Gelir İdaresi ve SGK Ortak Yapımı Bu Korku Filmi Artık Bitsin
28 Mart 2013
Gelir İdaresi ve SGK Ortak Yapımı Bu Korku Filmi Artık Bitsin
Evlerini veya dükkânlarını kiraya verenlerin yaklaşık altı aydır önemli bir sorunu var. Gelir İdaresi Başkanlığının vergi daireleri otomasyon projesi olan VEDOP aracılığıyla vergi mükelleflerinin SGK ekranından görülebilmesi ve ayrım yapılmaksızın tümünün ticari kazanç veya serbest meslek kazancına dayalı vergi mükellefi biçiminde algılanarak bu kişilerin 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığı kapsamına alınmaları, şayet emekli konumda iseler SGDP borcu tahakkuk ettirilmesi birçok sanal sigortalılık ve sanal borcu da gündeme getirmiş bulunuyor.
Emekli aylığında önemli miktarda bir kesintiyi fark eden emekli şaşkına dönüyor ve sorunun kaynağını öğrendiğinde buruk bir sevinç yaşıyor, bu arada yanlışı düzeltmek için vergi dairesine ve birkaç kez de SGK’ya git-gel yaparak yanlışlıktan ancak kurtulabiliyor.
Sorun nereden kaynaklanıyor?
VEDOP aracılığıyla SGK ekranında görülen vergi mükelleflerinin önemli bir kısmı aslında kira gelirinden dolayı gayrımenkul veya menkul sermaye iradı sahibi olmaktadırlar. Oysa 5510 sayılı Kanun anlamında hangi gelir vergisi mükelleflerinin 4/b sigortalısı sayılacağı açıkça belirtilmiş olup, sadece ticari kazancı ile serbest meslek kazancı dolayısıyla gelir vergisi mükellefi olanlar 4/b sigortalısı sayılmaktadır. Kira geliri sahiplerinin sırf vergi mükellefi oldular diye SGK ile karşı karşıya gelmeleri bu iki kurum arasındaki iletişimsizlikten ve koordinasyonsuzluktan kaynaklanmaktadır.
Halen süren bu sorundan kira geliri nedeniyle vergi mükellefi olarak gözüktükleri için SGDP borcu yüklenenler ile 4/b sigortalısı sayılanlar ancak ilgili oldukları vergi dairesinden vergi mükellefiyetlerinin ne şekilde olduğuna ilişkin bir yazı alıp vergi mükellefiyetlerinin ticari kazanç veya serbest meslek kazancından kaynaklanmadığını, gayrımenkul veya menkul sermaye iradı dışında bir ticari faaliyetlerinin olmadığını kanıtlayarak sıyrılabilmektedirler.
İşin tuhafı bu garabeti birisi yese ve çıkarılan prim borçlarını ödese emeklilik aşamasında geri tepeceği de mukadderdir. Zira sırf kira geliri sahibi sıfatıyla vergi mükellefi olmakla 4/b sigortalısı olmak mümkün olmadığı gibi bu sigortalılık sayesinde 4/b sigortalılığından emekli olmak da hiç mümkün değildir.
Hal böyleyken vatandaşın durduk yerde uykularını kaçırmak hangi anlayışa sığmaktadır?
Oysa yapılacak iş yine VEDOP projesi üzerinden gayrımenkul veya menkul sermaye iradı dolayısıyla vergi mükellefi olanları süzecek bir önlem geliştirmekten ibarettir. Bu şekilde binlerce vatandaşı tabiri caizse önce merkebini kaybettirip sonra buldurarak korkulu rüya yaşatmak kimsenin haddi olmamalıdır.
Soru: 1948 doğumluyum. İşe giriş tarihim 01.03.1975’tir. 19.03.1976-19.10.1977 tarihleri arası 20 ay askerlik yaptım. Şu andaki prim gün sayım 2 bin 144’tür. Şu anda halen sigortalı çalışıyorum ama yaştan dolayı çalışmakta çok zorlanıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? A.GÖKÇE
Cevap: Aslında 2003 yılında 3 bin 600 günle emekli olabilecek iken gün sayınızın yetersizliği nedeniyle emekliliği beklemeye devam ediyorsunuz. Askerliği borçlanmasını da yaparak 3 bin 600 günü tamamladığınız gün emekli olabilirsiniz. Askerlik dışında örneğin varsa yurtdışı çalışma sürelerinizi de borçlanabilirsiniz.