HABERTÜRK-SGK ortaklar için şirkete ceza kesemez–Hastaneler acilden para alamaz
16 Mayıs 2012
SGK ortaklar için şirkete ceza kesemez
5510 sayılı Kanun gereğince şirket ortaklarının giriş ve çıkışını bildirme yükümü kamu-kamusal kurum ve kuruluşlarına aittir. Bu sebeple ortağın giriş ve çıkışını SGK’ya bildirmeyen şirkete SGK ceza kesemez…
Ali bey, şirketimiz feshedildi ve durum Ticaret Sicil Gazetesinde de yayınlandı. Şimdi ise SGK bize feshi zamanında bize bildirmediniz diye para cezası göndermiş bu durum yasal mı? İsmi Saklı
Sayın okurum, Sosyal Güvenlik Kurumu eski yasadışı alışkanlıklarını devam ettirmeyi seven bir Kurumdur. Yeni 5510 sayılı Yasa ile şirket ortaklarının SGK’ya giriş ve çıkış bildirimi bu işlemleri yapan kamu veya kamusal kurum ve kuruluşlara aittir. Bu sebeple bahsettiğiniz konuda şirketinize ceza kesemez.
***CEZA YASADIŞI
Konuyla ilgili, Dr. Murat Özdamar’ın YAKLAŞIM DERGİSİ’nde 2012 yılı Mayıs sayısında yayınlanmış bir makalesi var. Dergideki yazıyı okumanızı ve cezaya karşı önce yasal süresi içinde SGK’ya itiraz etmenizi sonrasında da İdare Mahkemesinde dava açmanızı tavsiye ederim. 5510 sayılı Kanunda bu durumlar için ceza öngörülmemiş iken SGK yayınladığı 27/09/2011 tarihli ve 2011-86 sayılı E-Posta genelgesi ile yasadışı bir şekilde ceza yazılmasını tüm birimlerini talimatlandırmıştır. Bağ-Kur’luların işe giriş ve çıkış bildirgeleri, yasa gereğince, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanların sigortalılıkları için ilgili vergi daireleri, gelir vergisinden muaf olanların sigortalılıkları için esnaf ve sanatkarlar müdürlükleri, Şirket ortaklarından; kolektif şirket, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları ile donatma iştiraki ortaklarının sigortalılıkları için vergi daireleri, limitet şirket, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları ve anonim şirket ortaklarından yönetim kuruluna seçilenlerin sigortalılıkları için ticaret sicil memurlukları, Köy ve Mahalle muhtarlarının sigortalılıkları için il veya ilçe mülki amirlikleri, Tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların sigortalıkları için bağlı oldukları ziraat odaları veya ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde tarım il/ilçe müdürlükleri bildirim yükümlüleri diğer bir ifade ile 4/b kapsamındaki sigortalılara mahsus sigortalı işe giriş bildirgesi vermesi gereken kuruluşlardır.
***ŞİRKETLERİN BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ YOKTUR
Limitet şirketlerde; ortağa ait sigortalı işe giriş bildirgesi ve ortağın hissesini devretmesi halinde işten çıkış bildirgesini vermeyen limitet şirketlere, anonim şirketlerde; yönetim kurulu üyesi olan ortağa ait sigortalı işe giriş bildirgesi ve ortağın hissesini devretmesi veya yönetim kurulu üyeliğinden ayrılması halinde işten çıkış bildirgesini vermeyen anonim şirketlere, idari para cezası uygulanması 5510 sayılı Kanuna uygun değildir. Şirketlerin, ortaklara ait işe giriş bildirgeleri ile işten çıkış bildirgelerini vermemeleri ya da süresi dışında vermeleri halinde şirketlere idari para cezası uygulanmasını düzenleyen SGK’nın 27/09/2011 tarihli ve 2011-86 sayılı E-Posta GENELGESİ yasal değildir. Milletin parasını dava masrafı ve avukatlık ücreti olarak vermeye bayılan SGK ise milleti eziyet etmeye de bayılıyor.
Hastaneler acilden para alamaz
6 Mart 2012 tarihli gazetenizdeki acil hastalardan alınan ücret konulu köşe yazınızı okudum. Aynı durum bizimde başımıza geldi. Beyin kanaması geçiren hastam özel hastaneye kaldırıldı ve ameliyat ücreti olarak 20,000 lira ücret talep edildi. Eğer bu ücreti ödemezsem hastamın ameliyat edilmeyeceği söylendi. Yakın çevremden toparladığım 7.000 lirayı vererek hastamı ameliyat ettirdim. Acil hastalardan ücret alınmayacağı konusundaki Başbakanlık Genelgesi ve Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamalar bu paranın alınmayacağını doğruluyor. Elimde her türlü evrak mevcut olup ne yapabilirim? Ahmet Yakın BÜYÜKBUDAK
Sayın okurum, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) gereğince SGK’lı hastalardan acilde kimse tek kuruş para isteyemez. Sizin hastanız da beyin kanaması sebebiyle hastaneye kaldırılıp acilen ameliyata alındığından sizden tek kuruş para alamazlardı ama o andaki zor durumunuzdan faydalanıp zorla para almışlar. Şimdi ilk işiniz konuyu SGK’ya ve Sağlık İl Müdürlüğü’ne şikayet etmek olsun. Sonrasında paranızı iade ederlerse ne ala etmezlerse de dava ederseniz tüm paranızı dava ile geri alırsınız. Hatta bir de zor durumunuzdan faydalanıp sizden para istedikleri için hastaneyi savcılıkta suç duyurusunda bulunun.