İşvereniniz sigortalı hesap fişi versin aktivasyon başlasın
1 Ekim 2008 günü başlayan GSS (Genel Sağlık Sigortası) uygulamaları gereğince sigortalı olarak çalışanların hastanelerden yararlanabilmeleri için hastaneye gittikleri günden geriye doğru bir yıl içinde 30 günlük primlerinin ödenmiş olması yeterlidir…
Bazılarının dediği gibi yeniden işe girilince bir 30 günün geçmiş olması gerekmez…
Bu şekilde bir müddet ara verdikten sonra yeniden işe girenlerin muayene olabilmeleri için işverenlerinin internet üzerinden SGK’ya “Sigortalı Hesap Fişi” vermeleri yeter…
Ali bey, aslında 1992 yılında ilk kez SSK’lı olarak işe girmiştim. En son 8 ay önce kriz bahane edilerek işten çıkarıldım, evliyim ve iki de çocuğum var. Geçen hafta yeniden bir işe girdim ama eşimi muayene ettirmek istediğimde bu işyerinde 30 günü doldurmam gerektiği söylendi. İnanmadım SSK’ya gittim onlarda 30 günü doldur gel dediler. Ben şimdi eşimi 30 gün sonra mı hastaneye götüreceğim. Kadir Gülizar
Sayın okurum hemen baştan söyleyeyim, işe girdiğiniz andan itibaren hem siz, hem eşiniz, hem de çocuklarınız ilk işe girdiğiniz günden itibaren tüm kamu hastaneleri ile SGK ile sözleşmesi olanlardan dilediğiniz özel hastaneye gitme hakkınız var. Hem işvereninizin hem de SSK’da sorduğunuz kişilerin verdiği cevaplar doğru değil.
***Muayene için bir yılda 30 gün yeter
Eski adı SSK yeni adı 4/A’lı olanların yani çalışanların GSS’den yararlanabilmeleri için hastaneye gittikleri günden geriye doğru bir yıl içinde 30 günlük GSS priminin SGK’ya bildirilmiş olması yeter şarttır. Bundan başka da bir şart aranmaz.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları” başlıklı 67 inci maddesine göre
“…genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması, …şarttır.”.
Ancak unutmayın bu şart sadece sizin gibi SSK’lı olarak çalışanlar için geçerlidir. İşi olmayanlar için başka şartlar var. Onları da daha aşağıda vereceğim.
***Sizin en az 120 gününüz var
Verdiğiniz bilgilere göre 8 aydır işsizsiniz o halde geriye doğru bir yıllık süre için eski de olsa 4 aylık çalışmanız var yani en az 120 günlük prim ödemeniz var demektir. Ancak, şimdi yeni işe girmişsiniz sanırım ekim ayı içinde işe girdiniz o halde bu çalışmalarınızı işvereniniz kasım ayının 23’üne kadar SGK’ya prim belgeleri ile bildirince SGK’nın hizmet sayfalarında hizmetleriniz görünecek.
***Sigortalı hesap fişi verilmeli
İletinizde işe yeni girdiğinizi belirtmişsiniz, bu nedenle SGK’nın ana bilgisayarının sizi çalışan olarak görmesi için işvereninizin en az bir gün çalışmayı belirten “Sigortalı Hesap Fişi”ni www.sgk.gov.tr üzerinden göndermesi muayene ve tedavi olabilmeniz için yeter.
Sigortalı hesap fişi ile en az bir günlük kazanç bildirildiği an aktivasyonunuz da yapılabilir hale gelecektir. Normal şartlarda bu fiş internet üzerinden SGK’ya gönderildiğinde sağlık haklarınızı aktive edilmiş sayılır ama siz veya çocuklarınız için sağlık aktivasyonu görülmüyorsa (ki http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/Portletler/Mustehaklik linkinden kendiniz de öğrenebilirsiniz) en yakın SGK’ya gidip, sağlık karnesi bölümünden aktivasyon yaptırın.
***İşten çıkanlar 100 güne kadar sağlıktan yararlanır
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince; “…60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle zorunlu sigortalılıklarından sonraki genel sağlık sigortalılıklarından dolayı prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar…”.
Sizin verdiğiniz, bilgilere göre, bundan sonra işten yeniden çıkarılsanız bile işten çıkarılacağınız günden geriye doğru bir yıl içinde 30 gününüz var olduğundan, sorgusuz sualsiz 10 gün daha bedava sağlık hizmeti verilmektedir. Ayrıca, işten çıktıkları tarihten geriye doğru bir tam yıl içinde 90 günü olanlara 10 güne ilave olarak bir 90 gün daha sağlık hizmeti verilmektedir. Bu duruma göre işten umarım çıkmazsınız ama çıkarsanız 1000 gün daha sağlık yardımlarını SGK’dan almak hakkınız var.
***Çocuklar 18 yaşında kadar yararlanır
Çocuklarınıza gelince, ister sigortalı olun ister olmayın 18 yaşına kadar olan çocuklar SGK’dan GSS kapsamında sağlık yardımı alma hakları var. Bu hak ana babanın durumuna bağlı da değil. Ancak, SGK uygulamaları gereğince ana-baba üzerinden sağlık yardımı alma durumu varsa ana-baba üzerinden aktive edilen çocuklar, ana-baba üzerinden sağlık yardımı alma hakları yoksa SGK üzerinden aktive edilmektedirler. Yani çocuklarınızın sağlık yardımı alabilmesi için durumlarına uygun şekilde SGK’da aktive edilmesi gerekiyor.
Geçmişi Bağ-Kur’lu yaptıramazsınız
Ben 39 yaşında 7 yıl öğretmenlik yapan bir bayanım. Babamın 1990’da vefatıyla bana veraset yoluyla şirketinden yüzde 5 hisse düştü. Ancak ben o sıralar eşim tarafından (eşim devlet memuru) bakıldığımdan sigorta yada Bağ-Kur yaptırmamıştım. Ancak şimdilerde bir arkadaştan öğrendim ki şirket yöneticileri şirket ortaklarını Bağ-Kur’lu yaptırmak zorundaymışlar. Ben geçmişe dönük bu hakkımı arayabilir miyim? Bu konuda neler yapabilirim? Semra Zeyniloğlu
Semra hanım, evet eski 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu gereğince limited şirket ortakları Bağ-Kur’lu olmak zorundadır ama bu zorunluluk konusunda birkaç kez milat denilebilecek düzenlemeler yapıldı. Mesela en son 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun’a göre 1 Ekim 2008 gününde kadar (aynen sizin gibi) Bağ-Kur’lu olması gerektiği halde kayıt olmayanların Bağ-Kur başlangıçları 1 Ekim 2008 gününden başlatılır. Öte yandan 1 Ekim 2008 ile 4 Ekim 2000 arasındaki süreyi satın almanız için ise 2 Nisan 2009 gününe kadar süreniz vardı ama bu süreyi geçirmişsiniz.
Bağ-Kur’da 1260 günü tamamlamayın
Ben 30.05.1963 doğumlu 01.03.1982 tarihinde sigorta başlangıcı olan bayanım, SSK kurumuna 4270 gün ödeme yaptım, bunun çoğu isteğe bağlı ödedim. Son 3 senedir isteğe bağlı prim ödüyorum. 30.09.2008 tarihinden itibaren Yeni BAĞKUR numarası vermişler ve bu tarihten itibaren SSK kayıtlarından düşmüşler yani BAĞ-KUR kayıtlarına geçmişim. (İsteğe bağlı sigorta primimi banka kanalıyla bu aya kadar SSK sitesinden ödedim, bu ay Bağ-Kur sitesinden ödeme çıkıyor, ödeme yapmadım.) Emekliliğimi SSK sitesine göre Kasım 2010’da hakediyorum. Bağ-Kur primi olarak ödeme yapayım mı? Emeklilik süremi değiştirecek mi? Hangi kurumdan emekli olacağım? Emine Baysal
Emine hanım, verdiğiniz bilgilere göre 5000 günü tamamladığınız an SSK’dan emekli olacaksınız ama 1 Ekim 2008 gününden sonra isteğe bağlı sigortada 1260 günü tamamlamamanız gerekiyor. Verdiğiniz bilgilere göre de 2010 yılı Kasım ayında 5000 günü tamamlayarak emekli olacağınızı anlıyorum. Bu doğru ise isteğe bağlı sigortaya (Bağ-Kur’a) devam etmenizde herhangi bir sakınca yok. Şayet, 1 Ekim 2008 gününden sonra Bağ-Kur’da yani isteğe bağlı sigortada 1260 günü tamamlarsanız Bağ-Kur’dan 7200 günle emekli olmakla karşı karşıya kalırsınız.