ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Muğla SGK bilmese de Bağ-Kur’da özürlü emekliliği var–Emeklilik zamanı ve emekli aylığı-Almanya’daki öğrencinin sağlık giderleri

Muğla SGK bilmese de Bağ-Kur’da özürlü emekliliği var



1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 28 inci maddesi gereğince yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olan özürlü Bağ-Kur’lulara da erken emeklilik hakkı getirilmiştir.



Ancak, SGK bu konuda çalışanlarını yeteri kadar bilgilendirememiş, eğitememiş hatta bilgisayar programları da yaptıramamış olduğundan Muğla SGK Müdürlüğü size hatalı cevap vermiş.



Şimdi SGK’ya itiraz edin kabul görmezse de gidip İş Mahkemesinde SGK’yı dava edin,  ister özürlü olarak isterseniz de malül olarak hemen emekli olma hakkınız var.



 



1992 yılından beridir Bağ-Kur sigortalısıyım, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 28 inci maddesiyle Bağ-Kur’lu özürlülere getirilen erken emeklilik hakkından yararlanmak için 23.10.2008 günü Muğla Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne müracaat ettim elimdeki raporum ve Maliye’den aldığım yüzde 62 oranlı ikinci derece vergi indirim belgesini de ekledim.  Bana 7 ay sonra yeni gönderilen cevapta 9000 gününü ve 53 yaşını tamamlayarak Bağ-Kur’dan emekli olabileceğim, özürlü-engelli sıfatıyla Bağ-Kur’dan emekli olamayacağım da eklenmiş. Öte yandan gönderilen yazıda ille özürlü olarak emekli olmak istiyorsam da Bağ-Kur’u kapatıp sonrasında SSK’ya (4/A’lı) olarak 3,5 yıl prim ödemem halinde SSK’dan özürlü olarak emekli olabileceğim de eklenmiştir. Bu arada yazıda malülen emeklilik için daha önce 29.08.2006 günü yaptığım müracaatımın da yeterli işgücünü kaybetmediğimden reddedildiği ama yeni dönemde malülen emeklilik için rapor oranının yüzde 60’a düşürülmesi sebebiyle istersem yeniden malülen emeklilik talebinde bulunabileceğim de yazılmıştır. Özcan Yanık



 



Sayın okurum, yüzde 60’dan fazla rapor oranınız var olduğundan mevcut rahatsızlığınız Bağ-Kur’lu olmadan evvel yok (sonradan olduysa) şimdi SGK’ya (Bağ-Kur’a) müracaat edip malülen emekli olabilirsiniz.



Öte yandan, 5510 sayılı Kanun’un 28 inci maddesi gereğince,



“…Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.



Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;



a) % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,



b) % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,



malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar…”



 Yani siz de yüzde 60 ve daha fazla oranda rapora sahip olduğunuzdan 3960 gün sayısı ile (ki sizin bundan çok fazla prim ödeme süreniz var) SGK’dan 4/B’li (Bağ-Kur’lu gibi) gibi erken emekli olma hakkınız da var.



SGK’nın 30 Nisan 2009 günü yayınlan 2009/67 sayılı genelgesi gereğince de; ister engelli isterseniz de malülen emekli olabilirsiniz. Genelgenin ilgili bölümü gereğince durum ayrıntılı açıklanmıştır.



Sigortalılıkları devam eden 4 (b) sigortalılarından sevk talebinde bulundukları tarihte; içinde bulunulan ay ile bir önceki ayın prim borçları dışında borçları bulunmayanların, söz konusu dönemlere ilişkin borçları muaccel hale gelmediğinden, bunların sevk işlemleri yapılacak ve masrafları Kurumca karşılanacaktır.



3- Kurumun ilgili sağlık kurulunca sigortalıların 5510 sayılı Kanunun 25 inci



maddesine göre malul olup olmadığına karar verilirken, sigortalının ilk defa sigortalı olduğu



tarihte malul olup olmadığı da tespit edilmektedir. Kanunun yürürlük tarihinden sonra



malullük sigortasından tahsis talebinde bulunan 4 (b) sigortalılarından ilk defa sigortalı



olduğu tarihte bu Kanuna göre malul olduğu tespit edilenlere, yaşlılık sigortasından aylık



bağlanabilmesi için en az 3960 prim gün sayısının bulunması gerektiğinden, söz konusu



sigortalılardan ilk defa sigortalı olduğu tarihte malul olması nedeniyle maluliyet talepleri



reddedilenlere ilişkin kararların sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik



merkezlerine intikali halinde, sigortalının 3960 prim gün sayısının kontrolü yapılmak ve



sigortalı bilgilendirilmek kaydıyla çalışma gücü kaybı tespit edilmek üzere ilgili belgeler



Maluliyet ve Kurum Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilecektir.



 



4- 4 (b) sigortalılarının 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrasına göre



(çalışma gücü kaybı % 60’ın altında olanlar) Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti



sunucularına sevk işlemi yapılırken en az 4320 prim gün sayısının olması şartı aranacak, yine



bu gün sayısının hizmet borçlanması yapılması suretiyle tamamlanması veya 4 (b)



sigortalılarının sevk tarihinde prim borçlarının bulunması halinde sevk işlemi yapılacak,



ancak sevke ilişkin tüm masraflar sigortalılar tarafından karşılanacaktır…”



 



Siz Muğla SGK İl Müdürlüğü’nün verdiği cevapla birlikte, SGK Başkanlığı Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı Balgat-Ankara adresine itiraz dilekçesi gönderin. İtirazınıza olumlu cevap vermezlerse gidip İş Mahkemesinde dava açınız. Bu arada SGK itirazınıza geç cevap verebilir, 2009/67 sayılı genelge gereğince Muğla SGK’ya yeniden müracaat edip hastaneye sevk isteyin ve bu sevkin ücretlerini SGK ödeyecek.



 



 



 



 



 



 



 



 



Emeklilik zamanı ve emekli aylığı



Soru:



26.10.1964 doğumluyum. 01.07.1980 günü SSK’lı olarak ilk işe girişim (elimde SSK tarafından verilmiş kartımın üzerinde 01.07.1980 tarihli başlangıç gözüküyor) var. Sonra 22.03.1985 ile 04.08.1999 günü aralarında Bağ-Kur’lu oldum. Tekraren SSK’da Nisan/2005 tarihinden itibaren çalışmaya başladım. Ocak/2009 dan itibaren 2.500,00 TL. net ücretle çalışıyorum. İnternet üzerinden yaptığım sorgulamada 26.10.2009 günü emekli olabileceğim gözüküyor. Sizlerin de görüşleriniz doğrultusunda kesin olarak emekli olabileceğim tarih ve devam eden sürecin sonucunda emeklilik maaşım ne olur.



Mevcut duruma göre öneriniz olursa sevinirim. Namık İris



 



Cevap:



 20 yıl (7200 gün) Bağ-Kur’unuz gözüküyor ve SSK’da da 1802 (5 yıl) gününüz var bunun 1281 günü de Bağ-Kur’dan sonra olduğundan SSK’dan emekli olacaksınız. Ancak, SSK’da ilk 11.01.1982 günü prim ödenmiş (çalışılmış) görünüyor. Şayet, 1980 yılındaki sigortanız meslek lisesi (staj) sigortası ise bu emeklilik başlangıç sayılmaz ve 11.01.1982 başlangıcıyla 46 yaşında yani 26.10.2010 günü emekli olursunuz. 1980 yılındaki sigortanız normal (çalışma) sigortası ise 45 yaşında 26.10.2009 günü SSK’ya emeklilik dilekçesi veriniz. SSK işe girişiniz var ama gün yok diye reddederse gidip iş mahkemesinde dava açınız.


Almanya’daki öğrencinin sağlık giderleri


Soru:


1987 doğumlu oğlum yaklaşık 2 yıldır Almanyada üniversitede eğitim görmektedir. Geçenlerde Almanyada hastanede tedavi gördü. Özel sağlık sigortası yoktur. Bu durumda faturaların SGK kapsamında ödenmesi mümkün olacak mıdır? Mustafa Savaş


Cevap:


Almanya ile aramızda sosyal güvenlik sözleşmesi var olup sözleşme sağlık hizmetlerini de kapsamaktadır. Bu nedenle oğlunuz için buradan Almanya’ya giderken bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğünden TA-11 formlarından (vizite kağıdı anlamındadır) birkaç tane götürürseniz oradaki sosyal güvenlik kurumu tedavilerini sağlayacaktır. Öte yandan, oğlunuzun tedavisi aciliyeti gerektirir bir durum ise oradan aldığınız faturaları SGK (Eşiti hastaneye ödediği kadarını) öder.


 


 


 


 

Exit mobile version