ALİ TEZEL

GÖÇMEN OLUP VATANDAŞLIĞA GEÇENLERİN ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR?

GÖÇMEN OLUP VATANDAŞLIĞA GEÇENLERİN ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR?

Son yıllarda ülkemize göçmen olarak gelip daha sonra vatandaşlığa geçenler emekli olmak adına askerlik sürelerini borçlanma hakları var mıdır?

Özellikle Bulgaristan göçmenleri yanında ,Suriye’de yaşanan iç savaş ve kargaşa sonucunda 30 Bin dolayında vatandaşlığa geçenler var.

Bunlar içinde kayıt altına alınanların kendi ülkelerinde geçen askerlik sürelerini borçlanma hakları var mıdır?

Sadece onlar için değil,Afgan ve Kırgız Türkleri yanında,Doğu Türkistan’dan gelenler içinde geçerlidir.

Kısaca ülkemiz coğrafyasında göçmenlere kucak açılıp,bunlardan vatandaşlığa geçenlerde 5510/41 Maddesinde yer alan Askerlik süresini borçlanarak emeklilik için aranan sigortalılık gününe eklenmesini talep edebilirler.

Türk vatandaşlığına alınanlardan vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlardan geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyenler belgede kayıtlı süreyi, belgede kayıtlı sürenin olmaması veya Türkiye’deki emsallerinin yaptığı askerlik süresinden fazla olması hallerinde emsalleri kadar borçlandırılacaklardır.  Türk vatandaşlığına alınan kimselerin askerlik süresini belgeleyememeleri durumunda borçlanma işlemleri yapılmayacak, varsa yapılmış olan borçlanma işlemleri iptal edilecektir.

Örnek- 1965 yılında Bulgaristan’da 2 yıl 5 ay 17 gün askerlik yapıp daha sonra Türk vatandaşı olan sigortalının askerlik süresini borçlanması halinde 1965 yılında ülkemizde 24 ay askerlik yapıldığından bu süre kadar askerlik borçlanması yapabilecektir.

VEDAT İLKİ

vedat.uzman@gmail.com

 

 

Exit mobile version