Halanız iki kocasından da dul aylığı alabilir
1.10.2008 gününden önce vefat etmiş kaç eşiniz (karınız-kocanız) varsa hepsinden de dul aylığı alma hakkınız var. Dul aylıklarını sadece kadınlar almaz, erkekler de alır ama yurdum gerçeği erkekler, kadınlardan daha erken öldüklerinden, dul aylıkları genelde kadınlara kalıyor…
Sayın Tezel, bir halamın her iki eşi de kanun yürürlülük tarihi olan 1 Ekim 2008 öncesi vefat etmiş. Biri SSK’lı biri Bağ-Kur’lu (vefat etmiş) eşleri olan halam bu iki aylığı da isteyebilir mi? Kanun sonrasında tercih hakkı var ama kanun öncesi olduğunda ikisini de alabilir mi?
Zeki Aydın
Zeki bey, 5510 sayılı Kanun 1.10.2008 günü yürürlüğe girdiğinden, daha önceki 1479 sayılı Bağ-Kur ve 506 sayılı SSK uygulamaları gereğince halanız bundan sonra evlenmediği takdirde hem Bağ-Kur’lu hem de SSK’lı eşinden iki dul aylığı alma hakkına sahip. Hatta, başvurusunu şimdi yapsa bile en kötü ihtimal ile 1.10.2008 gününden bugüne birikmişlerini de toplu olarak alacak. Şayet, halen aylık istemediği kocasının ölümünün üzerinden beş yıl geçmemişse tüm birikmiş dul aylıklarını da SGK size öder. Hatta, halanız bundan sonra halen memur veya memur emeklisi birisi ile evlenirse ve yeni kocası da vefat ederse üçüncü dul aylığını da alacak.
Askere giden GSS primi ödemez
Üniversiteyi bitirdikten sonra GSS kapsamında işlemlerimi yaptırdım ve her ay üzerine düşen 106 TL’lik miktarı yatırmaktayım. Fakat 12 Ağustos tarihiyle beraber askere gideceğim bu kapsamda ödemeleri ne yapmam gerektiğiyle ilgili bilgi alabilirsem sevinirim. Uğur Sutlu
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, askerliğini yapan kişiler Genel Sağlık Sigortalı (GSS’li) olamazlar. Bu sebeple askerlik hizmetinizin başladığı anda SGK’ya olan GSS prim borçlarınız sona erecek. Askerlik sülüsünüzü aldığınızda bir fotokopisi ile durumu SGK’ya bir dilekçe ile bildirin ve GSS borcunuzu sona erdirsinler.
Yetim aylığı alan şirket ortağı Bağ-Kur’ludur
Ali bey, 61 yaşında SSK’lı babamdan yetim aylığı alan boşanmış bir bayanım. İki yıl önce 2010 Şubat ayında kızımın kurduğu limited şirketine yüzde 1 oranında ortak oldum. Geçenlerde hastaneye gittiğimde SSK’nız da problem var işlem yaptıramazsınız dediler. Böylece 2 yıldır Bağ-Kur’lu olduğumu öğrendim. Toplu bir (kızımın şirketi kurulduğundan bu yana) Bağ-Kur borcu çıktı. Yüzde 1 hisse ile ortak olduğum için bu borca itiraz hakkim var mi? Borcu ödersem bir de babamdan aldığım aylık kesilir mi? O tarihten itibaren aldığım emekli aylıklarını geri isterler mi? Sağlıktan faydalanmam nasıl olacak? Eğer aldığım aylıkları geri isterlerse, yine babamdan yetim aylığı alan diğer boşanmış kız kardeşim geriye donuk farkları alabilir mi? Elif
Sayın okurum, oranı yüzde kaç olursa olsun Limited şirket ortağı olanlar eski adıyla Bağ-Kur’lu yeni adıyla 4/B sigortalısıdır. Bağ-Kur’lu olanlar da SSK’lı veya Bağ-Kur’lu babalarından yetim aylığı alamazlar. Şimdi SGK sizden 2010 Şubattan beri ödediği yetim aylıklarını geri isteyecek. (Babanız memur emeklisi olsaydı bunlarla karşılaşmayacaktınız) Üstüne bir de 2010’dan beri SGK’dan aldığınız sağlık hizmetlerinin parasını isteyecek. Bunlar da yetmeyecek 2010’dan bugüne Bağ-Kur prim borçları çıkaracak. Normal şartlarda bunun çözümü yok ama konuyu İş Mahkemesine götürüp, babam memur olsaydı bunlar başıma gelmeyecekti, babam SSK’lı olduğu için geliyor deyip, Anayasa’nın eşitlik ilkesinden bahisle Anayasa Mahkemesine kadar gitmeniz halinde durum düzelir.