HABERTÜRK-İstanbul SGK harika bir uygulama başlattı

16 Eylül 2009

İstanbul SGK harika bir uygulama başlattı



 



 



Bir çoğunuz SSK hizmet cetvelinde günlerinizin eksik olduğunu görürsünüz ve bu kayıp günlerinizi nasıl bulacağınızı kara kara düşünürsünüz ya işte buna İstanbul SGK İl Müdürlüğü çözüm buldu…



 



Hani, sicil numaranızda başkalarının ismini görürsünüz ya işte aynı onlar gibi sizin de isminiz yani prim ödeme günleriniz başkalarının sicil numarasında öylece duruyor olabilir işte bunlara da SGK İstanbul İl Müdürü (Eski SGK Başmüfettişi) Mustafa KURUCA çözüm getirmiş…kendisine binlerce teşekkür sizler adına bizden gidiyor…



 



 



 



SSK sigortalıların her ay kaç gün çalıştığı ve kaç para brüt ücretlerinin olduğunu SSK’ya bildirilmesi görevi işverenler veya işverenlerin mali müşavir-muhasebecileri tarafından yapılmaktadır.



 



İşverenler veya görevlendirdiği kişiler bu bildirimleri yaparken de;



-Sigortalı işe giriş bildirgesi,



-Aylık prim ve hizmet belgesi verilerek yerine getirmektedirler.



Fakat, aylık prim ve hizmet belgesinin  kullanılmaya başlanmadığı 2004/Mayıs öncesine ait dönemlerde işverenler bu belge yerine;



-Her ay aylık prim ve hizmet belgesi,



-Her dört ayda bir de dört aylık dönem bordrolarını vermekteydi.



 



Normalde dört aylık dönem bordrolarında;



-Çalışanın adı-soyadı,



-SSK sicil no,



-Çalışma gün sayısı



-Kazanç toplamlarının,



yazılması gerekmekle birlikte bir çok kez sigortalının SSK sicil numarasını yazmadıkları veya yanlış yazdıkları sık karşılaşılan sorunların başında gelmektedir.



 



-SSK hizmet cetvelleri sicil numarasına göre düzenlenir



2004 yılına kadar Dört Aylık Dönem Bordroları ile 2004 mayıs ayından sonra ise Aylık Prim Hizmet Belgesi ile SSK’ya (veya SGK’ya) bildirilen sigortalıların hizmet cetvelleri sigorta sicil numarasına göre yapılmaktadır. Bu nedenle de sigorta sicil numaranız bildirilirken hatalı yazılmışsa gün ve kazançlarınız da o sicil numarasına gider ama bu gün ve kazançları başkası kullanamaz.



Bir çok çalışan bilir ki bu hatalı sicil numarasına giden gün sayısı ve kazançları kendi sicilinize almak zor ve meşakkatlidir hele bunu Sosyal Güvenlik Merkezlerinde yapacaksanız size pösteki saydırırlar.



 



–Sicile yazılmayan hizmetler de var



Bazı hallerde de çalışanlar dönem bordroları ve prim-hizmet belgeleri ile SGK’ya bildirilirken sigorta sicil numaraları yazılmamış da olabilir. Bunlara da uygulamada “sicilsiz tahakkuk” adı verilmektedir. İşte bu hizmetlerinizin de kendinizin olduğunu kanıtlamak neredeyse imkansız gibi bir şeydir. Her şey, her bilgi, her emare bu hizmetin sizin olduğunu gösterir ama sizden belge üstüne belge, bilgi üstüne bilgi isterler, hatta mezardaki işvereninizi bile kaldırıp getirmenizi beklerler.



 



–İstanbul SGK soruna kalıcı çözüm getirdi



Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü yayınladığı İç Emir ile kendisine bağlı tüm Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine sicil tahakkuklar için vatandaşa yardımcı olunmasını kararlaştırmış.



Buna göre daha önce SSK Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı 12-72 Ek Sayılı genelgede belirtilen hususları detaylandırarak hem memurlarının ufkunu açmış hem de vatandaşları eziyetten kurtarmış.



 



İç Emre göre;



 (1)-İşe giriş bildirgesi verilmiş olmasına rağmen, bordroda sigorta sicil numarasının bulunmadığı,



(2)-İşe giriş bildirgesi verilmiş olmasına rağmen, bordroda belirtilen sicilin bu bildirim üzerinde hak iddia eden sigortalıya ait olmadığı,



(3)-Bordroda sigorta sicil numarası belirtilmemiş ve işe giriş bildirgesi verilmemiş,



(4)-Bordroda belirtilen sicilin, bu bildirim üzerinde hak iddia eden sigortalıya ait olmadığı ve işe giriş bildirgesi  verilmediği,



(5)-Bordrodaki; sicilin hak iddia eden sigortalıya, ad ve soyadın ise başka bir sigortalıya ait olduğu ve işe giriş bildirgesinin verilmediği,



(6)-Bordrodaki sicil ile ad ve soyadın hak iddia eden sigortalıya ait olmasına rağmen, işe giriş bildirgesinin verilmediği,



(7)-Bordrodaki sicilin hak iddia eden sigortalıya, ad ve soyadının ise başka bir sigortalıya ait olduğu ve işe giriş bildirgesinin verilmiş olduğu,



(8)-İşe giriş bildirgesindeki kimlik bilgileri ile nüfus kayıtlarındaki bilgilerin farklı olduğu, tahakkuklar, sicilsiz tahakkuklar olarak nitelendirilmektedir.



Müdürlüğümüze sözlü olarak yapılan sigortalı yakınmalarında, sicilsiz tahakkuklarla ilgili olarak sigortalıların düzeltme taleplerinin Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerimizce ya  kabul edilmediği yada Kurumumuza düzeltme başvurusunda bulunan sigortalılardan;



-Sigortalı işe giriş bildirgeleri,



-Dört Aylık Dönem Bordroları,



-Sigortalı SSK sicil düzletme talep dilekçesi,



-İşveren SSK sicil talep dilekçesi istendiği, birçok işyerinin kapandığı için sigortalılarımızın istenen bu belgelerin bir bölümünü temin edemedikleri ve mağdur oldukları anlaşılmakta, ayrıca bu nitelikteki düzeltmelerin yapılmamasının aylık bağlama sürelerini de olumsuz etkilediği anlaşılmaktadır.



 



 



Bu sebeplerle;



 (1) İşe giriş bildirgesi verilmiş olmasına rağmen 4 aylık dönem bordrolarında sigortalının SSK sicil numarasının eksik veya yanlış yazıldığı( 1, 2 rakam hatası, veya eksik sicil no yazılması. v.b.) anlaşılan talepler ile (2) İşe giriş bildirgesi verilmiş olmasına rağmen, bordroda sigorta sicil numarasının bulunmadığı anlaşılan talepler ile ilgili olarak yapılacak işlemler şu şekilde belirlenmiştir.



Sicilsiz tahakkuk sahibi kişinin düzeltme talebinin bulunması halinde öncelikle sigortalıdan yazılı talep dilekçesi alınacak;



Daha sonra işveren tarafından sigortalı adına sigortalı işe giriş bildirgesinin verilip verilmediği; öncelikle SGK ana bilgisayarından kontrol edilecek, sigortalı adına ilgili işyerinden işe giriş bildirgesi verildiğinin anlaşılması halinde sigortalıdan sicil no düzeltme talep dilekçesi dışında başka bir belge istenmeden talebi olumlu olarak değerlendirilecektir.



Sorgulama sonucu sigortalı adına işvereni tarafından işe giriş bildirgesinin verilmediğinin anlaşılması halinde bu kez sigortalıya ait sicil dosyasında ilgili işyeri tarafından kağıt ortamında işe giriş bildirgesi verilip verilmediği araştırılacak, işe giriş bildirgesi verilmiş ise sigortalının düzeltme talebi dilekçesi dışında başka bir belge istenmeden talep olumlu olarak değerlendirilecek ve düzeltme yapılacaktır.



Sigortalının sicil no hatası ilk işe giriş bildirgesinin verildiği dönemlerde meydana gelmiş ise sigortalıdan talep dilekçesi dışında başkaca belge istenmeyecek ve düzeltme işlemi sonuçlandırılacaktır.



Sigortalının çalıştığı dönemler içerisindeki hizmetleri, bir önceki yada bir sonraki dönemlerde doğru sicile işlenmiş ancak daha sonra aynı işyerinden 1, 2 dönem hatalı sicile işlenmiş sigortalıdan düzeltme talep dilekçesi dışında belge istenmeyecek ve talep olumlu olarak sonuçlandırılacaktır.



Sigortalının sicil numarasının 4 aylık dönem bordrolarına  hatalı yazıldığı yada boş bırakıldığı dönemlere ait sigortalı işe giriş bildirgesinin bir suretinin sigortalı tarafından talep dilekçesine eklenmesi halinde, sigortalıdan başka bir belge istenmeyecek, talebi olumlu olarak değerlendirilip düzeltme işlemleri sonuçlandırılacaktır.



Sigortalının SSK sicil numarası 4 aylık dönem bordrosuna 1 numara eksik (21013352 yerine …1013352 veya 21013..52  yada 2101335.. yazılması gibi) yada bir numara yanlış (3401199700424 yerine 3403199700424 yazılması yada 18345961 yerine 17345961 yazılması gibi) yazılması veya SSK sicil numarasındaki 2 rakamın yer değiştirilerek yazılması (16543289 yerine 15643289 veya 16542389 yazılması gibi) halinde sigortalı işe giriş bildirgesi temin edilememiş (sigortalı temin edememiş, Kurum kayıtlarında da bulunamamış) olsa bile yanlış yazılan sicil sahibi ile düzeltme talebinde bulunan sigortalı arasında isim ve soy isim benzerliği bulunmaması halinde, ilgili görevliler tarafından resen sigortalı işe giriş bildirgesi tanzim edilerek sigortalının düzeltme talebi olumlu olarak sonuçlandırılacaktır.



Sonuçlandırılan sicilsiz tahakkuk düzeltmeleri sonrasında, düzeltme işlemine konu ilk/tekrar işe giriş bildirgeleri bilgisayar kayıtlarına mutlak surette işlenecek, ayrıca sicilsiz tahakkuklarla ilgili talepler en geç 15 gün içerisinde, sigortalının emeklilik talebinin bulunduğu durumlarda ise en geç 3 gün içerisinde sonuçlandırılacaktır.



 


Kısa Kısa Kısa


Hasan Ozanoğlu-Pazarcık-Belediyeye karşı dava kazandığınız halde alacaklarınızı alamıyorsanız bunun iki yolu var. Birincisi mahkeme kararlarını uygulamayanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmak. Buradan sonuç alınamıyorsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gitmek.


 


A.Hakan Tülay- Babanız vali yardımcısı olarak 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı emeklisi olduğundan, serbest avukat olarak vergi mükellefi olsa dahi SGK, babanızın emekli aylığından herhangi bir SDGP (sosyal güvenlik destek primi) kesmez. Babanız, SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olup da avukat olarak vergi mükellefi olsaydı o halde emekli aylığından yüzde 15 (2009’da yüzde 13) kesinti yapılırdı.


Güler Selet-Eşiniz vergi muafiyet belgesi ile özürlü sıfatıyla emekli olduğu için emekli olduktan sonra da emekli aylığı kesilmeden çalışabilir.


Adnan Usbaş-Kuşadası-01.01.1962 doğum tarihiniz, 08.12.1980 SSK işe girişinizle 2055 gün prim ödemiş ve 20 aylık da askerlik borçlanması yapmış ve sonrasında da 13.03.1992 günü Bağ-Kur’a girmişsiniz. Bağ-Kur’a devam ederseniz 48 yaşında (01.01.2010 günü) Bağ-Kur’dan emekli olacaksınız.