HABERTÜRK-Çocuklarınızın sigortası için SGK’yı dava edin

28 Haziran 2010


Çocuklarınızın sigortası için SGK’yı dava edin


Sosyal Sigorta Mevzuatına göre, çalıştırılan ve ücret verilenler için sigortalı olmanın alt yaşı yoktur. 5 yaşında da olsa, 12 yaşında da olsa çalıştırılanlar kendiliğinden sigortalıdırlar ve soysa güvenlik vazgeçilemez, devredilemez en temel insan haklarındadır.


SGK ise sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki sigortalıları arttırıp, kayıtdışılığı yok etmek yerine, yetkisi olmadığı halde sigortalı olanları iptal edip, sosyal güvencesiz toplum yaratmak için tüm enerjisini harcıyor…


 


Ali bey, 2006 doğumlu oğlumu reklam katalog çekimlerinde denediler 25 Nisan 2008 günü de TV’de yayınlanan bir dizide de rol verdiler. Bütün bunlar ben ve annesinin muvafakatı ile oldu ve dizi çekimi için para da ödediler. Diziyi biz de oğlumuzu görürüz diye merakla bekledik ama o çekimi TV’de kullanmadılar. Diziyi çeken şirket, oğlumu SSK’ya da sigortalı olarak bildirmişti. Şimdi SSK’nın web sayfasına girdiğimizde eskiden sigortasını görüyorduk ama şu an göremiyoruz. Sanırım SSK sigortayı iptal etmiş. Bizim bu konuda ne yapmamız gerekir? Tayfun Koroncu-İstanbul


 


***Çocukların da sosyal güvenliği olur


Çocuklar film, sinema, reklam, broşür gibi çekimlerde rol aldıklarında veya kullanıldıklarında SSK’lı yapılmak zorundadır ve çocuğu dizide oynatmaya da çırak yapmaya da sigorta açısından yaş sınırı yoktur.


Öte yandan, sosyal güvenlik mevzuatı değil ama Çalışma Mevzuatı dediğimiz, 5953 sayılı Basın İş Kanunu, 854 sayılı Deniz İş Kanunu veya 4857 sayılı Kanun gibi henüz özel bir çalışma kanunu-düzenlemesi olmayan güzel sanatlar konularında Borçlar Kanunu’nun 353 üncü maddesi uygulanır. (Madde 353 – Bu babın hükümleri hizmet akdinin teşekkül unsurlarını havi olmakla beraber ilmi veya bedii malümatı mahsusayı haiz olanlar tarafından ücretle yapıla gelen mesai hakkındaki akitlere de tatbik olunur.)
Borçlar Kanunu gereğince yapılacak hizmet akitlerinde ise belli alt yaş şartı yoktur bu nedenle güzel sanatlar konularında faaliyet gösteren, mesela-reklam filminde rol alan, katalog çekimlerinde görev verilen-hizmet akdi yapılan çocuklarımız KAÇ YAŞINDA OLURSA OLSUN sigortalı yapılmak zorundadır.


***Sigortalı olan çocuklar 58 de, iptal edilenler 65’de emekli olacaklar


2008 yılı başında “Çocuklarınızı ve kendinizi sigorta yaptırın” diye çağrıda bulunmuştum, yeni Sosyal Güvenlik Kanunu yürürlüğe girmeden önceki kanunun avantajlarından yararlanmak için 1 milyon 400 bin kişi sigortalı olmuştu. 1 Mayıs 208 günü öncesinde sigortalı olan çocuklar 58 yaşında, diğerleri 65 yaşında emekli olacakladı. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün oğlu, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in çocukları, bakan ile milletvekilleri ve bürokratların çocukları ve torunları da erken emeklilik avantajlarından yararlanmak için çocuklarını sigortalı yaptırdığı da ortaya çıkmıştı. Ancak ne hikmetse SGK’nın Sigorta İşleri Genel Müdürü İbrahim Ulaş biz vatandaşların çocukların sigortasını iptal edeceğiz demesiyle dumura da uğradım.  Çünkü, TBMM’den çıkmış hiçbir Kanun’da SGK’ya sigorta iptal etme yetkisi verilmemiştir mesela eski 506 sayılı Kanun’un 79 uncu yeni 5510 sayılı Kanun’un 86 ıncı maddesi gereğince sigortasız çalışanların nasıl SGK’ca sigortalı yapılacağı açıklanmış ve SGK’ya yetki verilmiştir ama iptal konusunda SGK’nın kanuni bir yetkisi yoktur.



***SGK’nın iptal yetkisi yok


ANAYASAMIZA göre Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir, Anayasa Mahkemesi’nin 12 Kasım 1991 tarih ve K.1991/43 sayılı Kararında hukuk devleti ilkesini, “yönetilenlere en güçlü, en etkin ve en kapsamlı biçimde hukuksal güvencenin sağlanması, tüm devlet organlarının eylem ve işlemlerinin hukuka uygun olması” olarak tanımlamıştır. Bu nedenle de gerek 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve gerekse 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun hiçbir yerinde işverenler tarafından sigortalı olarak bildirilenlerin, iptali ile ilgili bir düzenleme olmadığı gibi iptal ile ilgili tek bir cümle de yoktur. Yani SGK hiç kimsenin ama hiç kimsenin sigortasını idari işlem ile iptal edemez. En fazla yapmaları gereken sigortalının çalışmalarının gerçek olmadığını düşünüyorlarsa ellerindeki tespitlerle birlikte gidip İş Mahkemelerinde dava açabilirlerdi.


***Sizler de iş mahkemesinde dava açabilirsiniz

Gerek 30.04.2008 günü öncesinde veya 1 Ekim 2008 günü öncesinde sigortalı olmuş kişilerin/çocukların sigortalarını iptal etmişlerse kurum yetkilileri suç işlemişlerdir. Bu görevliler hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunmak gerekir. İkinci olarak da bu iptallerle ilgili iş mahkemelerinde tespit davası açmaları gerekir. Ben de sizlere örnek bir dava dilekçesi veriyorum.


***Dava dilekçe örneği


 


“……….. İş Mahkemesi Hakimliğine


Davacı                        :Alk Koroncu velileri Tayfun ve Gülay Koroncu


Adresi             :


Davalı             :Sosyal Güvenlik Kurumu’na izafeten İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü


Adresi             :


Konusu          :Tespit davası- İptal edilen sosyal güvenlik hizmetleri hk


Açıklamalar   :2006 doğumlu oğlu Alp Koroncu, bir ajansın kataloglarında yer almaktayken teklif edilen bir rol sebebiyle 25 Nisan 2008 günü ………………. dizisinde anne ve babasının muvafakatı ile çekimlere alınmıştır. O gün bütün gün çekimlere katıldık ve çekim sonrası tarafımıza 20.28 lira brüt ücret ödemesi yapıldı. Bu sebeple de 34.01.2008.62366 sigorta sicil numarası ile de sosyal güvenliği başlatıldı, prim ödeme gün ve kazançları da işveren şirket tarafından SGK’ya bildirge ve bordo edildi. Durumu biz de SGK’nın web sayfasından kontrol ettik.


Şimdi ise SGK’nın hizmetleri gösteren web sayfasına baktığımızda prim ödeme gün sayısı ve kazançlarının iptal edildiğini, sigorta sicil numarasının da iptal edildiğini gördük.


Bilindiği üzere, o tarihler de mer’i olan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 2 ve 6 ıncı maddeleri gereğince, herhangi bir yaş kriteri olmaksızın, çalıştırılanlar kendiliğinden sigortalı olurlar ve sigortalı olmak hak ve yükümünden de kaçınılamaz.


Ayrıca, gerek devredilen Sosyal Sigortalar Kurumu’nun ve gerekse de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yasal olarak işverenler tarafından Kuruma bildirilen çalışma gün sayısı ve kazançları iptal yetkisi de yasal olarak yoktur.


 


Deliller           : SGK kayıtları, işveren kayıtları, bilirkişi incelemesi ve karşı taraf delillerine karşı delil sunma hakkımız da saklı kalmak kaydı ile sair ibrazı kabil deliller.


 


Hukuki nedenler: Anayasa, 506 SK, 5510 SK ve sair yasal mevzuat.


 


Sonuç ve talep           :Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yasadışı bir şekilde iptal edilen, 25 Nisan 2008 günlü çalışmanın sigortalı çalışma olarak kabulü ile dava masraf ve vekalet ücretlerinin karşı taraf üzerine bırakılmasına arz ve talep ederiz.


 


                                                                                              Ad soyad-imza-tarih”


 


 


 


 


Uzman Erbaşlar 45’inden sonra memur olacak


Kanuna göre uzman erbaşlıktan en fazla 45 yaşına kadar kalınabiliyor ve uzman erbaşlar 45 yaşından sonra emekli olacakları yaşa kadar işlerinden uzaklaştırılıyorlardı. Düzenlenen yeni Kanun ile uzman erbaşlar 45’inden emekli olacakları yıla kadar masa başı memur olarak görev yapabilecekler…


 


19 Haziran 2010 günü TBMM tarafından kabul edilen 6000 sayılı, “ASKERİ MAHKEMELER KURULUŞU VE YARGILAMA USULÜ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” ile uzman erbaşların en büyük sorunlarından birisine çözüm getirildi.


Bahsi geçen Kanun’un 26 ıncı maddesi ile 3269 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiştir.


“Bunlardan;


a) İstihdam edildikleri kadronun görev özelliklerine göre sınıf ve branşları ile ilgili sağlık nitelikleri uygun olanların,


b) 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında malul olanlardan istekleri, bilgi ve tecrübelerinin sınıfı için faydalı olması ve fiziki noksanlıklarını kapatabilmesi şartıyla mensup olduğu kuvvet komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığınca uygun görülenlerden, istihdam edilecekleri kadronun sağlık niteliklerini taşıyanların,


müteakip sözleşmeleri, bir yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla azami kırkbeş yaşına girdikleri yıla kadar uzatılabilir. Yaş sınırı nedeniyle Silahlı Kuvvetlerden ayrılacak olanlardan istekliler, merkezi yönetim bütçe kanunlarında yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın, Milli Savunma Bakanlığı, MSB ANT Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) kadrolarında emekli aylığına hak kazandıkları tarihe kadar Devlet memuru olarak istihdam edilirler. Atama işlemleri yaş sınırının dolmasından önce tamamlanır ve atanılan görevin aylık ve diğer mali haklarına göreve başlanılan tarihten itibaren hak kazanılır. Bunların uzman erbaşlıkta geçen hizmet süreleri 2/2/2005 tarihli ve 5289 sayılı Kanun hükümleri dikkate alınmak suretiyle, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri tavanı aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bu fıkra uyarınca atama işlemine tabi tutulanlara 16 ncı maddenin ikinci fıkrasında yer alan ikramiye ödenmez. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”


denilmiştir. Bu madde ile uzman erbaşların emeklilik problemi de bir nebze olsun çözüme kavuşturulmuştur.