ALİ TEZEL

Erkeklere de doğum izni verilsin!

Hem kadınların istihdamda daha fazla yer alması hem de annelik duygularını tatmasını amaçlayan AKP hükümeti, çocuk doğurana çeşitli teşvikler getirme hazırlığında. Bana göre ilk yapılması gereken ise erkek işçilere de doğum izni verilmesidir.

Kadınların istihdama daha fazla katılması için, çalışan kadınının doğum izninin 16 haftadan 24 haftaya çıkarılması 2012 Aralık ayında, Üreme Sağlığı ve Çocuk İstismarı Kanun Tasarısı’na girmişti. Daha TBMM’ye ulaşmadı. Üstelik analık izninin artırılması AB Parlamenterleri tarafından tüm AB ülkelerine tavsiye edildi. Mesela Hollanda buna ilk karşı çıkan ülke olmuş, 16 haftadan 24 haftaya çıkarılmasının kadın istihdamını azaltacağını da belirtmişlerdi.

MEMUR-İŞÇİ AYRIMI KALKSIN

Kadınların doğum yapmaları teşvik edilmek istenirken aynı zamanda da daha çok çalışma hayatına girmeleri ve istihdama katılmaları da istenmektedir. Yani “Çocuk da yaparım kariyer de” diyen kadın sayısında artış isteniyor. Ancak her ne hikmetse eşi doğum yapan erkek işçiye TEK BİR GÜN bile doğum izni yok. Bu arada doğum izin ve hakları konusunda çalışanlar arasında memur, işçi ayrımı hat safhada, öncelikle bunun giderilmesi şart.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince; kadın memura doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ayrıca doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.

Kadın işçilere de 4857 sayılı Kanun gereğince aynı izin süresi var. Annenin ölümü halinde işçi babaya bu izin süresi verilmiyor.

657 sayılı Kanun’a göre, memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine 10 gün babalık izni verilir. İşçi babaya ise yasal olarak hiç izin yok!

SÜT İZNİ DE ADALETSİZ 

Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde1.5 saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır. Kadın işçi ise sadece günde 1.5 saat süt izni kullanabilir.

Kadın memura, doğum izinlerinin bitiminden itibaren dilerse 24 ay ücretsiz izin verilir. Erkek eşe de aynı şekilde, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilir. Kadın işçiye sadece altı ay olan ücretsiz izin süresi, erkek eşine ise hiç verilmemektedir.

DOĞUM PARASI İŞÇİYE YOK

Doğum yapan memura şimdiki rakamlarla işvereni devlet tarafından bir kerelik, 2 bin 500 X (0.079308)=198 lira doğum yapma bonusu verilirken, kadın işçilere işvereni tek bir kuruş ödeme yoktur.

Ayrıca memurlara her bir çocuk için ayda 21 lira ödeme yapılırken, işçilere işverenleri bu rakamı vermek zorunda değil, dilerse verir, dilerse vermez.

 

ÜCRETLER BANKADAN ÖDENMİŞSE SGK’YA ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ

Ali Bey, eşim Ekim 2009'dan, 16 Mart 2015'e kadar Ankara'nın en büyük market zincirlerinden birinde çalıştı.

Evlilik sebebiyle işten ayrıldığında kendisine 5.5 yıl yerine 3.5 yıllık tazminat verdiler. işe başladığı günden beri aktif olarak çalışıp maaşını banka kanalıyla almasına rağmen firma 2 yıl sigorta girişi yapmamış. işten ayrılmak için yazdığı istifa mektubunda kendisini kandırarak "2011’den beri çalıştığım" ibaresini kullandırmışlar. Ben sigortasız çalıştırdıkları iki yılı sorduğumda eğitim diye bir bahane sundular. işverenin böyle bir hakkı olur mu? Aktif olarak çalıştırdığı bir işçiyi eğitim veya staj gibi bahanelerle sigortasız çalıştırma hakkı olabilir mi? Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz? (Volkan Karakoç)

Sayın okurum, yazınıza bütün ücretlerin bankadan ödendiğini yazmışsınız. Bu doğru ise SGK'ya şikayet ederseniz, denetim elemanları banka ödemelerini yasal kayıt kabul ederek eşinizin 2 yıllık sigortasını da verirler.

Bu durumda işverene de yaklaşık 60 bin lira ceza da uygularlar. Ayrıca talep ederseniz bu durumda alınmayan 2 yıllık sürenin tazminatlarını da alırsınız.

Exit mobile version