HABERTÜRK-İşçilerin ve memurların sosyal hakları farklıdır
19 Mayıs 2011
İşçilerin ve memurların sosyal hakları farklıdır
Zaten aralarında işçiler aleyhine farklılık olan memurlar ve işçilerin sosyal haklarında, 6111 sayılı Torba Kanun ile yapılan son değişiklikler ile memurların sosyal hakları daha da genişletilirken, işçileri bir kez daha unutuldu…
Torba yasası kanunu çıktıktan sonra özel sektörü etkileyen durumlar var mıdır? Örneğin,
süt izni ilk 6 ay için 3 saat, diğer 6 ay için 1, 5 saat olarak kamu memurlarına yapıldı.
Özel sektör için de aynı durum geçerli midir? İsmi Saklı
Sayın okurum, bahsettiğiniz 6111 sayılı Torba Kanun sadece memurların sosyal haklarında iyileştirmeler yapmış olup işçilerin haklarında değişiklik meydana getirmemiştir.
***İşçilerin doğum izni
İş Kanunu gereğince kadın işçilere, doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre ile izin verilir. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Son Torba Yasa ile işçilerden erken doğum yapanlara verilen ceza kaldırıldı ve kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklendi.
***İşçilerin doğum sonrası ücretsiz izni
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
***İşçilerin süt izni
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
***İşçinin kocasının doğum izni yoktur
Eşi doğum yapan erkek işçiye İş Kanunlarımız maalesef herhangi bir izin hakkı tanımamıştır. Bu izin işverenin insafına bırakılmıştır işveren eşi doğum yapan erkek işçiye ister izin verir isterse de vermez.
***Memurların doğum izni
İşçilerden olduğu gibi kadın memurlarda da doğum öncesi 8 ve sonrasında 8 haftalık izni vardır. Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği halinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.
***Annenin kullanamadığı izni baba kullanır
Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.
***Memur babaya izin var
Erkek memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.
***Memurun annenin süt izni
Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.
***Memur anne-babanın ücretsiz izni 24 ay
Doğum yapan memura, 16 haftalık verilen doğum izni süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.
***Evlatlık edinen memura da izin var
İşçilerde olmayan bir başka hak memurlara tanınmıştır. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşlerine, çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren, istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir. Evlat edinen her iki eşin memur olması durumunda bu süre, eşlerin talebi üzerine yirmidört aylık süreyi geçmeyecek şekilde, birbirini izleyen iki bölüm halinde eşlere kullandırılabilir.