ALİ TEZEL

Gurbetçiler İçin Son Fırsatlar

Gurbetçiler İçin Son Fırsatlar

Soru: 08.07.1963 doğumluyum. 1984-86 yılları arasında 18 ay askerlik yaptım. 20.05.1989 tarihinden beri Avusturya’da çalışmaya başladım ve 31.01.2014 tarihine kadar çalıştım. Bu yıl Şubat ayında işi bıraktıktan sonra Türkiye’ye gidip 10 gün SSK’lı olarak çalıştım. Askerliğimi de 540 gün üzerinden borçlandım ve emeklilik için yurtdışı borçlanması için askerlik borçlanması da dahil olmak üzere toplam 5400 günlük borçlanma müracaatı yaptım. Ödeyeceğim miktar bana günlüğü 11,43 lira olarak bildirildi. Bu parayı da ödedim. Mahkemeye yurtdışındaki başlangıç tarihimin Türkiye’de de sigorta başlangıcı kabul edilmesi için dava açacaktım ama, dava açmaya gerek kalmayacağını, Torba Yasayla bu durumun düzeltileceğini söylediler.

1-Bununla ilgili Torba Yasa ne zaman yürürlüğe girecek? Bu yasadan ben de faydalanabilir miyim?

2-Bu bilgiler ışığında emekli aylığım yaklaşık ne kadar olur? S.ÖZTÜRK

Cevap: Halen geçerli mevzuata göre bu borçlanmaya göre normal yoldan aylık bağlanması mümkün bulunmuyor. Ancak Torba Kanun tasarısındaki hüküm yasalaşırsa başlangıç davası açmanıza gerek kalmayacak. Gelişmeler Torba Kanun çıkmadan TBMM’nin tatile girmeyeecğini gösteriyor. Özellikle son aylarda da görüldüğü üzere Hükümet kendi istediği kanunların içinde vatandaşı ilgilendiren bazı maddeler serpiştirip Torba Kanun diye çorba kanun çıkarması artık sıradanlaştı. İşin bir yönü bu. Ama başka ve daha önemli bir yönü daha var. O da borçlanma başvurusunu nasıl yaptığınız.

Rakamı siz tespit edersiniz

Borçlanma için size SGK’dan rakam bildirilmez, 11,42 ila 74,25 TL arasında rakamı siz seçersiniz. Ancak bu rakamlar 2000 yılı öncesi için başka hatta kimi durumlarda 2000 yılı öncesi için de yüksek veya düşük seçmenin daha avantajlı olduğu durumlar da olabilir. 2000-2003 ve 2004-2008 Ekim dönemi ayrı, 2008 Ekim’den sonra ayrı etkiye sahip olduğundan gerek borçlanma dönemlerinin seçilmesi ve gerekse bu dönemlerde günlüğün kaç TL kazançtan tespit edileceği önemlidir. Yani rakamı siz tespit etmelisiniz, ancak hangi dönem için kaç TL’yi seçeceğinizi iyi bilmelisiniz.

Aynı paraya 470 TL fark

İşte bu nedenle sorduğunuz aylığınız aynı parayı ödeseniz de 1220 TL’de çıkabilir 750 TL de çıkabilir. İşte Torba Yasayla gelen olumsuzluk da burada, tarih seçme hakkının kaldırılarak borçlanmanın en verimsiz dönemlere sayılacak olmasıdır. Siz borçlanmayı Torba Yasadan önce yapmışsınız, ancak doğru mu yanlış mı yaptığınızı buradan bilmem mümkün olmadığından aylığın kaç TL bağlanacağını da hesaplayabilmem mümkün değil.

Gelinen noktada Torba Yasa çıkıncaya kadar tarih seçebilirsiniz, sonrasında tren kaçmış olacak ve artık bağlanan aylıklar düşük olmaya başlayacağından bu durum yurtdışı borçlanmasının kaldırılmasına zemin de hazırlamış olacak.


Soru: 01.09.1976 doğumluyum. İlk işe başlama tarihim 10.06.1993 olup halen prim gün sayım 3 bin 760’tır. Yüzde 46 engelliyim ve buna ilişkin vergi indirim belgem var. Ne zaman emekli olabilirim? Anıl Y.

Cevap: Sigortalılık süresi başlangıcınız itibariyle yüzde 40-59 arasındaki engellilik oranlı vergi indirim hakkınızla engelli statüsünden emeklilik bakımından 17 yıl ve 3 bin 920 gün koşullarına tabisiniz. 01.09.2011 tarihinde 17 yılı tamamlamışsınız, 160 gün daha prim ödrseniz bu süre sonunda emekli olabilirsiniz. Engelli statüsünden emeklilikte emeklilik koşullarının tespitinde kullanılan sigorta başlangıcı kavramı normal SSK emekliliğinden farklıdır.

Exit mobile version