HABERTÜRK-Emekli Seyyar Piyango Bayilerinden SGDP alınamaz–Yedeksubayların OYAK paraları için yasa değişmeli
12 Ekim 2010
Emekli Seyyar Piyango Bayilerinden SGDP alınamaz
Emekli olup da vergi mükellefi, şirket ortağı olanlardan SGK, emekli aylıklarının yüzde 15’ini keserek Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) almaktadır. Ancak, seyyar milli piyango bayileri vergi mükellefi olmadıklarından bunlardan SGK, herhangi bir kesinti yapamaz.
1990 yılından beridir SSK emeklisiyim. Uzun yıllar 1992 ile 2009 yılları arasında seyyar milli piyango bayiliği yaptım. İzmir SGK İl Müdürlüğü Yenigün Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından SSK emeklisi olup da seyyar piyango bayiliği yaptığım için tarafıma 6.791 lira sosyal güvenlik destek prim borcu çıkarıldı. Devletime olan güvenim sebebiyle zar zor paraları denkleştirip borcumu ödedim. Ancak, ben Manisa’da oturuyorum Manisa’da hiçbir seyyar emekli piyango bayisine bu tür borç çıkarılmamış. Bu işin en doğrusunu siz bilirsiniz. Beni bilgilendirir misiniz? Hüseyin Eker
***Manisa’da işverenlere seminer vardı
Geçtiğimiz cuma günü Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından, işverenlere ve üyelerine “İş Kanunu ve Çalışma Hayatı” konulu bir seminerin düzenlendi. Daha doğrusu, işverenlere de çalışma hayatında karşılaştıkları soru ve sorunlara karşı bilgilendirmem istendi ben de seve seve yerine getirdim. Bilirim işveren yoksa işçi de olamaz. Ancak, seminerin düzenlendiği otele çok sayıda işçi ve emekli de gelip, Sorunlarını aktardılar. Bunlardan birisi de emekli olup da seyyar milli piyango bayiliği yapan Hüseyin Eker idi.
***Bağ-Kur (SGK) seyyar bayileri sigortalı yapmaz
Bir kişi vergi mükellefi ise Limited şirket ortağı ise veya Anonim şirket ortağı ve aynı zamanda yönetim kurulu üyesi ise zorunlu olarak Bağ-Kur’lu olmak zorundadır. Ancak, seyyar milli piyango bayileri vergi mükellefi değildirler. Bu sebeple de sosyal güvencesi olmayan bir seyyar milli piyango bayisi istese de Bağ-Kur’lu yeni adıyla 4/B’li olamaz.
***Seyyar piyango bayilerinin vergisel durumu
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 9 uncu maddesine göre; “(Değişik fıkra: 22/07/1998 – 4369/26 md.) Bir işyeri açmaksızın münhasıran gezici olarak; milli piyango bileti satanlar ile 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre gerçek ve tüzel kişilerin mallarını iş akdi ile bağlı olmaksızın bunlar adına kapı kapı dolaşmak suretiyle tüketiciye satanlar yukarıdaki şartlarla sınırlı olmaksızın gelir vergisinden muaftır.”
Yine aynı Kanun’un 94 üncü maddesine göre de;
“a) Baş bayiler hariç olmak üzere Milli Piyango İdaresince çıkarılan biletleri satanlar ile diğer kişilerce çıkartılan bu nitelikteki biletleri satanlara yapılan komisyon, prim ve benzeri ödemelerden,…%25 vergi tevkifatı yapılır…”
Yani, bu kişilerin sattıkları bilet tutarı üzerinden, komisyon verilmekte ve ödeme anında da yüzde 25’si Milli Piyango idaresi tarafından kaynaktan kesilmektedir.
***SGK, Bağ-Kur’lu yapmadığı seyyar bayilerden SGDP alamaz
Seyyar piyango bayileri vergi mükellefi olmadığı için emekli değillerse Bağ-Kur’lu olamazlar, emekli iseler SGK kendilerinden SGDP alamaz. Burada İzmir-Yenigün Sosyal Güvenlik Merkezi hata etmiş ve sizden SGDP istemiş. Şimdi, yapmanız gereken bu yazıyı da ekleyerek, Yenigün SGM’ye dilekçe verip ödediğini 6791 lirayı geri isteyiniz. Ödemezlerse de İzmir İş Mahkemesinde SGK’yı dava ediniz.
Yedeksubayların OYAK paraları için yasa değişmeli
Ali bey merhaba askerliğimi yedek subay olarak yaptım maaşımdan OYAK yardım sandığı adı altında rızam olmaksızın her ay bir bedel kesildi. Muvazzaf askerler bu kesintileri emekli olduklarında geri aldılar ama benim gibi milyonlarca yedek subayın kesintisinin akıbeti belli değil. Bu mesele çok ciddi bir hak ihlali ve haksız bir uygulama eminim sizin bu konuyu ele almanız hem bu uygulamanın devamının önüne geçecek hem de hakkı yenen yığınla insanın hakkını aramasında öncülük etmiş olacaksınız. İsmi Saklı
03.01.1961 günü Milli Birlik Komitesi tarafından kabul edilen ve 9 Ocak 1961 günlü Resmi Gazetede 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Kanunu’nun 17 inci maddesi gereğince,
***Daimi üyeleri;
Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli bilumum muvazzaf subay sözleşmeli subay, askeri memur, astsubay, sözleşmeli astsubay ve uzman jandarmalar ile emekli maaşı sistemine giren üyeler ve ölümleri halinde sisteme devam etmek isteyen eşleri Kurumun daimi üyeleridir.
***İsteğe bağlı üyeleri;
Uzman erbaşlar ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Kumandanlığı teşkilatında, Ordu Yardımlaşma Kurumu ve bu Kurumun sermayesinin %50’sinden fazlasına sahip olacağı veya iştirak edeceği şirketlerde çalışan bilumum maaşlı ve ücretli memur ve müstahdemlerden arzu edenler Kuruma daimi üye olabilirler.
***Zorunlu geçici üyeleri;
Muvazzaflık hizmetini yapmakta olan yedek subaylar Kurumun geçici üyeleridir.
Görüldüğü üzere yedek subaylar istese de istemese de OYAK’ın zorunlu geçici üyeleridir.
***Yedek subaylardan kesinti var ödeme yok
Kanun’un 20 inci maddesine göre;
a) Daimi üyelere bir defaya mahsus olarak yapılacak toptan yardımlar şunlardır:
(1) Emeklilik yardımı,
(2) Maluliyet yardımı,
(3) Ölüm yardımı.
(4) Konut yardımı kesintisi yaptıranlara da Konut Edindirme Yardımı.
b) Geçici üyeler: (Aidat kesildiği müddetçe)
(1) Maluliyet yardımı,
(2) Ölüm yardımı,
Görüldüğü üzere geçici üye olan yedek subaylara aidat kesildiği müddetçe yani yedek subaylık süresi içinde malül kalmaları halinde kendilerine veya vefatlarında geride kalanlarına yardım yapılmaktadır. Bunun dışından yedek subaylara herhangi bir ödeme veya yardım yapılmamaktadır.
Yedek subaylara asla aidat ödemesi olmaz
Kanun’un 23 üncü maddesi gereğince, daimi üyelerle isteğe bağlı üyelerden ayrılanlara en az 3 sene aidat ödeyenlerin aidatları geri ödenir ama geçici üye olan yedek subaylara hiçbir şekilde üyelik aidat iadesi yapılamamaktadır.
“Madde 23 – Kurumun daimi üyelerinden 21 ve 25 inci maddelerde gösterilen sebepler dışında üyelik vasfını kaybedenlere aidatları iade olunur. Ancak, Kurum üyelik müddetleri üç seneyi geçmiyenlerle geçici üyelere hiçbir aidat iadesi yapmaz.”