inci maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan “malûl” ibaresi “ağır engelli” şeklinde değiştirilmiştir.

NELER DEĞİŞTİ?

Ayrıca 3 Ağustos 2013 tarihli ve 28727 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Malûliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinin 23’üncü maddesi ile Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’nin çalışma gücünün tespiti ile ilgili hükümleri iptal edilmiş ve malûl (ağır engelli) çocuğu olan annelere ilave prim ödeme gün sayısı eklenmesi ve bu sürenin yaştan düşülmesine esas olmak üzere başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık tespiti Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği 15’inci maddeye göre değil 03/08/2013 tarihli ve 28727 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Malûliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği’nin 12’inci maddesine göre yapılacaktır.

YENİ MÜJDELER YOLDA 

Malûliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinin 12’inci maddesi:

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma halleri

MADDE 12– Sigortalıların ve kadın sigortalıların malûl çocuklarının başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğu durumlar aşağıda belirtilmiştir.

a) Kuadripleji, parapleji, dipleji ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalıklar

b) Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik hastalıklar

c) İki gözde de yüzde yüz (tam) görme kaybı

ç) İki elin kaybı

d) Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı

e) Her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı

f) Tedavisi olanaksız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler

g) Solunum yetmezliği nedeniyle yardımcı solunum cihazlarının sürekli kullanılması durumu

ğ) Giyinme, beslenme, fonksiyonel mobilite, bağırsak ve mesane bakımı, kişisel hijyen ve tuvalet ihtiyaçları gibi günlük yaşam aktivitelerinin sağlanamaması

h) Yukarıda tespit edilen hastalıklar dışında kaldığı halde tedavi edilemeyen, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olan ağır hastalıklar

Ayrıca söz konusu yönetmelikte başkasının sürekli bakımına muhtaç malûl çocuğu bulunan annelere avantaj sağlayacak bir değişiklik çalışmamız bulunmaktadır.”

SON 3.5 YILDA DİKKAT EDİN

Soru: Ali Bey size Ankara'dan yazıyorum. Eşim 01.12.1993-1995 arası 10 gün SSK'lı, 600 gün isteğe bağlı olarak çalıştı. 28.01.2014 tarihi itibarıyla isteğe bağlı Bağ-Kurlu olarak devam ediyor. En kısa zamanda nasıl emekli olur? (Yaşar Cebeci )

Cevap: Yaşar bey, eşiniz hanımefendi 01.12.1993 sigorta başlangıcı ile SSK'dan 5675 günü tamamlamak kaydıyla 50 yaşında, 3600 günü tamamlarsa da 58 yaşında emekli olacak. Bunlardan hangisini tercih ediyorsanız son 1260 günü SSK'lı olmak kaydıyla şimdilik isteğe bağlı Bağ-Kur'a devam edebilirsiniz. Mesela, 5675 gün ile 50 yaşında emekli olmayı tercih ederseniz 4415 günü tamamlayıncaya kadar isteğe bağlı Bağ-Kur ödeyin sonra da SSK'lı işe girip 1260 gün SSK'lı çalışın.