HABERTÜRK-Kamu görevlileriyle ilgili eşitlik isteyen adalet SSK ve Bağ-Kur’lulardan eşitlik adaletini esirgiyor-Askerden sonra işsizlik parası alabilirsiniz
27 Mayıs 2011
Kamu görevlileriyle ilgili eşitlik isteyen adalet
SSK ve Bağ-Kur’lulardan eşitlik adaletini esirgiyor
Hatırlar mısınız bilmem SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı çalışanları arasındaki norm ve standart farklılığını gidermek için TBMM’den geçirilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun (2006 yılı Aralık ayında) 22 maddesi iptal edilmiş ve 6 maddesinin yürürlüğü Anayasa Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. Gerekçe ilginçti “herkes eşittir kamu görevlileri daha çok eşittir”. Şimdi ise hem yerel mahkemeler hem Yargıtay hem de Anayasa Mahkemesi SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gerek bağlanan emekli aylıkları gerekse de bağlanacak emekli aylıkları arasındaki eşitsizliği gidermeye yanaşmıyor…
Ali bey, intibak davası için İş Mahkemesinde dava açtım. Davamı bilirkişi raporu ve SSK’nın görüşü ile yerel mahkeme reddetti. Yargıtaya gittim orası da eşit durumda olan SSK emeklilerinin farklı yıllarda emekli olması durumunda aralarında eşitlik gerekmez diye karar verdi. Ben şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine mi gitmeliyim? Sayime Okur Coşkun
***Yargı sadece kamu görevlilerinin eşitliğine mi bakar
Tüm kamu görevlileri eşit derece ve kademe ve makamdan emekli olmuşlarsa emekli oldukları zamanlar farklı da olsa aldıkları emekli aylığı kuruşu kuruşuna aynıdır. Bu kuralı değiştirmek ve tüm SSK, Bağ-Kur ve kamu görevlilerine daha az emekli aylığı bağlayıp daha az zam yapmak üzere TBMM’den 2006 yılı Mayıs ayında geçirilen 5510 sayılı Kanun’un 22 maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş ayrıca 6 maddesinin yürürlüğü 2006 yılı Aralık ayında durdurulmuştu. İptal edilen 22 maddenin tamamı kamu görevlileri ile ilgili iken yürürlülüğü durdurulan 6 maddenin 5’i ise yine kamu görevlileri ile ilgiliydi SSK’lılar için ne iptal ne de yürürlüğü durdurma kararı olmadığı gibi sadece bir madde Bağ-Kur’un SGDP’si ile alakalıydı. Yani, Anayasa Mahkemesi kendilerinin de içinde bulunduğu sadece kamu görevlilerinin sosyal güvenlikten doğan haklarını koruduğu gibi memurların emekli aylıkları konusunda eşit olması gerektiğini savundu.
***SSK ve Bağ-Kur’lulara hukuk yok mu?
SSK ve Bağ-Kur emeklileri eşit statülü oldukları halde emekli oldukları yıllara göre farklı emekli aylığı almalarının önüne geçmesi için yıllardır siyasilerden İNTİBAK yasası istiyorlar. Baktılar siyasiler vermiyor bu kere yargı yerlerine gittiler. Yargıya gidenlerin bir kısmını yerel mahkemeler davalarını reddediyor, bir kısmı konuyu Yargıtay’a götürüyor bir kısmının davası ise Anayasa Mahkemesine kadar ulaştı. Ancak, konu SSK ve Bağ-Kur emeklileri olunca Anayasa Mahkemesi de kamu görevlilerinin durumunda yaptıkları kadar olayı ciddiye almadıkları gibi Anayasal eşitlik ilkesini de göz önüne almakta konuyu empati yaparak ele almıyorlar.
***Emekliler İnsan Hakları Mahkemesine mi gitsin?
Sayime hanım, haklı olduğunuz konuda yargı yerleri de hakkınızı vermemiş. Sizin davanız Anayasa Mahkemesine kadar ulaşmamış ve Yargıtay’dan dönmüş. Artık hukukta Türkiye’de müracaat edecek merci kalmamış. Son yapılan referandum ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı da Anayasa’da var olduğu halde yasal düzenleme yapılmadığından uygulamaya giremedi. O halde tek yol Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gitmek gibi görünüyor ama sizin değil ama başkalarının davası Anayasa Mahkemesine kadar gitti. Umarım Anayasa Mahkemesi hakkınız olan İNTİBAK’ı olumlu şekilde karara bağlar.
Askerden sonra işsizlik parası alabilirsiniz
Ali bey, askerlik sonrası işsizlik maaşı hak etme yeterliliği ile ilgili birçok interaktif kanalı araştırmama rağmen; konu hakkındaki öznel yorumlardan kaynaklı net bir bilgi sağlayabilmiş değilim. Sizin sosyal güvenlik danışmanlığı hususundaki yetkinliğinize gerek görsel basın gerek interaktif kanallar vasıtasıyle hakim olmamdan ötürü tarafınızın görüşleri benim için son derece net olacaktır.
Ben özel bir bankada Kobi Bankacılığı Müşteri Hizmetleri Yetkilisi iken; askerlik vazifemi tamamlamak amacıyla istifamı verdim ve ilgili tazminatımı aldım. 18 Ocak 2011 tarihinde askerlik vazifemi tamamlamış ve ilgili tarihten sonra bankamın insan kaynakları ile iletişime geçip; tekrar işe başlama talebimle ilgili dilekçemi birime göndermiş bulunmama rağmen; gerek bölge müdürlüğü gerekse insan kaynakları tarafının işe başlamam hususunda fiiliyatta herhangi bir sonucunu alamamış bulunmaktayım.
Benim size sorum : Tazminatımı almış bulunmama rağmen; işsizlik maaşı alabilmem mümkün mü? Bu arada askerlik öncesi 2 yıl 10 aylık bir çalışan olduğumu belirtmek isterim. Askerlikten sonraki süreçte tekrar başlayabilmem ile ilgili iletişim sürecim devam ettiği için herhangi bir girişimim bulunmadı, bu yüzden; bir zamanaşımı durumu söz konusu olur mu? (Hüsnüniyet sahibi olduğumu düşünüyorum.) Diğer sorum ise işsizlik maaşı alma ve/veya alamama durumunun bankayla iletişimimde herhangi bir sorun teşkil edip etmeyeceği ve ayrıca işsizlik maaşının da ötesinde bankamın askerlik dönüşü mevzuat gereği işe alma ve/veya istihdam etme gibi bir yükümlülüğü mevcut mudur? İsmi Saklı
Sayın okurum, askere giderken işyerinden 4857 sayılı Kanun gereğince kıdem tazminatınızı alıp ayrılmışsınız. Asker dönüşü işe bulamayınca İŞKUR’dan işsizlik ödeneği alma hakkınız var. Müracaatınızı normalde asker sonrası 30 gün içinde İŞKUR’a yapmanız gerekirdi geciktiğiniz her ay için eksik işsizlik ödeneği alırsınız. Zira, askerden önce 600 günlük süreniz var. İşsizlik maaşı almanız banka veya başka bir işverende işe girmenizle ilgili değildir. Sadece işe girerseniz işsizlik ödeneği alma hakkınız biter. Bu arada, 4857 sayılı Kanun’un 31 inci maddesine göre;”Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder.” gibi bir hüküm var ama bu hüküm sizin gibi muvazzaf askerlik hizmeti yapanları değil askerden sonra talim-manevra gibi görevlere çağrılma için geçerlidir.