Hekimlerin Tıpta Uzmanlık ve Fahri Asistanlık Sürelerinin Borçlanılması
Tıpta Uzmanlık Öğrenim Sürelerinin Borçlanması
Tıpta uzmanlık öğreniminde geçen süreleri borçlanmak isteyen sigortalıdan;
– Borçlanma talep dilekçesi,
– Uzmanlık belgesinin (diplomasının) onaylı fotokopisi,
– Uzmanlık eğitimine başladığı ve bitirdiği tarihleri gün, ay, yıl olarak belirtir şekilde
öğrenim gördüğü tıp fakültesi veya sağlık kurulunca düzenlenmiş belgenin,
– Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tescil ve Denklik Hizmetleri
Daire Başkanlığından bu sürelerinin uzmanlıktan sayılıp sayılmadığına, sayılmış ise ne kadar süresinin uzmanlık öğreniminden sayıldığına ilişkin yazının,
istenmesi gerekiyor.
Ayrıca, 4/c sigortalısı (Emekli Sandığı iştirakçisi) olanlardan gerek doktora gerek tıpta uzmanlık sürelerini borçlanmak isteyenler için görev yaptıkları kurumlardan onaylı hizmet belgesi de gerekiyor. Zira borçlanma bedeli 01.10.2008’den önce 4/c sigortalısı olanlarda farklı olarak gösterge – ek gösterge unsurlarına dayalı eski sistemden hesaplanıyor.
4/c sigortalılığına ilk defa Ekim 2008’den sonra başlayanların Türk Vatandaşlığına geçmeden önce yaptıkları doktora çalışmalarının ve tıpta uzmanlık için geçirilen öğrenim sürelerinin de Türkiye’de geçmiş olup olmadıklarına bakılmaksızın, borçlandırılması mümkün bulunuyor. (Danıştay İçtihadı Birleştirme Kurulunun 29/12/1983 gün ve E.1983/3, K. 1983/12 sayılı kararı)
Hekimlerin Fahri Asistanlıkta Geçen Sürelerinin Borçlanması
Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen sürelerini de borçlanma imkânı bulunuyor. Sigortalı hekimlerin fahri asistanlıkta geçen sürelerini, fahri asistan olarak görev yaptığı tarihleri gün, ay ve yıl olarak belirtir biçimde ilgili üniversite veya hastaneden temin edeceği belgenin aslını borçlanma talep dilekçesine ekleyerek SGK’ya başvurmaları halinde söz konusu borçlanma hakkından faydalanmaları mümkün bulunuyor.
Fahri asistanlık sürelerini borçlanmak isteyen ve 4/c sigortalılığı kapsamında bulunan hekimlerin de bu haktan yararlanmalarında görev yaptıkları kurumlarından tüm hizmetlerini gösterir onaylı hizmet belgesi isteniyor.
Soru: Kamu işçisiyim. 1986’da işe başladım ve 9000 günün üzerinde günüm var. Arkadaşlarımın günü benden az olmasına rağmen maaşları benden fazla görünüyor. (Kazanç, maaş, kesinti hepsi benimki fazla) onların göstergesi 15000 benim 9475 bu gösterge neye göre belirleniyor? M.KURT
Cevap: Emekli aylığında gösterge uygulaması 01.01.2000 tarihi öncesindeki hizmetlerle sınırlı olarak tespit edilen bir maaş unsurudur, belirleyicisi sigorta primine esas kazançların yüksekliği veya düşüklüğüne göre tespit edilir. 01.01.2000 tarihinden bu yana ise prime esas kazançlar aylık bağlanıncaya TÜFE ve gelişme hızı rakamlarına göre güncellenir. Gün sayısı aylık bağlama oranını etkileyen bir unsurdur. 01.01.2000’den sonraki süreçte düşük primlerle gün sayısını artırmak bağlanacak aylığı düşürücü etki yapar. Bunun nedeni ise 01.01.2000 tarihinden önceki taban aylık miktarının 01.01.2000 tarihinden sonraki sürece göre yüksek kalmasındandır. 01.01.2000 öncesindeki son on ve son beş yıl kazançlarınızın arkadaşınızdan daha yüksek olmasına rağmen ona göre daha düşük göstergeniz olması mümkün bulunmamaktadır. Hele ki 2000 öncesinde kamu işçisi iseniz ve çalışmanız da o dönemde aralıksız devam etmişse göstergenizin 9475 olması mümkün değildir. Bu gözle yeniden kontrol edin, aynı düşüncedeyseniz itiraz etmenizi tavsiye ederim.