ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Tekel işçilerine SGK’dan vurgun geldi…–İkramiye için haziranı bekleyebilir veya mahkemeye gidebilirsiniz–2010 sonuna kadar dava açabilirsiniz

Tekel işçilerine SGK’dan vurgun geldi…


 5510 sayılı Kanun gereğince işten çıkarılan işçilere 100 gün daha sağlık yardımı yapma görevi olan Sosyal Güvenlik Kurumu, TEKEL işçilerine 4/C’yi kabule zorlamak için 10 günü doldurana sağlık yardımı vermeme kararı aldı…


Ancak bu karar yasaya aykırı ve bu sebeple sağlık yardımı alamayanlar, sağlığını kaybedenler SGK yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunurlarsa bu yetkilileri ceza alırlar…


 


 


***Eski Kanun’da 6 aydı


Bizlere “Sosyal Güvenlik Reformu” diye yutturulmaya çalışılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe girdi. Daha önce ise 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu vardı. Eski 506 sayılı Kanuna göre işten çıkarılanlar ilk olarak 10 gün daha sağlık yardımından yararlanırlardı ama işten ayrıldıkları tarihten geriye doğru bir yıl içinde 120 günleri varsa 6 ay daha SSK’dan bedava sağlık hizmeti alırlardı.


 


***”Reform” 6 ayı 90 güne düşürdü


5510 Sayılı Kanun’un 67 inci maddesine göre;


“…genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle zorunlu sigortalılıklarından sonraki genel sağlık sigortalılıklarından dolayı prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar…” denilerek, işsiz kalan veya işten çıkarılanlara verilen sağlık hizmetinin süresi 100 güne düşürülmüştü.


***SGK’da 10 gün demeye başladı…


Yukarıdaki maddeyi okuma yazma bilen kim olursa olsun aynı şekilde yorumlar. Ancak, SGK yetkilileri biz böyle düşünmüyoruz sadece 10 gün sağlık hizmeti veririz sonrasında ki 90 gün vermeyiz dediler ve tüm SGK il müdürlüklerine ve sosyal güvenlik merkezlerine yazı gönderip tedavi süresinin 10 gün olduğu bildirildi. Bilgisayar ve provizyon programları da buna göre düzenlendi. 10 günün ardından hastane ve eczanelere gidenler sağlık hizmeti ile ilaç alamadan dönüyor. Hastaneye tedavi için giden ya da eczaneden ilaç almak isteyen çok sayıda vatandaş, sağlıktan yararlanma sürelerinin dolduğu gerekçesiyle kapıdan çevrildi. SGK’nın kararı, il müdürleri ile sosyal güvenlik merkez müdürlerini zor durumda bıraktı. Uygulamayı izah etmekte güçlük çeken yetkililer, vatandaşın tepkisini göğüslemeye çalışıyor.


 


***SGK, TEKEL işçilerini hedef aldı


İşin aslı ise başka, TEKEL işçileri haklı eylemlerini devam ettiriyorlar ve devlet Onları 31.01.2010 günü işten attı ve tazminatlarını da bankalara yatırdı. Fakat, TEKEL işçileri kendilerine teklif edilen 4/C’yi kabul etmeyip eyleme geçtiler. SGK’da eylemi sona erdirmek ve işçileri 4/C’ye zorlamak için bu tür bir uygulamaya başladı. Fakat bu yasadışı uygulamadan sadece TEKEL değil tüm vatandaşlar zarar görmeye ve tepki göstermeye başladılar.


 


İkramiye için haziranı bekleyebilir veya mahkemeye gidebilirsiniz


Ben Trakya üniversitesinden emekli öğretim görevlisi (mak. gemi inş müh.’im) aylık derecem 1/4 -3600, hizmet sürem 25 yıl 1 ay, emekli aylığına başlama tarihim 01/04/2002’dir. Emekli Sandığı sicil numaram 44.233.028.0’dır. Çalıştığım zaman ki yasaya göre son 7 yılın yarısından fazla nerede fazla çalışmış isek oradan emekli olunuyordu. Bu yasaya göre bendeniz emekli sandığından emekli oldum. Ancak emekli olmadan son 2 yılı SSK’da çalıştım, emekli ikramiyemi de alabilmem için üniversiteye veya devlet kuruluşlarından birinde çalışmam gerekiyordu ancak herhangi bir devlet kuruluşunda çalışmam mümkün olmadı. İkramiyemi alamadan yine emekli sandığından emekli oldum. Hala emekli maaşımı almaktayım. 2009 yılında benim gibi emekli ikramiyesini alamayanlar için Yargıtay’dan benim durumumda olanlar için  bir karar çıktı.Bunun yönetmeliğini bakanlar kuruluna yetki verdi.Bu yönetmeliğin çıkıp çıkmadığını sizden öğrenmek istiyorum. Recai Bilgi


 


Sizin ifade etmeye çalıştığınız olayı buradan detaylandıralım. 2829 sayılı Hizmetlerin Birleştirilmesine dair Kanun gereğince, Emekli Sandığı ve SSK (veya Bağ-Kur) hizmetleri ile emekli olanlara ikramiye verilebilmesi için son çalıştığınız yerin Emekli Sandığına bağlı olması kuralını, Danıştayın başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi iptal etti. İptal kararı 5 Haziran 2009 günü Resmi Gazetede yayınlandı ve TBMM’ye yeniden düzenleme yapması için bir yıl süre tanındığından bu kural 6 Haziran 2010 günü yürürlüğe girecek. Daha doğrusu TBMM sizin ve sizin durumunuzda olanların ikramiyelerini alabilmelerini temin için 5 Haziran 2010 gününe kadar Kanuni düzenleme yapmak zorundadır. Şayet, TBMM istenilen Kanunu çıkarırsa ne ala paranızı sorunsuz alırsınız ancak yapmazsa dava ederek alabilirsiniz. Öte yandan ben haziranı beklemek istemiyorum beklesem de TBMM bu Kanunu çıkarmaz diyorsanız önce Anayasa Mahkemesi kararını gerekçe göstererek paranızı SGK’dan isteyin vermeyince idare mahkemelerinde davanızı açın.


 


 


 


 


 


2010 sonuna kadar dava açabilirsiniz


Merhabalar Ali Bey sizin görüşleriniz ve bilgileriniz bizler için çok önemli öncelikle bu bilgileri bizimle paylaştığınız ve bizim hak aramamızda bize güç kattığınız için öncelikle çok teşekkür ederim.


Sorum şu;


2000 – 2005 yılları arasında hem lisede hem de üniversitede turizm okuduğum için yazları bir otelde çalışıyordum. O zamanlar bu kadar bilinçli olabilseydik diye düşünüyorum ama şimdi dank ediyor kafamıza ben hakkımı aramak istiyorum bu kadar dönemde hep sigortasız çalıştırdılar bu konuda ne yapabilirim çalıştığım yer hala aktif biçimde çalışıyor acaba çok mu geç kaldım şikayet etmek için ve hakkımı almak için ne yapacağım konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Kaan Yeni


 


Sigortasız çalışan kişiler, sigortasız geçen sürelerini iki şekilde sigortalı hale getirebilirler. Birincisi durumu SGK’ya şikayet edip, denetim elemanları ile işyerini incelettirerek veya iş mahkemesinde dava ederek. Ancak, işten çıkmanızın üzerinden çok zaman geçtiği için denetim elemanlarının yapacağı pek bir şey olmaz. Siz ancak mahkeme ile sonuç alabilirsiniz. Kanun gereğince işten ayrıldığı yılı takip eden beş yıl içinde hizmet tespit davası açanlar, çalıştıklarını kanıtlayabilirlerse geçmiş için sigortalı olurlar. Bunun için iş mahkemesinde 2010 yılı sonuna kadar hem SGK’yı (sizi sigortalı yapmadığı için) hem de işvereni (sizi SGK’ya bildirmediğinden) dava edeceksiniz.


 


 
Exit mobile version