ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Böbrek nakli olanlar SGK’yı dava ile malüllük aylıklarını alırlar–SGK teşviki yetiştiremedi

Böbrek nakli olanlar SGK’yı dava ile malüllük aylıklarını alırlar


Yine bildik SGK klasiği, yasa ve mevzuat tanımaz SGK, böbrek nakli olanların özür oranları yönetmelik ile yüzde 70’e çıkarıldığı halde özür oranınız yüzde 60’dan azdır diyerek malüllük aylığı taleplerini reddetmektedir. SGK’nın red cevabından sonra dava açanlar birikmiş malüllük aylıklarını toplu olarak alabilirler….


 


Böbrek nakillilerinde malülen emeklilik (16.12.2010 tarihli gazetedeki böbrek nakillilerin özürlülük oranı değişikliği) yazısını okudum ve SGK’ya müracaat ettim onlar beni üniversiteye sevk ettiler ve ilk işe girdiğimdeki sağlıklı raporumu istediler. Raporu ve ilk işe girdiğimdeki sağlıklı raporumla birlikte İzmir SGK’ya gönderdim. Cevap olarak malüliyetiniz % 60 altında olduğu için red geldi. Bu arada aynı anda başka bir arkadaşın ise ek evraklar istediler. Ben de itiraz dilekçesiyle Ankara Yüksek Sağlık Kuruluna başvurdum. Konuyla ilgili yardımlarınızı rica ederim. Huriye İlkimen

 SSK No:2001200200745
 TC No:25336604166
 Doğum tarihi:27/02/1981
 İşe başlama :21/02/2002
 Diyalize Giriş :2004
 Nakil tarihi :24/05/2006
 SSK gün sayısı :2905


 


***Böbrek nakli olanların oranı kaçtır?


23 Şubat 2011 günü bu köşeden, “Böbrek Nakli Olanların Malüllük Aylığını Kurtardık” diye başlık atmıştık. Zira, 2 Nisan 2010 günü Ceyda Erenoğlu tarafından yayınlanan haberde, malülen emekli olan böbrek diyaliz hastalarının sonradan böbrek nakli olmasıyla malüllük aylıklarının kesilmesinden korktuklarından, sıraları geldiği halde nakil olmak istememeleri konu edilmişti.


Çünkü, 16/7/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıda görüleceği üzere diyaliz tedavisi gören böbrek hastalarının özür oranı yüzde 90 iken böbrek nakli (transplantasyon) olan kişiler de oran yüzde 40 olarak uygulanıyordu.


 


Diyaliz tedavisi gerektiren Kronik Böbrek Yetmezliği                                                          % 90


Renal Transplant (Transplante böbreğin fonksiyonları da değerlendirilecek ve eklenecektir) %40  


 


***Yeni Yönetmelik hepsini kurtarmıştı


16 Aralık 2010 günü Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelik ise 2006 yılında çıkartılan yönetmeliği tamamen ortadan kaldırdı ve özür oranlarını değiştirdi. Yayımlandığı 16 Aralık 2010 günü yürürlüğe giren yeni yönetmelik gereğince, artık renal transplantasyon yani böbrek naklinin oranı yüzde 40’dan yüzde 70’e çıkarıldı.


Bu değişiklik sonrasında artık malülen emekli edildikten sonra böbrek nakli olan SSK ve Bağ-Kur’luların malüllük aylıkları kesilmeyecek.


Diyaliz tedavisi gerektiren Kronik Böbrek Yetmezliği                                            % 90


Renal Transplant                                                                                                      %70  


 


***SGK, yeni yönetmeliği tanımam diyor


Yukarıda gördünüz, artık böbrek nakli (transplantasyonu) olanların özür oranı hastaneler tarafından yüzde 40 değil yüzde 70 olarak verilmektedir. SGK’dan malülen emekli olabilmek için ise yüzde 60 rapor oranı yeterlidir.


Fakat, SGK ben bu yönetmeliği tanımam ben diyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ilgilere gönderdiği yazılarda,


“Böbrek nakli olan diyaliz hastalarının böbrek nakli söz konusu olduğunda, 16/12/2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (Özürlülük Ölçütü Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 özür oranları cetvelinde nakli sonrası verilecek olan iş gücü kaybı oranlarının % 40’dan,  %70’e çıkartıldığı, bu yeni gelişme ile organ nakli yapılan kişilerin de 5510 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde “çalışma gücünün veya kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün eli az % 60’ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malül sayılır” şartının artık nakilli kişiler için de geçerli olduğu anlamına geldiği, bu gerekçeyle böbrek nakli olupta maluliyetleri sonlandırılanlara maluliyetlerinin devamı hususu istenmektedir.


Ancak, biz bu yönetmeliğe göre özür durumu tespiti yapmıyoruz bizim baktığımız yönetmelik, 11/10/2008 tarihli ve 27021 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit işlemleri Yönetmeliği’dir, diyor.


***Yönetmeliğin biri yüzde 40 diğeri yüzde 70 diyor



Durum ortada, böbrek nakli olanlara bir yönetmelik yüzde 70 işgöremez diyor SGK’nın uygularım dediği yönetmelik ise yüzde 40 uygularım diyor. Bu durumda aynı kişinin özür durumu için iki yönetmelik çelişmektedir. Bu sorunu da ancak mahkemeler çözebilir. Zira, SGK’da yönetmeliğini değiştirip yüzde 70 yaparsa sorun davasız-mahkemesiz hallolur ama SGK’nın buna yanaşmayacağı da görülüyor.


 



 


SGK teşviki yetiştiremedi


 25 Şubat 2011 günü Resmi Gazetede yayımlanan 6111 sayılı Torba Kanun ile işverenlere yeni teşvik uygulamaları getirildiği gibi mevcut teşviklerde de değişiklik yapıldı ama SGK 23 Nisan 2011 gününe kadar genelge ve bilgi işlem sistemini değiştiremediği için işverenler teşviklerden yararlanamadı.


Şimdi SGK yayınladığı duyuru ile;


6111 sayılı Kanunda belirtilen teşvik şartlarını sağlayan işverenlerimiz 2011/mart ayına ait APHB lerini  daha önce vermiş iseler, teşvikten yararlanacak sigortalılar için 2011/mart İPTAL APHB vermeli, SGK’ya gidip teşvik tescili yaptıktan sonra teşvikten yararlanacaklar için 06111 kodlu 2011/mart dönemi APHB vermelidir. Bu işlem bu gün saat 23.59’a kadar yetiştirilmez ise düzeltme amaçlı EK-İPTAL APHB leri kağıt ortamında düzeltilmek zorundadır.” demiştir. Haberiniz ola….


 
Exit mobile version