ALİ TEZEL

HİZMET BİRLEŞTİRMEDE BORÇLANMA 1260 GÜNÜ ETKİSİ ALTINA ALIR MI?

HİZMET BİRLEŞTİRMEDE BORÇLANMA 1260 GÜNÜ ETKİSİ ALTINA ALIR MI?

 

Yazılarınızı  Ali Tezel web sayfasından takip ediyorum.Mükelleflerimden birinin kafası karışmış, hizmet birleştirmede 1260 güne dahil olan borçlanma var mı diye soruyor.16 yıl Bağ-Kur prim ödemiş ,son 3,5 yılda SSK çalışarak emekli olmak istiyor. Askerliğini 1994-1996 yılları arasında yapmış.Borçlanma son 3,5 yılın hesabına dahil olacak mı? İZMİRLİ MUHASEBECİ

 

Kısaca bu soru ile birlikte hizmet birleştirmeyi bir kez daha hatırlatmış olacağız.

 

1 Ekim 2008 tarihinden  önce sigortalı olanlar için  hizmet birleştirmeleri ,2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun’la düzenlenmeye gidilmiştir.

 

1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan bir kişinin  Memur statüsü mü?, SSK statüsü mü?, Bağ-Kur’lu statüsü mü?,Tarım SSK mı?,Tarım Bağ-Kur mu?,Borsa ve Banka  Sandığı statüsü mü?emekli olmasına, son yedi yıl içerisindeki çalışmalarına bakılacak ona göre  karar verilecektir.

 

Bunun içinde sigortalının hizmet dökümlerini yazılı olarak önünüze alacaksınız adım adım çizerek son yedi yıl içindeki prim günlerine bakacaksınız.

 

http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=4994 linki tıkladığınızda detay yazımızı göreceksiniz.

 

1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olanların emekliliği 5510 sayılı SS ve GSS kanunu ile değişmiştir.

 

Tüm çalışma dönemi dikkate alınacak  en fazla hangi statüde (4/1-a,b,c) bakılarak karar verilecektir.


2829 GÜN TESPİTİ


Birden fazla sosyal güvenlik kurumunda çalışması olanlar için, emeklilik aylığını bağlayacak kurumun tespitinde  2829 sayılı kanuna  bakılacaktır.

 

Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden sigortalılara  aylığı bağlayıp ödeyecek statünün belirlenmesinde , sigortalıların emeklilik tarihinden geriye son yedi yıllık fiili hizmet süresi olan (360×7=2520 gün) dikkate alınır.

 

 Fiili hizmet süresindeki son yedi yıldaki sürenin durumuna göre iki farklı şekilde tayin edilir.


1- Son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan statü ile emekli  aylığı bağlanır.


2- Son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu statüye göre emekli aylığı  bağlanır .


ASKERLİK BORÇLANMASI VE DİĞER BORÇLANMALAR DA FİİLİ HİZMET SÜRESİNE ETKİSİNE BAKILIR

 






2829  sayılı Kanuna göre son yedi yıllık fiili hizmet süresi olarak değerlendirilen süre sigortalının fiilen çalıştığı süredir.

 

Bu sürenin hesabında askerlik borçlanması, yurtdışı borçlanması ,doğum borçlanması gibi süreler söz konusu yedi yıllık süre içinde ise dikkate alınır.

 

Borçlanma yapmak demek o süreyi satın almak demektir.

 

Burada özellikle satın alınan süre fiilen çalışılan süre ile iç içe girerse son yedi yıl hesabında 1260 güne dahil olabilir.

 

Örneğin:

 

Yurtdışı borçlanması yapacak olan Ahmet Bey 7 yıl Bağ-Kur’lu olup , Almanya ‘ya çalışmaya gitmiş son Sigortalılık statüsü Bağ-Kur’lu olup borçlanmaları Bağ-Kur’a sayılır.

 

Ahmet bey ise Türkiye ‘de inşaat işyerinde tesisatçılık yapmış,işveren tarafından 90 günlük SSK primi ödenmiştir.

 

Bu durumda Ahmet bey’in son sigortalılık statüsü SSK geçmiştir.

 

Tablo yaptığımızda ;

 

1976 yılı -1983 yılı arasında Bağ-Kur’lu olan Ahmet bey 7 yıl prim ödemiş.

 

1985-2000 yılları arasında Almanya ‘da işçi olarak çalışmış.

 

2002 yılında 90 gün SSK ödemesi var.

 

Almanya’da geçen 15 yıllık işçilik süresini  borçlanarak , SSK kapsamından  hizmet satın aldığı için 2829 göre 1260 günden fazla prim ödediğinden SSK statüsünden emekli olacaktır.

 

SORUNUZUN CEVABI

 

Sigortalının 1260 gün hesabında günümüz günleri fiilen çalışarak tamamlayacağından geçmişte yaptığı askerlik süresi satın alınsa da günümüzde fiilen çalışılan süreleri satın almadığı için 1260 gün hesabına dahil edilmeyecektir.

 

Bundan dolayı bu süreyi fiilen çalışarak tamamlayacaktır.

 

VEDAT İLKİ

 

vedat.uzman@gmail.com

 









 

Exit mobile version