HABERTÜRK-Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olanlara çalışma hakkı geliyor

1 Haziran 2010

Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olanlara çalışma hakkı geliyor


 


1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun ile değişik 3201 sayılı Kanun ile yurtdışı borçlanması ile emekli olanların gerek işçi, gerek esnaf ve gerekse de şirket ortağı olmaları yasaklandı. Daha doğrusu sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışma hakları ellerinden alındı. Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olan bu durum şimdi TBMM’ye verilen yasa teklifi ile düzeltiliyor…


 


25 Yıllık Bağ-Kur’luyum Ben yurtdışı ödemesi yaparak emekli olmuş bir vatandaşım. Emekli olduğumda vergi mükellefiydim. Emekli olduktan sonra bir müddet emekli maaşı ödendi sonradan bu maaş kesildi nedenini öğrenmeye gittiğimde bana aldığın aylıkları ve çıkacak olan prim borçlarını da ödedikten sonra emekli olabileceğim söylendi. Kime gittiysem bana net bir bilgi veremedi bana ne yapmak gerektiğini söyleye bilir misiniz? Lütfen çok zor durumdayım. Şu anda vergi mükellefi değilim. Yavuz Sırma


 


“Sosyal Güvenlik Reformu” denilen ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile vücut bulan düzenlemelerden kötü yönde etkilenenlerin başında yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar gelmektedir. Tıpkı sizin gibi çok sayıda yurtdışı borçlanması ile emekli olmuş olanların emekli aylığı kesilmiştir.


Yeni uygulama gereğince;


-Yurtdışında işe girenin aylığı kesilir


Emekli olanlar dünyanın hangi ülkesi olursa olsun;


*Yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmaya,


*İşsizlik ödeneği almaya,


*Yurtdışından ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almaya, başladıkları andan itibaren kesilmektedir.


 


-Türkiye’de çalışmaya başlayanın aylığı kesilir


Dünyadan emeklisine çalışma hakkı veren ve çalışan emeklisinden SGDP alan tek ülkeyiz ama (prim ödeme günleri için bir günlük dahi olsa ) yurtdışı borçlanması ile emekli olanların SGDP (sosyal güvenlik destek primi) ile çalışma hakkı 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle kaldırılmıştır.


Bu nedenle de Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına göre sigortalı olarak çalışmaya başladıkları, vergi mükellefi oldukları, şirket ortağı oldukları tarihten itibaren emekli aylıkları kesilmektedir.


 


**** 1 Ekim 2008 gününden önce veya sonra 3201 sayılı Kanuna göre aylık bağlanan yada bağlanacak olanların 1 Ekim 2008 gününden sonra 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde aylıkları, çalışmanın başladığı tarih itibariyle kesilecektir.


 


Yani,


-İşçi olup işveren yanında işe girerlerse,


-Vergi mükellefi olup işyeri açarlarsa,


-Limited şirketi ortağı olurlarsa,


-Anonim şirket ortağı ve aynı zamanda şirket yönetim kurulu üyesi olurlarsa,


Emekli aylıkları kesilecektir.


 


– Eski işe girenler (mükellefi olanlar) devam edebilirler


3201 sayılı Kanuna göre aylık bağlandıktan sonra 1 Ekim 2008 gününden önce Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına tabi olarak çalışmaya başlayanlar bu çalışmalarına ara verene kadar sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya devam edebilirler. Fakat, 1 Ekim 2008 gününden sonra işlerine ara verirlerse sonrasında tekrar SGDP ile işe girdikleri anda emekli aylıklarını kaybederler.


 


Yani, 2008 yılı Ekim ayı başı itibariyle Türkiye’deki çalışma nedeniyle sosyal güvenlik kanunlarının ilgili hükümlerine (506 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin (B) bendi,


1479 sayılı Kanunun ek 20 nci maddesi) göre sosyal güvenlik destek primi ödeyenlerin bu statüleri çalışma sona erinceye kadar kazanılmış hak olarak devam ettirilecektir. Bunların sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaları sona erdikten sonra Türkiye’de yeniden sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde, haklarında sosyal güvenlik destek primine ilişkin hükümleri uygulanmayarak, aylıkları kesilmektedir.


 


***Şimdi yanlışta dönülüyor


Aslında aralarında bir fark olmayan normal emekliler ile yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar arasında farklılık yaratan bu durum kamuoyunda epey tepki aldı. Tepkilerden sonra 27 Mayıs 2010 günü Bolu vekili Fatih Metin, Maral vekili Veysi Kaynak, Adıyaman vekili Ahmet Aydın, Malatya vekili İhsan Koca’nın TBMM’ye verdiği kanun teklifi ile sorun çözülecek gibi…


 


***İşte yeni Kanun teklifi metni


Adı geçen vekiller tarafından verilen teklifin 12 ini maddesine göre;


“MADDE 12- 08/05/1985 tarihli ve 3201 sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanunun 6 nci maddesinin (B) fıkrasının ilk paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


    “Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilir. Türkiye’de sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar hakkında 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışılmasına ilişkin hükümleri uygulanır.”


 


***Sizin durumunuz ise mahkemelik


25 yıllık Bağ-Kur’luluk süresi ile emekli olmuşsunuz ama ve emekli olduğunuzda vergi mükellefi olduğunuzu Bağ-Kur biliyormuş buna rağmen sizi emekli etmesi Bağ-Kur’un hatasıdır. Şimdi sizden kesilen ve geri istenen aylıklar için SGK’ya karşı Sebepsiz Zenginleşme davası açarsanız, tek kuruş geriye ödemezsiniz. Öte yandan, şimdi vergi mükellefiyetiniz sona ermiş olduğundan Bağ-Kur’a yeniden emeklilik dilekçesi verin. Bağ-Kur aylık kestiği süreler için prim borcunuz var diye emeklilik talebinizi reddederse bir kez daha İş Mahkemesinde dava açın. Mahkeme yoluyla emekli olursunuz.