HABERTÜRK–Seve Seve GSS sorunları ortaya çıkmaya başladı–Kapıcı maaşsız olmaz
10 Mayıs 2012
Seve Seve GSS sorunları ortaya çıkmaya başladı
1 Ocak 2012 günü başlatılan Seve Seve Genel Sağlık Sigortası’nın sorunları yığılmaya, mağduriyetler de artmaya devam ediyor…
Ali bey, kardeşim üniversite öğrencisi Kars Kafkas Üniversitesinde okuyor 19 yaşında. Kardeşimin herhangi bir sağlık sigortası yok gelir testi yapması söylendi, 29 Şubat 2012 günü gelir testi yapıldı. Test sonucunda ayda 36 lira prim ödememiz söylendi, fakat nereye ve ne zaman ödeneceği hakkında bilgi verilmedi. Kardeşim hastaneye gittiğinde sağlık hizmetinden faydalanamadı, üstelik 905 lira borcu olduğu söylendi. Kars SGK’ya gitmiş orada Ardahan’ın yani ikamet ilinde yanlış yapıldığı söylendi. Ardahan’a gittik Kars’takiler sistemi kapatıp yanlış yapmış diyorlar. Şimdi de hatanın genel müdürlükte olduğunu söylüyorlar yani normalde 150 lira borcu olması gerekirken 4 ayda 900 lira borç görünüyor bu konuda ne yapmalıyız şaşırdık kaldık. Yani kardeşimin hanesine her ay 213 lira borç yazılıyor oysa biz tüm işlemleri zamanında yaptık ilçe sosyal yardımlaşmada her ay ödemesi gereken tutar 36 lira görünüyor, fakat SGK’nın bilgisayarında 213 liradan hesaplanıyor ne yapmalıyız bir fikir verebilir misiniz? Acaba yargıya mı gitsek acaba tüm bunları karşılayacak durumumuzda yok açıkçası. Hülya Yılmaz-Ardahan-Göle
Hülya hanım, bir bilgi eksik. Normalde 19 yaşında ve üniversite öğrencisi olan kardeşiniz varsa ana-babasının sağlık sigortasından faydalanabilir ve hiç GSS primi ödemek zorunda da kalmaz. Şayet, ana-baba yoksa veya ana-baba var ama çalışmıyor ve emekli değilse bu durumda sağlık sigortaları olmadığından seve seve GSS primi ödemek zorundadır.
***GELİR TESTİ UZATILDI YALANINA İNANDINIZ MI?
Durumu yine tam net belirtmemişsiniz sadece 29.02.2012 günü gelir testine gitti demişsiniz. SGK, yaklaşık 2 milyon GSS gelir testine girmesi gereken kişiye 1.1.2012 gününden itibaren gelir testi davet tebligatı gönderdi. Tebligatta bu yazıyı aldığınız günden itibaren bir ay içinde mutlaka gelir testine gitmeleri istendi. Siz eğer böyle bir tebligat aldınız ve 30 gün içinde gelir testine gitmediyseniz, sonrasında gitseniz bile SGK sanki hiç gelir testine gidilmemiş gibi en yüksek GSS prim ödemesi olan 213 lira borç yazmıştır. Bakmayın siz TV ve gazetelere demeç verip GSS’de son gün Ocak sonu değil Şubat sonuna kadar süre var diyenlere.
***GELİR TESTİ SONUCU
Şayet, gelir testine size hiç tebligat gelmeden kardeşiniz kendiliğinden 29 Şubat 2012 günü gitmiş ve dediğiniz gibi aylık 35 lira GSS prim borcu çıkmışsa ikamet ettiğiniz Ardahan SGM hata etmiş. Gelir testine gittiğiniz Kaymakamlık Yeşil Kart bürolarından kendilerine gelen gelir testi sonucuna göre kardeşiniz için aylık seve seve GSS prim borcunu hemen 35 liraya düşürmeleri gerekirdi.
***SAĞLIK HİZMETİ OLMAYAN DÖNEME DE PRİM BORCU
Bakın sizin kardeşiniz, 29 Şubat 2012 günü gelir testine gitmiş ama kendisine sanki ocak ve şubat aylarında SGK’dan sağlık yardımı almış gibi GSS prim borcu çıkarmışlar. Şimdi de hem borcu doğru yazmayıp hem de sağlık hizmeti vermiyorlar ama borcu da hem her ay arttırmaya hem de gecikme zam-faizi işletmeye devam ediyorlar.
***ŞİKAYET VEYA DAVA
Bu garip işten kurtulmanın iki yolu var ya SGK Başkanlığı Ankara adresine durumu anlatan bir dilekçe gönderin veya hemen alo 170’i arayıp durumu anlatın. Düzelme olmazsa bu kere dava yoluna gitmeniz gerekir.
Kapıcı maaşsız olmaz
Sayın Ali Tezel, Habertürk gazetesindeki yazılarınızı ilgiyle okuyoruz. Bu güne kadar aklımızdan bile geçmeyen pek çok şeyi yazılarınızdan öğrendik. Teşekkür ederiz. Bizim apartmanın kapıcısı emeklilik için gereken prim gün sayısını doldurduğunu, bir kaç yıl sonra yaşının tutacağını ve emekli olacağını söyledi. Bizden ricası; “ben istifa edeyim, yerime eşimi işe alın, onun primini yatırın. Biz kapıcı dairesinde oturmaya devam edelim, hizmetinizi de görelim, maaş istemiyoruz” dedi. İsteği bize makul geldi, ancak bir yanlış yapmak da istemiyoruz. Bu durumda nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? Sedat Velioğlu
Sayın Velioğlu, şimdi size bu teklifi getirenler aradan birkaç yıl geçtikten sonra apartman yönetimi bize maaşlarımızı ödemedi derse ne diyeceksiniz onu düşünün ona göre karar verin. Bir kişinin SGK’ya sigortalı bildirilmesi için ona ücret veriyor olmalısınız ve SGK’ya da kişiye verdiğiniz ücretleri her ay beyan ediyorsunuz, ücretleri vermezseniz ve ücret verdiğinize dair ücret bordrosunda imzası olmayan işçi sonra işveren bana para vermedi derse. Geçmiş bütün ücretleri hem de faiziyle tıpış tıpış ödersiniz.