ALİ TEZEL

HABERTÜRK–SGK, yurtdışında kısa çalışanların aylığı kesiyor

SGK, yurtdışında kısa çalışanların aylığı kesiyor


 


Yurtdışı borçlanması ile emekli olanların yurtdışında çalışması yasak. Ancak, yurtdışında bazı ülkelerde düşük ücretle çalışanlar sosyal güvenlik sistemine dahil olmuyorlardı. SGK bu konuda uzun süredir değişik uygulama yaparken, son genelgesi ile kısa süre ile çalışanların aylığını tamamen kesecek… 


 


 


Yurtdışı borçlanması yaparak para ödeyenlerin emekli olabilmesi için kesin dönüş şartını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Kesin dönüşibaresi, aylık tahsis talebinde bulunanların, yurtdışındaki çalışmalarının sona ermesi, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almamaları demektir.


 


***YURTDIŞINDA KISA SÜRELİ ÇALIŞANLAR


Sosyal Güvenlik Kurumu, kendi yayınladığı, 13/09/2010 tarih ve 2010/103 sayılı genelgesine göre “Aylık başlangıç tarihi itibariyle ya da aylık almakta iken sosyal sigortadan muaf cüzi çalışması bulunduğu tespit edilenler hakkında aylıkların iptali ya da kesilmesi yönünde bir işlem yapılmayacaktır. Buna göre emekli aylığı bağlandıktan sonra, tam zamanlı olmayan bir işte, cüzi miktarda, primden muaf olarak çalışanların aylıkları kesilmeyecektir. Ancak bu durumda olan vatandaşlarımızın bu tür bir işte çalıştıklarını ve primden muaf olduklarını belgelemeleri gerekmektedir.” dediği halde bir çok durumda yurtdışı borçlanması ile emekli olanların yurtdışında sosyal güvenliğe tabi olmayan (ayda 500 euro’dan az gelirli) çalışmaları halinde aylığını kesmeyeceğim dediği halde kestiği durumlar da olmuştur.


 


***ŞİMDİ KISA SÜRELİ ÇALIŞMA TAMAMEN YASAKLANDI


SGK, “2011/48 Sayılı Genelgede Değişiklik Yapılması” konulu 2012/24 sayılı 28/06/2012 tarihli genelgesi ile yurtdışında kısa süreli, az gelirli çalışmaları tamamen yasakladı ve artık bu kişilere aylık bağlamayacağı gibi bağladığı aylıkları da faiziyle birlikte geri isteyecek.


 


Genelgeye göre;


1-Aylık Talep Esnasında Kısa Süreli Çalışmaları Devam Edenler


Kısmi aylık alacak olanlar ile yurtdışı borçlanması ile emeklilik talep edenlerin, aylığın başlangıç tarihi itibariyle yurtdışında kısa süreli çalışmalarını sürdürdükleri tespit


edilenlerin talepleri yurtdışındaki çalıştığı işten ayrılma ve yurda kesin dönüş yapma şartını,


yerine getirmediklerinden reddedilecektir. Yurtdışındaki kısa süreli çalışmaları sona erenler


yada kesin dönüş yapanlar hakkında yeni tahsis talepleri alınarak işlem yapılacaktır.


 


2-Aylık Bağlananlardan (Aylık Başlangıcı İtibariyle) Kısa Süreli Çalışmalarının


Sona Ermediği Tespit Edilenler


Kendilerine yurtdışı kısmi aylık veya yurtdışı borçlanması ile tam aylık bağlananların, aylığın başlangıç tarihi itibariyle yurtdışındaki kısa süreli çalışmalarının sona ermediği tespit edilenlerin aylıkları; yurtdışındaki çalıştığı işten ayrılma, yurda kesin dönüş yapma şartları yerine gelmediğinden başlangıç tarihinden itibaren iptal edilecektir. Ödenmiş aylıklar da kendilerinden faiziyle birlikte geri istenecektir.  Bunlardan yurtdışındaki çalışmaları sona erenlerin yada yurda kesin dönüş yapanların aylıkları çalışmanın sona erdiği yada yurda kesin dönüş yaptıkları tarihi takip eden aybaşından geçerli olmak üzere aylık talep dilekçesi alınmadan yeniden bağlanacaktır.


 


3-Aylık Bağlananlardan (Aylık Başlangıcı Sonrası) Kısa Süreli Çalışmaya


Başlayanlar


Kendilerine yurtdışı kısmi aylık veya yurtdışı borçlanması ile tam aylık bağlananların, yeniden yurtdışında kısa süreli çalışmaya başladıklarının çalıştıkları sırada yada daha sonra tespit edilmesi halinde bunların aylıkları, kısa süreli çalışmaya başladıkları tarihte kesilecektir. Çalışmanın sona ermesi kaydıyla yapılacak olan yeni tahsis talebine göre, varsa aylıklarda meydana gelen artışlar da uygulanmak suretiyle çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden ödeme dönemi başından geçerli olmak üzere aylıklar yeniden ödenmeye başlanacaktır.


 


4-Kazanılmış Hak


Bu Genelgenin yayımlandığı 28/06/2012 tarihinden önce, aylık alanlar ile aylık bağlama işlemleri devam edenlerin aynı zamanda kısa süreli çalışmalarının bulunması halinde aylıklarının ödenmesine kazanılmış hak olarak devam edilecektir. Ancak kısa süreli çalışmaları devam edenlerin çalışmalarını sonlandıracakları veya ara verecekleri tarihe kadar kazanılmış hakları korunacak olup yeniden kısa süreli çalışmaya başlamaları halinde bu tarih itibari ile aylıkları kesilecektir.


 

Exit mobile version