Vatandaşlıktan çıkanlar mahkeme ile yurtdışı borçlanması yapabilirler
Sosyal Güvenlik Kurumu, Türk vatandaşlığından çıkanların yurtdışında geçen sürelerinin borçlanma taleplerini kabul etmemektedir. Ancak, bu kişileri red yazısı ile İş Mahkemesinde dava ederlerse yurtdışında geçen sürelerini borçlanıp Türkiye’den de emekli olabilirler.
Ali bey, 1973 yılında Türkiye’de 319 gün SSK’lı çalışmam var. Sonrasında Almanya’ya gittim ve geçen sene de Almanya’dan emekli oldum. Bu arada 2005 yılında da Türk Vatandaşlığından çıkmıştım. Şimdi SSK’ya gidip borçlanmak istediğimi söylediğimde olmaz sen Türk vatandaşı değilsin dediler. Ben SSK’dan parasını vererek emekli olamaz mıyım? İsmi Saklı
Sayın okurum, Sosyal Güvenlik Kurumu yurtdışı borçlanması yapacak gurbetçilerimiz için vatandaşlık kuralı olarak iki şart aramaktadır. Birincisi borçlanmak için dilekçe verdiği tarihte Türk Vatandaşı olması, ikincisi de borçlanacağı sürelerde Türk vatandaşı olmasıdır. Siz dilekçe verdiğiniz tarihte Türk vatandaşı olmadığınız için SGK bu müracaatı kabul etmemiş ama siz red yazısı ile İş Mahkemesinde dava açarsanız dava ile borçlanıp, parasını ödeyip SSK’dan da tam aylık ile emekli olabilirsiniz.
***ŞU AN KISMİ AYLIKLA EMEKLİSİNİZ
Yazınızda 1973 de 319 gün SSK’lı çalıştıktan sonra Almanya’ya gidip oradan emekli olduğunuzu ifade ediyorsunuz o halde Türk-Alman sosyal güvenlik sözleşmesi gereğince, Almanya’dan emekli olduğunu andan itibaren de SSK size yurtdışı kısmi sözleşme aylığı bağlamış olması gerekir. Yani, Türkiye ile Almanya çalışmalarınızı toplayıp bir emekli aylığı hesaplayacaklar ve hesaplanan aylığın toplam günün Türkiye’deki gün sayısına bölünmüş oranı kadar (kısmi) aylık sahibisiniz.
***1999 ÖNCESİNİ BORÇLANIN
Dava etmek için SGK’ya vereceğiniz yurtdışı borçlanma talep dilekçesinde tarih seçiniz ve seçeceğiniz tarih 31.12.1999 öncesi olsun. Türkiye’deki 319 günü üstüne 3600 günü tamamlayacak kadar (3281 gün) borçlanın. En düşük rakamdan ödeme yapın bu durumda 1080 lira emekli aylığınız olacak. Şayet tarih seçmeden ödeme yaparsanız (dava ederseniz) bu durumda aynı parayı verip 680 lira emekli maaşı alırsınız.
***ÖRNEK YARGITAY KARARI
T.C.
YARGITAY
ONUNCU HUKUK DAİRESİ
E. 2010/8194
K. 2011/15524
T. 21.11.2011
- Vatandaşlıktan Çıkma
- Yurt Dışı Çalışma Süresinin Borçlanılması
Özet: 3201 sayılı Kanun’un 1. ve uygulama yönetmeliğinin 2. maddesine göre; Türk vatandaşı olarak yurt dışında gerçekleşen çalışmalarını borçlanabileceklerdir. Ancak; Türk vatandaşlığının kaybedilmesinden sonraki dönemde gerçekleşen hizmetlerin borçlanılması mümkün değildir. (3201 s. YÇTHK m.1) (403 s. TVK m. 20) (5901 s. TVK m. 25)
Anneniz üç aylığı da alabilir
Kayınvalidem, kendisi SSK’dan emeklidir ve halen maaşı alıyor. Bağ-Kur emeklisi olan ve 2011 yılında vefat eşinden Bağ-Kur maaşı bağlandı, emekli sandığı emeklisi olan ve vefat etmiş olan babasından yetim aylığı bağlandı. Bu üç maaşı bir arada alabilir mi? Duyumuna göre en son bağlanan ve babadan olan aylığı geri isterler diye hiç dokunmuyormuş. Ş. Ö.
Sayın okurum, kayınvalidenizin hem kendi emekli aylığını hem kocasından Bağ-Kur dul aylığını hem de babasından emekli sandığı yetim aylığı alması tamamen yasaldır. Üçünü de her ay alabilir. Kocasından gelen dul aylığını evlenirse, babasından gelen yetim aylığını evlenirse veya memur olarak işe girerse alamaz. Bu olaylar gerçekleşmediği müddetçe içi rahat olsun.