GEREKSİZ VEYA YANLIŞ YATIRILAN BORÇLANMA BEDELLERİNİ GERİ ALMA ŞARTLARI

25 Aralık 2014

Genel itibari ile kadın sigortalı için 20 yıllık erkek sigortalı içinde 25 yıllık hizmet süresini tamamlamış kişilerin yeterli prim ödeme gün sayısı bulunmadığında emekli olmaları mümkün olmamaktadır.

Kişiler  toptan ödeme yaparak emekli olmayı istemektedirler. Bir seferde kuruma toplu prim  ödeme yaparak emekli olmayı isteyen kişilerin borçlanabileceği süreler 5510 sayılı yasanın 41. Maddesinde düzenlenmiştir.Bazen kişiler bu borçlanma bedelini boşuna yatırmış veya sigortalı ölmüş hak sahiplerine de sigortalının ölüm halinde dul ve yetim aylığı bağlamak için bu kadar süreye gerek kalmadan maaş bağlanabilmektedir.

 

Sigortalıların borçlanabileceği süreler ve şartları :

  • Ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri,
  • Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri,
  • Devlet memuru kapsamında olanların, personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri,
  • Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri,
  • Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri,
  • Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri,
  • Grev ve lokavtta geçen süreleri ve Kurumca kabul edilecek sektörel veya genel ekonomik kriz dönemlerinde işvereni tarafından ücretsiz izinli sayılanların, her yıl için 3 ayı geçmemek üzere bu süreleri,
  • Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri,
  • Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri,

kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32'si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır.

Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise yeni başvuru şartı aranır.

 Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz. Borçlanma sürelerinin ne şekilde belgeleneceğini belirlemeye Kurum yetkilidir.

Bu Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür.

Sigortalılık borçlanması ile aylık bağlanmasına hak kazanılması durumunda, ilgililere borcun ödendiği tarihi takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır.

                Bu Kanunun yürürlük tarihinden sonraki sürelere ait borçlanmalarda; borçlanılan prime esas gün sayısı borçlanılan ilgili aylara mal edilir. Seçilen prime esas kazanç, borcun ödendiği tarihteki prime esas asgarî kazanca oranlanarak, söz konusu oran ilgili ayın prime esas asgarî kazancı ile çarpılır. Bulunan tutar, ilgili ayın prime esas kazancı kabul edilir. Ancak hesaplanan prime esas kazanç hiçbir suretle o ayın prime esas azamî kazancını geçemez.

 

 Kanunun 41 inci maddesine göre yapılan borçlanmalarda ;

  • Aylık bağlanmamış olması şartıyla ,
  • Kuruma yazıyla müracaat edilmesi halinde borçlanmadan vazgeçilebilir.
  • Ödenen borçlanma tutarının tamamı faiz uygulanmaksızın iade edilir.
  • Kısmi iade yapılmaz.
  • Sigortalı veya hak sahibinin talebi halinde iade edilir.