7440 sayılı yapılandırma kanunu 12 Mart 2023 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Gün eksiği olan sigortalıların özellikle işveren, şirket ortağı, isteğe bağlı sigortalı oldukları dönemlerde borçlar ödenememiş ise o dönemler hizmet olarak değerlendirilemiyordu.
Bunlardan bir kısmı ödenmediği için geçmiş dönem sigortalılıkları durduruldu. Bir kısmı halen özellikle 2022 primleri borç olarak duruyor ve ödenmedikçe aylık istemeye engel.
Bu hali ile yeteri kadar günü olanlar emekli dilekçesi verecekleri tarihe kadar sigortalılıkları devam ediyorsa Yani 2023 yılı Ocak Şubat Mart ayı gibi prim borçlarını ödeyecekler.
Peki 2023 öncesi borçlardan daha önce sigortalılık süresi durmayanlar bu kanunla 2022 sonu itibari ile durdu mu, HAYIR
Daha önce ödenmeyen sigortalı primler nedeni ile borcun ödenmediği süre sigortası durdurulur idi. Düzenlemeler geçici bir madde ile yapılır idi. En durdurma işlemi 7326 sayılı kanun ile Haziran 2021’de yapılmış idi, Bu kanun kapsamından sonrakilerin primlerin durdurulmasından yararlanılamayacak anlamı çıkmaktadır. (Ben öyle anladım, tekrar tekrar bakalım)
O halde son 22 aydır borcu olanlar eski borçlarını yapılandırmak, emekli olacaklar ise ödeyerek emekli dilekçesi verebileceklerdir.
Önceki dönemlerde duran süreler istenirse yüksekten ödenmek üzere ihya işlemine (01.10.2008 ve sonrası) farklı kazanç tutarlarından ihya edilebilir. Bunun aylıklara olumlu bir etkisi olurken, ödenmesi gereken tutarları artış tutarları ile getirisi hesap ve değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. 01.10.2008 öncesi dönemleri yapılandırılması yararlıdır.
İhya istenirse prime esas kazancında değiştirilebileceği güncel tutarın ödenmesi anlamına gelirken, yapılandırma prime esas kazancı değiştirmemekte borcu daha az tutardan ödeme imkanı vermektedir.
Kapsama alınan işveren prim borçları, yersiz ödemelere ait borçlar, idari para cezaları daha düşük tutardan ödeme imkanı vermektedir.
Yapılandırma kanunundan ilgimi çeken bir kaç hususu şöyle özetlemek istedim.
7440 sayılı yapılandırma kanunu
Resmi Gazete Yayım Tarihi : 12 Mart 2023
Yürürlük tarihi : Genel Olarak Yayım tarihi (sosyal güvenlik dışı bazı maddeler için farklı)
2022 Aralık ayı öncesi primler, bu tarih ve öncesine ait fillere ilişkin idari para cezaları (Md.7)
Başvuruların 31.05.2023 tarihine kadar yapılması (Cumhurbaşkanı başvuru ve taksitlerin ödenme sürelerini bir ya kadar uzatabilir), peşin veya en fazla 48 (gelecek zamlar eklenerek Yİ/ÜFE esası ile) taksitte ödenmesi, Peşin ödemelerde faizlerin güncellenmiş tutarlarının % 90’ının(md.9) Kredi kartı ile ödeme yapılabilir (9.4) borç bu tarihte ödenmiş olur. Önceki yapılandırma taksitleri devam edenler, devam eden taksitler bakımından bu kanundan yararlanabilir. (Büyükşehirlere ait borçlar gibi istisnalar hariç (md.9-9/b),
Yapılandırma yapanlar varsa devam eden davalardan vazgeçme dilekçelerini idarelere verir. Bu davaların masraf vekalet ücreti ve ferileri talep edilmez, icra takibine konulmaz (md.9/13 ç ve d), icra iflasa onu takipler borç tamamen ödenene kadar durur, bunlarında masraf ve vekalet ücreti ödenmez. Başvurulan borçlara ilişkin hiçbir dava açmak mümkün değildir. (md.9/13-a)
Borçlusu kamu olanların 2.000TL ye kadar olan davaları sona erer masraf ve vekalet ücretsiz sona erer (md.10)
İş kazası, aylıklar, yersiz ödemeler, tarımsal ürün alanların Kuruma yatırmadıkları primler (md.10/3,4,5)
Kapsamdan çıkarılan işyerlerinin 31.12.2020 tarihi öncesi borçları asıl borç 500 feriler ile 10.000TLyi aşmıyor ise borçlar terkin edilir.(md.10/6)
KANUNUN EN AZ İKİ SÜPRİZİ VAR
2022 YILI KAZANÇLARI DA YAPILANDIRILABİLİYOR
ESAS SÜPRİZ GETİRİLEN EK VERGİ gerçi Kurumsal firmalarımız ciddi anlamda depreme bağış yaptı bunlar gider olarak yazılacak elbet ancak deprem bölgesi ekonomik kayıplarının giderilmesi için daha çok fedakarlık gerekbilecek.